Μήπως κάνεις παρέα με τους λάθος ανθρώπους;

13 Ιουλίου 2014

Στο διάβα της ζωής σου ο δρόμος σου θα διασταυρωθεί με όλων των ειδών τους ανθρώπους, καλούς, κακούς, ανθρώπους που θα σε εμπνεύσουν κι άλλους που στα κρυφά (ή στα φανερά) θα προσπαθήσουν να κόψουν τα φτερά ή να κλέψουν λίγη από τη λάμψη σου. Στο τέλος της μέρας όμως, ξέρεις πως υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν τη ζωή σου ακόμη πιο όμορφη κι άλλοι που δεν βλέπεις την ώρα να φύγουν (και να μην επιστρέψουν).

Φυσικά καμία από τις παρακάτω κατηγορίες δεν είναι απόλυτη και συχνά υπάρχουν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ατόμων που ενσαρκώνουν πάνω από μια κατηγορίες. Γενικά καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι  αφού όλοι περνάμε κι από εκείνες τις «όχι-και-τόσο-ευχάριστες» φάσεις της ζωής, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για μια φάση, αλλά για μια στάση ζωής, θετική ή αρνητική προς το αντίκτυπο που έχει σε σένα. Έχει διαφορά η περίπτωση μιας φίλη που μόλις χώρισε και χρειάζεται έναν ώμο να κλάψει (αλλά θα το ξεπεράσει), με την περίπτωση μιας φίλης που έχει χρόνια χωρίσει... από την ευτυχία και όλα της φταίνε ή όλα της φαίνονται μάταια.

Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτά, διάβασε τα 6 είδη ατόμων που δεν χρειάζεσαι στη ζωή σου:

1. Mr/Mrs Negative: αυτό το άτομο που σπάνια είναι χαρούμενο, που αν ήταν καρτούν θα κυκλοφορούσε με ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι του γεμάτο αστραπές και βροχή, έχει το μοναδικό χάρισμα να σου χαλάσει τη διάθεση ό, τι κι αν έχει συμβεί. Για κάθε σου όνειρο και φιλοδοξία, έχει πάντα την ικανότητα να προβλέπει ένα μέλλον πιο σκοτεινό κι από το Μεσαίωνα γεμάτο κακουχίες, εμπόδια και δυσκολίες. Γκρινιάζει σχεδόν συνέχεια, του φταίνε όλοι και όλα, αλλά δεν κάνει ποτέ τίποτα για να αλλάξει τις καταστάσεις. Γιατί είπαμε το κάνεις ακόμη παρέα;

2. Ο δικαστής: Συνήθως μας αρέσει να περιβάλουμε τον εαυτό μας με άτομα που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και με τα οποία μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας (ακόμη και η πιο χαζοχαρούμενη εκδοχή του). Αντίθετα, όταν κάνεις παρέα με αυτό το άτομο νιώθεις σαν να σε παρατηρεί εξονυχιστικά με την άκρη του γερακίσιου ματιού του, ζυγιάζοντας κάθε σου λέξη και κίνηση, έτοιμο να βγάλει το σφυρί και να σε καταδικάσει στο πυρ το εξώτερο. Αν δεν μπορείς να νιώθεις άνετα με τους φίλους σου όμως τότε με ποιούς θα μπορείς; Με τους ξένους;...

3.Mr/Mrs “Πάρτα όλα”: Αυτό το άτομο έχει μάθει στη ζωή του μόνο να παίρνει χωρίς να δίνει τίποτα σε αντάλλαγμα. Θεωρεί δεδομένο και προφανές πως εσύ θα του προσφέρεις ό, τι σου ζητήσει όποτε στο ζητήσει, μα ούτε που του περνάει από το μυαλό (ή έτσι θέλει να σε κάνει να πιστεύεις) πως έχεις κι εσύ ανάγκες. Και πράγματι, όταν παραστεί ανάγκη και το χρειάζεσαι δίπλα σου, αυτό έχει γίνει καπνός.

