Bιβλία που μπορείς να διαβάσεις στις διακοπές!

10 Αυγούστου 2017

Μπήκε ο Αύγουστος και όσοι δεν έχουν φύγει ακόμα για διακοπές ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους σιγά σιγά. Όπως, λοιπόν, φτιάχνεις τη βαλίτσα σου και βάζεις μέσα όλα τα απαραίτητα για τις διακοπές κάνεις και μία τελευταία αναζήτηση για το βιβλίο που θα πάρεις μαζί σου. Οι επιλογές σου είναι πολλές, αλλά λόγω του χρόνου και του χώρου μπορείς να πάρεις μόνο ένα βιβλίο στις διακοπές σου. Για τον συγκεκριμένο λόγο το βιβλίο που θα επιλέξεις πρέπει να είναι χαλαρό και να σου αρέσει, ώστε να μην το βαρεθείς. Παρακάτω θα βρεις  προτάσεις  βιβλίων για τις διακοπές, τα οποία δεν θα θες να αφήσεις από τα χέρια σου.

Στην παγίδα του νερού - Paula Hawkins

Μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο της με Το Κορίτσι του Τρένου, η Paula Hawkins υπογράφει ένα ακόμα απολαυστικό μυθιστόρημα το Στην Παγίδα του νερού που αντλεί από τις ιστορίες που λέμε για το παρελθόν μας και τη δύναμή τους να καταστρέψουν τη ζωή που ζούμε στο παρόν. Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό της, η Νελ Άμποτ τηλεφώνησε στην αδελφή της. Η Τζουλς δεν το σήκωσε, αγνοώντας την έκκλησή της για βοήθεια. Τώρα η Νελ είναι νεκρή. Λένε ότι πήδηξε. Και η Τζουλς αναγκάζεται να επιστρέψει στο μέρος με το οποίο έλπιζε ότι είχε ξεμπερδέψει οριστικά, για να φροντίσει την έφηβη κόρη που άφησε πίσω η αδελφή της. Η Τζουλς, όμως, φοβάται. Φοβάται πολύ. Τις καλά θαμμένες αναμνήσεις της, τον παλιό μύλο, τη γνώση ότι η Νελ αποκλείεται να πήδηξε. Και πάνω απ’ όλα, φοβάται το νερό και εκείνο το μέρος που ονομάζουν Κολυμπήθρα των Πνιγμών.

9786180120882

Οι αδερφές Ραζή - Κατερίνα Ζαροκώστα

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Κατερίνας Zαρόκωστα, "Oι αδερφές Ραζή", έχει σαν θέμα το δραματικό οδοιπορικό των Eλλήνων της Κωνσταντινούπολης αλλά και γενικότερα του μικρασιατικού ελληνισμού από τη Μικρά Ασία μέχρι τον τόπο μας. Οι αδερφές Ραζή, Μέλπω, Τέτα και Χαρίκλεια, ζουν στη μια μεριά και ονειρεύονται την άλλη.  Ευτυχισμένες οι μέρες στην Πόλη, πριν απ’ την Καταστροφή, δύσκολα τα πρώτα χρόνια όταν πέρασαν στην αντικρινή όχθη κι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πρόσφυγες. Στην Ελλάδα καθεμιά ακολουθεί την πορεία της, χωρίς να πάψουν να είναι ενωμένες σαν γροθιά. Προσφυγιά, Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα. Γύρω τους άνθρωποι που η ιστορική στιγμή μετατρέπει σε ήρωες, θύματα, προδότες ή όλα εναλλάξ. Όταν στη σκηνή εισβάλλει ορμητικά η Ινώ και συνδέεται ερωτικά με τον άντρα της Μέλπως Ραζή, οι ισορροπίες ανατρέπονται.

09584_03

Πολύ μακριά πολύ κοντά - Jojo Moyes

Ένα ακόμα τρυφερό μυθιστόρημα από την Jojo Moyes συμπεριλαμβάνει στις σελίδες του την ιστορία της Τζες και του Εντ. Μια ακαταμάχητη ιστορία αγάπης από τη συγγραφέα των μεγάλων επιτυχιών, “Πριν έρθεις εσύ”, και “Μετά από εσένα”, Jojo Moyes. Μια γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τη χαοτική οικογένειά της. Ένας παράξενος ξένος.  Σκέψου το εξής υποθετικό σενάριο: η ζωή σου είναι χάλια. Μαύρα χάλια. Ο σύζυγός σου έχει γίνει καπνός, ο έφηβος γιος του συζύγου σου, τον οποίο μεγαλώνεις εσύ, είναι θύμα bullying, και στην κόρη σου, μαθηματική ιδιοφυΐα, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να δια- κριθεί, την οποία δεν μπορείς να πληρώσεις. Αυτή είναι πάνω κάτω η ζωή της Τζες∙ μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ο «ιππότης με το άσπρο άλογο» και προσφέρεται να τη σώσει. Βέβαια, στην περίπτωσή της ο ιππότης είναι ο Σπασίκλας Εντ, ο ενοχλητικός εκατομμυριούχος με την εταιρεία πληροφορικής, στου οποίου το εξοχικό εργάζεται ως καθαρίστρια. Ο Εντ, όμως, έχει κι αυτός τα δικά του προβλήματα. Προσφέρεται να βοηθήσει τη δυσλειτουργική αυτή οικογένεια και να τους πάει με το αυτοκίνητό του στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, αλλά αισθάνεται ότι αυτή είναι η πρώτη ανιδιοτελής πράξη που έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια… Ίσως να είναι και η μοναδική ανιδιοτελής πράξη που έχει κάνει ποτέ.

