Το Πάσχα πλησιάζει και από το τραπέζι μας δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα τσουρέκια και τα κουλουράκια. Ο chef του Joy Gus μοιράζεται μαζί μας μια εξαιρετική συνταγή για κουλουράκια!
Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα χυμός πορτοκάλι
½ κούπα ρακή (ανάμεικτη με λίγο κονιάκ)
1 κοφτό κουταλάκι αμμωνία
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
4-4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα σουσάμι (εαν θέλετε)
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη ρακή, το κονιάκ και τα αρωματικά. Διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε τις τρεις κούπες αλεύρι ανακατεύοντας απαλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο σταδιακά, μέχρι να φτάσει η ζύμη σε εύπλαστη μορφή.Πρέπει να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε να μείνει για περίπου μισή ώρα και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας. Όταν ξεκινήσουμε το πλάσιμο, ανάβουμε και τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Πλάθουμε μικρά κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί είτε σκέτα είτε αφού τα καλύψουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου και αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.
Tip: Ωραία πρόταση για δώρο είναι να τα βάλετε σε γυάλινο βάζο (όπως αυτά που φτιάχνουμε μαρμελάδες ), να βάλετε μια κορδέλα και να τα προσφέρετε σε φίλους.