4. Ο/Η Cheerleader: Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε ενθαρρύνουν και σε θαυμάζουν από το να έχεις ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν σε κάθε σου λέξη, φιλώντας το χώμα που πατάς. Σίγουρα έχει πλάκα και είναι αρκετά κολακευτικό, όμως ταυτόχρονα δεν σε βοηθάει και καθόλου, ούτε να εξελιχτείς (αφού ήδη σε κάνει να νιώθεις αψεγάδιαστη) ούτε όμως και να δεις τα λάθη σου. Είναι εύκολο να λες σε κάποιον πως είναι τέλειος μόνο και μόνο για να κερδίσεις τη συμπάθειά του. Αλλά ο πραγματικός φίλος είναι εκείνο το άτομο που θα έχει τα κότσια να σου πει πως κάπου έκανες λάθος, ακόμη κι αν αυτό σας φέρει σε ρήξη.

5. Gossip girl: Είναι εκείνη που πάντα έχει κάποιο «καυτό κουτσομπολιό» να σου εκμυστηρευτεί για κοινούς σας φίλους ή γνωστούς. Το καταλαβαίνουμε, τα κουτσομπολιά είναι δελεαστικά, όμως αναρωτήσου αν μπορείς να εμπιστευτείς ένα τέτοιο άτομο. Το πιθανότερο είναι να καταλήξεις κι εσύ το επόμενο «καυτό κουτσομπολιό» στη μικρή της μαύρη ατζέντα.

6.Mr/Mrs Υπερεγώ: Πριν τον Κοπέρνικο οι άνθρωποι νόμιζαν πως η γη είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος. Όμως πριν και μετά από αυτόν συνεχίζουν να υπάρχουν άτομα που πιστεύουν πως εκείνα είναι το κέντρο των πάντων. Κρίμα που ο Κοπέρνικος δεν μας εξήγησε πώς να αντιμετωπίζουμε τέτοια κακά συναπαντήματα. Μην το παρεξηγείς, λίγος εγωισμός δεν κάνει κακό, ίσα ίσα που μπορεί να μας γλιτώσει από πολλούς εξευτελισμούς ή κακές επιλογές. Όμως αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τον εγωκεντρισμό. Συν τοις άλλοις τι σχέση μπορείς να χτίσεις με ένα άτομο που η κάθε του συζήτηση αρχίζει και τελειώνει με το «εγώ»; Άσε που αυτά τα άτομα είναι οι πιο επιδέξιοι manipulators, αφού θα κάνουν τα πάντα για να γίνει το δικό τους.

Aφού ξεκαθαρίσαμε λίγο το τοπίο και για να μη βιαστείς να πεις πως τελικά έμεινες εσύ...κι ο κούκος (για παρέα) διάβασε και τα 6 είδη ατόμων που έχεις ανάγκη στη ζωή σου (γιατί πραγματικά θα σου κάνουν καλό!):

1. Semper fidelis: Μερικές φορές δεν έχεις ανάγκη από πολλά άτομα στη ζωή σου. Σου φτάνουν εκείνα τα "μετρημένα-στα-δάχτυλα-του-ενός-χεριού" που όμως  ξέρεις πως θα είναι δίπλα σου ό,τι κι αν συμβεί. Οι αφοσιωμένοι πιστοί φίλοι είναι ανεκτίμητοι. Ξέρουν πως δεν είσαι τέλεια, σ’ αγαπούν γι΄ αυτό ακριβώς και δεν θα την "κοπανήσουν" στην πρώτη δυσκολία.

2. Ο περιπετειώδης: Η ζωή μπορεί να γίνει μια μονότονη ρουτίνα αν δεν δοκιμάζεις νέες εμπειρίες ή δεν βλέπεις νέα μέρη. Γι΄αυτό είναι υπέροχο να έχεις δίπλα σου ένα άτομο που θα συμμερίζεται τον ενθουσιασμό σου και θα σε παρακινεί να δοκιμάσετε μαζί νέες εμπειρίες. Με αυτό το άτομο ξέρεις πως αν σηκώσεις το τηλέφωνο και του προτείνεις ταξίδι στο Νεπάλ με ένα σακίδιο στον ώμο, σε λίγη ώρα είναι έξω από την πόρτα σου με τη βαλίτσα στο χέρι!

