DoitEco Project: Η Ελλάδα φιλοξένησε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό EcoFashionShow με τη συμμετοχή διάσημων σχεδιαστών!

15 Ιανουαρίου 2014

Το «DoitEco» είναι μία σειρά οικολογικών δράσεων με βασικό στόχο τη σύνδεση της καθημερινότητας, της μόδας, καθώς και του κόσμου των επιχειρήσεων με έναν οικολογικό τρόπο σκέψης και δημιουργίας, σε μία γιορτή, τη γιορτή της οικολογίας.

Από τις Μαριτίνα Χαλβατζή, Ρενέ Σιδέρη

Φωτογραφίες: Γιώργος Κόπελος

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη πραγματοποιήθηκε το πρώτο EcoFashionShow της Ελλάδας και μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο κόσμος της μόδας αγκάλιασε την προσπάθεια, ενώ οι δημιουργίες των σχεδιαστών ήταν ξεχωριστές και ταίριαζαν απόλυτα με το concept.

Οι σχεδιαστές μόδας που πήραν μέρος ήταν οι: Βασίλης Ζούλιας, Χαρά Λεμπέση, Νίκος Αποστολόπουλος, Ορσαλία Παρθένη, Λένα Κατσανίδου, Celia Kritharioti, Maraveya, 5226, Ελένη Μπαλταγιάννη, Mumu Organic, Δημήτρης Ζαφειρίου, Caroline De Souza, Smaragdi, LOL the brand, Περικλής Κονδυλάτος, Georgina Skalidi, Panos Apergis, DreamWish, Λουκία, Erifilli, Hera Limniotaki, 9 σχεδιαστές από 9 χώρες και το διάσημο brand Dsquared!

Καταφέραμε και μιλήσαμε με την ομάδα του DoitEco, που μας εξήγησε τους βασικούς στόχους της διοργάνωσης και φυσικά, την ιδέα της δημιουργίας του project.

Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα και πώς καταφέρατε και την πραγματοποιήσατε με τα ελληνικά δεδομένα;

Όλη αυτή η ιδέα ξεκίνησε από την επιθυμία της κ. Νόπης Ρωμανίδου να συνδέσει τη μόδα, που εντάσσεται στον κλάδο της πολυτέλειας με την αγάπη για το περιβάλλον και τη φύση. Η οικολογική συνείδηση προέρχεται από μικρές καθημερινές πράξεις τις οποίες ο καθένας μας μπορεί να πραγματοποιήσει, αλλά συνήθως όλοι μας ξεχνάμε κι αυτό είναι η φιλοσοφία ολόκληρης της ομάδας του DoitEco Project.

Γενικά, δρούμε σε ένα πολύ δυσοίωνο ελληνικό «επιχειρείν». Ωστόσο, είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε και να οικοδομήσουμε τη νέα ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα από την αρχή.

Ποια ήταν η αρχική ανταπόκριση των σχεδιαστών σε όλο αυτό το project;

Οι σχεδιαστές αγκάλιασαν εξ αρχής αυτό το project και αυτό μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια. Οι περισσότεροι Έλληνες σχεδιαστές είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και οι πρώτες ύλες τους είναι επιλεγμένες με μεγάλη προσοχή. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τις δράσεις του DoitEco, δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές τους και μέσα από την ημερίδα «Fashion in the Era of Sustainability», που διοργανώσαμε στο ξενοδοχείο King George, να γνωρίσουν ακόμη περισσότερα, αναφορικά με την ηθική πολυτέλεια και μόδα.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια; Και αν ναι, πώς;

Είναι κάτι στο οποίο στοχεύουμε και το οποίο επιθυμούμε πολύ να συμβεί. Στη χώρα μας, παρ’ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, δεν έχουμε αναπτύξει έντονα την οικολογική μας συνείδηση και δράση. Ίσως όλο αυτό να γίνει η αφορμή για να σκεφτούμε ξανά τη σχέση μας και τη δραστηριότητά μας σε σχέση με ό,τι μας περιβάλλει.

Το DoitEco είναι ένα project με ευρεία δράση το οποίο σκεφτόμαστε να εξελίξουμε και να αναπτύξουμε στην πορεία. Δεν μπορούμε ακόμη να δώσουμε πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με τα μελλοντικά πλάνα, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο επίπεδο των συζητήσεων.

Εάν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρξει συνεργασία και με ξένους σχεδιαστές ποιοι θα ήταν αυτοί;

Ένας από τους ευσεβείς πόθους , αποτελεί το να συνεργαστούμε με τη Vivienne Westwood, η οποία ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία και τους στόχους του DoitEco.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος που θέλετε να πετύχετε μέσω όλης αυτής της διοργάνωσης;

Ανάμεσα σε άλλους, βασικός μας στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στον σεβασμό του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής μας. Ακόμη και με λιγότερα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Είναι οι μικρές καθημερινές αποφάσεις που παίρνουμε, αυτές που διαμορφώνουν το μέλλον. Ας επιλέξουμε συνειδητά και ας πράξουμε οικολογικά (DoitEco).