9786180119886_hd

Οι μαγεμένες - Μαίρη Κόντζογλου

"Οι Μαγεμένες" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στα γλυπτά που βρίσκονταν για πολλά χρόνια στη Στοά των Ειδώλων στην Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα η ιστορία αναφέρεται στον Εμμάνουελ Μίλλερ, ο οποίος επιχειρεί να να ξεριζώσει το αρχαίο μνημείο των «Μαγεμένων» και να τις πάει στη Γαλλία. Στην προσπάθειά του όμως αυτή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευμένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη ματαίωση της αρπαγής του μνημείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωμά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο ∆ημητριάδη, που εμπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη μάχη με αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεμένες» και να αποτρέψει την επανάληψη μελλοντικών διωγμών.

09874_03

Το Φως που Χάθηκε - Jill Santopolo

“Το φως που χάθηκε” είναι το πρώτο βιβλίο ενηλίκων που γράφει η Jill Santopolo. Έχοντας αξιόλογο έργο στα παιδικά βιβλία, η συγγραφέας αποφάσισε να διηγηθεί την ιστορία της Λούσι και του Γκέιμπ. Η Λούσι βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή. Προτού, όμως, αποφασίσει, πρέπει να ξεκινήσει την ιστορία της, την ιστορία τους, από την αρχή. Η Λούσι και ο Γκέιμπ γνωρίζονται ως τελειόφοιτοι του Πανεπιστήμιου Κολούμπια μια μέρα που θα τους στιγματίσει για πάντα. Μαζί αποφασίζουν ότι θέλουν να ζήσουν μια ζωή με νόημα και να αφήσουν το στίγμα τους. Έπειτα από έναν χρόνο οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά. Η επανασύνδεσή τους φαντάζει γραμμένη από τη μοίρα. Αργότερα, όμως, ο Γκέιμπ αποφασίζει να ακολουθήσει καριέρα φωτορεπόρτερ και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, ενώ η Λούσι μένει πίσω στη Νέα Υόρκη. Τα επόμενα δεκατρία χρόνια θα είναι ένα ταξίδι ονείρων, επιθυμιών, ζήλιας, προδοσίας και, τελικά, αγάπης.

9786180120530_hd

Το ημερολόγιο - Nicholas Sparks

Θεωρείται η απόλυτη ιστορία αγάπης και έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία και πρωταγανιστές τον Ryan Gosling και την Rachel McAdams. Πρόκειται για την ιστορία του Νόα που γυρνά από τον από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να αναπαλαιώσει μια παλιά αγροικία και να ξαναβρεί την εσωτερική του γαλήνη κοντά στη φύση. Όμως η σκέψη του κατακλύζεται από ένα πανέμορφο κορίτσι που ερωτεύθηκε πριν από δεκατέσσερα χρόνια. Οι αναμνήσεις του παίρνουν σάρκα και οστά, όταν η Άλι εμφανίζεται αναπάντεχα μπροστά του, το πάθος που σιγόκαιγε μέσα τους παίρνει ξανά φωτιά. Υπάρχουν τόσα εμπόδια για να έχει η ιστορία τους ένα ευτυχισμένο τέλος, ωστόσο η μοναδική δύναμη που τους δίνει η αγάπη τους δεν τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν το όνειρό τους.

09317_03

Ο εραστής - Marguerite Duras

Το πολυδιαβασμένο και πολυβραβευμένο βιβλίο "Ο Εραστής" είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Ντυράς, που έχει εντυπωσιάσει το κοινό και μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 1992 από τον Ζαν-Ζακ Ανό. Με φόντο την αποικιακή Ινδοκίνα του Μεσοπολέμου, ένα λευκό δεκαπεντάχρονο κορίτσι συνάπτει σχέση με έναν πλούσιο, πολύ μεγαλύτερό της, Κινέζο. Η σχέση τους εναντιώνεται στους κοινωνικούς κανόνες και στις φυλετικές διακρίσεις και είναι, συνεπώς, καταδικασμένη σε αδιέξοδο, το οποίο δεν θα αργήσει να έρθει όταν η νεαρή επιστρέψει οριστικά στη Γαλλία.

08709_03

Μαίρη Ιακωβίδη