3. Mr/Mrs Σκληρή Αλήθεια: Θυμάσαι στους singles τη Ράνια; Μπορεί η σκληρότητα και η ειλικρίνιά της να τρόμαζε κατά διαστήματα τη διάσημη παρέα, όμως είναι στιγμές που έχεις ανάγκη να ακούσεις τη σκληρή αλήθεια για να ταρακουνηθείς λιγάκι και να δεις πιο καθαρά. Σίγουρα η σχέση σας θα είναι κάπως «θυελλώδης», όμως θα είναι εκείνο το άτομο που όταν για πολλοστή φορά συγχωρέσεις τον καλό σου για τις «περιπετειούλες» του (κι ενώ όλοι οι άλλοι φίλοι σου σου λένε πως ίσως αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά), θα σου κουνήσει το δάχτυλο με αυστηρό τόνο λέγοντας «Αρκετά κράτησε αυτή η δραμεντί. Αξίζεις καλύτερα!». Κράτα τον στη ζωή σου, τέτοια άτομα σπανίζουν στις μέρες μας.

4. Ο σοφός: Αυτό το άτομο δεν είναι απλά έξυπνο. Έχει πείρα και σοφία χρόνων πίσω του. Μπορεί να σου δώσει έμπνευση και να σε βοηθήσει να βρεις το δρόμο σου όταν νιώθεις χαμένη, χωρίς ίχνος υπεροχής ή κομπασμού, ενώ δεν θα σου πει ποτέ τι να κάνεις. Απλά θα σε βοηθήσει να λύσεις μόνη το κουβάρι της ζωής και να εκμαιεύσεις από μέσα σου τις απαντήσεις που ψάχνεις. Συχνά τέτοια άτομα είναι λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία, μπορεί να είναι ένας συνάδελφος, ένα φίλος, ένας συγγενής ή ακόμη κι ένας γείτονας. Το μόνο σίγουρο είναι, πως αν τον έχεις στη ζωή σου, έχεις να μάθεις πολλά.

5. Η «νύχτα» στη «μέρα» σου: Απορείς κι εσύ πώς γίνεται να κάνετε παρέα, όταν δεν έχετε παρά ελάχιστα κοινά σημεία. Όμως είναι καλό να έχεις γύρω σου και άτομα διαφορετικά από εσένα. Συνήθως έχουμε την τάση να προσπαθούμε να περιβαλλόμαστε από ομοϊδεάτες μας και μας ξενίζει το διαφορετικό. Όμως είτε πρόκειται για ένα άτομο από άλλο πολιτισμικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για μια φίλη που όταν εσύ λες «Portishead», εκείνη λέει «Παντελίδη», το σίγουρο είναι πως η παρέα μαζί του σε καλεί να βγεις από το comfort zone σου, να αποδεχτείς και να προσεγγίσεις το διαφορετικό. Θα ανοίξει τους ορίζοντές σου και θα σε βοηθήσει να μάθεις να σέβεσαι και να αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα, σπάζοντας συχνά πολλά στερεότυπα που ίσως να έχεις δημιουργήσει.

6. Το φιλαράκι στη δουλεία: Κακά τα ψέματα, οι ώρες που περνάμε στη δουλεία είναι συχνά πολύ περισσότερες από εκείνες που μας μένουν ελεύθερες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολύ συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας  να αγχώνεται σχετικά με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις, ακόμη και στον ελεύθερο μας χρόνο. Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο απομονωμένος είναι κάποιος στον εργασιακό του χώρο, τόσο περισσότερο καταθλίβεται. Σκέψου μόνο πως ακόμη και ένα γρήγορο τσιγάρο ή μια ανάλαφρη κουβεντούλα στο πόδι, μπορούν να κάνουν το φόρτο εργασίας να μοιάζει πολύ πιο αντιμετωπίσιμος.