7  μυστικά που χτίζουν δυνατό χαρακτήρα  

27 Νοεμβρίου 2014
7  μυστικά που χτίζουν δυνατό χαρακτήρα  

Σε όλους μας έχει τύχει να γνωρίσουμε κάποτε κάποιον που όχι απλά μας προκάλεσε θαυμασμό με την επιτυχία και τον δυναμισμό που απέπνεε , αλλά ταυτόχρονα μας ενέπνευσε να τολμήσουμε κι εμείς να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, αντί να συμβιβαζόμαστε σε μια μέτρια «ασφαλή» καθημερινότητα.  Αυτά τα άτομα μοιάζουν τόσο ήρεμα και τόσο σίγουρα για τον εαυτό τους που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε «Τι κάνουν τέλος πάντων διαφορετικά από εμάς;»

Πρέπει να ξέρεις, πως το μυστικό τόσο για την επιτυχία όσο και την εσωτερική ηρεμία κρύβεται σε μεγάλο βαθμό στην σωστή ψυχολογία και τον παραγωγικό τρόπο σκέψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη κι αν έχεις τα πάντα με το μέρος σου για να πας ψηλά, αρκεί μια λάθος νοοτροπία για να σου κόψει τα φτερά.

Και για το λόγου το αληθές, αυτές είναι οι 7 συνηθέστερες. Πόσες από αυτές λες στον εαυτό σου και δεν το καταλαβαίνεις;

1. «Δεν φταίω εγώ αλλά ο τάδε»: Δεν θα δεις ποτέ έναν ισχυρό άνθρωπο να προσπαθεί να «φορτώσει» ευθύνες σε κάποιον άλλο, ή να χαίρεται με τις αποτυχίες των άλλων. Δες την… αλλιώς: Σταμάτα να ασχολείσαι με το τι κάνουν οι άλλοι λάθος και επικεντρώσου στο τι κάνεις εσύ σωστά και πώς μπορεί να το κάνεις ακόμη καλύτερα.

2. «Θα είμαι ευτυχισμένη όταν…»: Πάω διακοπές, όταν πάρω προαγωγή, όταν πάρω σύνταξη κ.ο.κ.  Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις πει αυτή τη φράση στον εαυτό σου; Όσο  ωραίο είναι να βάζεις στόχους, άλλο τόσο λάθος είναι να κάνεις αυτούς τους στόχους τον δικό σου προσωπικό «οδηγό ευτυχίας», κυρίως γιατί η ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί. Δες την …αλλιώς: Αντικατέστησε την προηγούμενη φράση, με την εξής: «Είμαι ευτυχισμένη τώρα γιατί…».

3. «Δεν θα τσατιστώ, απλά θα… πατσίσω»:  Όλοι βιώνουμε δυσάρεστες καταστάσεις και σε όλους έχει τύχει να γίνουμε έξω φρενών με κάποιον. Όμως το να σχεδιάζεις πως «θα πάρεις το αίμα σου πίσω» είναι καθαρή σπατάλη ενέργειας που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται μόνο από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Δες την… αλλιώς: Αντί να σκέφτεσαι πώς θα ικανοποιήσεις τον πληγωμένο εγωισμό σου, μάθε από το παρελθόν και επικεντρώσου στο παρόν. Ταυτόχρονα μάθε να εντοπίζεις τα θετικά των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που δεν «πας». Θα δεις που αμέσως τόσο η δική σου, όσο και η δική τους στάση θα αλλάξει δραματικά!

4. «Έτσι είναι ο χαρακτήρας μου»: Αυτή η σκέψη-παγίδα είναι αρκετά περίπλοκη, γιατί μπορεί να νομίζεις πως με αυτόν τον τρόπο αποδέχεσαι τον εαυτό σου, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνεις είναι να καθιερώνεις κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να είναι επιζήμιες για σένα (βλέπε ανασφάλεια, αναβλητικότητα, ζήλεια, εκρήξεις θυμού). Δες την… αλλιώς: Υπάρχει ένα πολύ καλό τρικ που μπορείς να καθιερώσεις κι αυτό είναι να λες στον εαυτό σου αυτό που θες να είσαι, όπως «Έχω αυτοπεποίθηση», «Έχω θάρρος», «Είμαι δυνατή». Ακόμη κι αν μέχρι χτες δεν μπορούσες να το υποστηρίξεις, αν το πιστέψεις, θα το καταφέρεις… θα γίνεις αυτό που πιστεύεις πως είσαι.

5. «Τα ξέρω όλα και έχω πάντα δίκιο»:  Οι δυνατοί χαρακτήρες δεν νιώθουν την ανάγκη να επιβάλουν τη δική τους γνώμη ή τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα στους άλλους. Εξ άλλου, ποίος θα ήθελε να κάνει παρέα με έναν… ξερόλα ή κάποιον που δεν παραδέχεται ποτέ το λάθος του; Δες την… αλλιώς:  Όλοι έχουν κάτι νέο να σε διδάξουν και κάτι να σου μάθουν, ακόμη κι όταν δεν συμφωνείς πλήρως με τις απόψεις τους. Και μη φοβάσαι να παραδεχθείς πως δεν ξέρεις κάτι ή πως έκανες λάθος, οι άνθρωποι γύρω σου θα το εκτιμήσουν πολύ περισσότερο.

6. «Δεν είμαι αρκετά καλή»:  Αυτή η σκέψη κι αν είναι καταστρεπτική. Το να μηδενίζεις τις προσπάθειες και γενικότερα την αξία σου είναι σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Δες την… αλλιώς: Επικεντρώσου στο πως θα καλυτερεύσεις τα αδύνατα σημεία σου και κάνε το καλύτερο που μπορείς, σε κάθε ευκαιρία. Είναι τελείως διαφορετικό να προσπαθείς να γίνεις ακόμη καλύτερη σε αυτό που είσαι και κάνεις με το να μειώνεις την αυτοεκτίμηση και την προσπάθειά σου σε μια μετριότητα ή ανεπάρκεια. Αν δεν πιστέψεις εσύ πρώτη στον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα.

7. «Δεν έχω τον χρόνο»: Σίγουρα η ζωή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητική και μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι  να ισορροπήσεις την επαγγελματική με την προσωπική σου ζωή κι αυτό γιατί πολλοί από μας έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε τόσο στις υποχρεώσεις μας που ξεχνάμε τι πραγματικά αξίζει. Δες την… αλλιώς: Όσο λίγο χρόνο κι αν έχεις, μάθε να τον οργανώνεις έτσι ώστε πάντα να σου μένει χρόνος τόσο για τους ανθρώπους που αγαπάς (σύντροφο, φίλους, οικογένεια) όσο και για τον εαυτό σου. Μόνο τότε θα είσαι πραγματικά ισορροπημένη και ευτυχισμένη.