
Σουβλάκι ή πίτσα; Ankle boots ή oxford shoes; Αφέλειες ή μύτες; Δράμα ή κωμωδία; Σινεμά ή ποτό;… Να είναι τελικά κανείς ή να μην είναι; Ιδού η απορία και ειδικά για εμάς τους αναποφάσιστους, ιδού η σπαζοκεφαλιά!
Θα σου μιλήσω ειλικρινά 'παίζει να είμαι από τα πιο αναποφάσιστα άτομα που γνωρίζω (με εξαιρέσεις 1-2 φίλες που απλά μπορούν να σε φτάσουν στο όριο της ψυχικής εξάντλησης μέχρι να αποφασίσουν αν θέλουν σιρόπι καραμέλα ή φουντούκι στο latte τους). Κατά τα άλλα όμως ξέρω πολύ καλά πως είναι να βρίσκεσαι αντιμέτωπη με το πιο μικρό σταυροδρόμι και το πιο μικρό δίλημμα και απλά να μην μπορείς να αποφασίσεις. Νιώθεις πως παγώνεις, αγχώνεσαι, σε πιάνει το κεφάλι σου, προσπαθείς να ζυγιάσεις τα αποτελέσματα των πράξεών σου για το πιο απλό μέχρι το πιο περίπλοκο ζήτημα.
Κάθε μέρα βρίσκεσαι αντιμέτωπη, όπως όλοι μας, με αποφάσεις και ρίσκα που πρέπει να πάρεις, είτε είναι μικρά, όπως το αν θα φορέσεις φούστα ή παντελόνι στη δουλεία, είτε είναι μεγάλα, όπως το να μετακομίσεις, να αλλάξεις δουλεία ή ακόμη και να χωρίσεις. Μακάρι να υπήρχε κάποιος αλγόριθμος που θα μπορούσε να εγγυηθεί πέρα από κάθε αμφιβολία πως πάντα παίρνουμε την καλύτερη και την σωστότερη απόφαση. Όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάποια στιγμή πρέπει να διαλέξεις, άρα τι κάνεις;
Tip No1: Σταμάτα να αγχώνεσαι για την τελειότητα
Σου έχω νέα, δεν υπάρχει! Πολλές φορές η αναποφασιστικότητά μας πηγάζει από την εσωτερική μας ανάγκη να παίρνουμε πάντα την σωστή απόφαση, όμως αυτό το έντονο άγχος είναι πολύ κακός σύμβουλος και μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.
Tip No.2: Τι σου λέει το ένστικτό σου;
Όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση το ένστικτό σου μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός οδηγός, αντί να χάνεσαι μέσα σε ένα κυκεώνα συναισθημάτων ή αντίστοιχα ατελείωτες λίστες υπερανάλυσης των υπέρ και των κατά. Συνδυάζοντας τη λογική με τα συναισθήματά σου, δημιουργείς μια ισορροπία που μπορεί να σε οδηγήσει στην σωστότερη για σένα απόφαση, εννοώντας εκείνη που θα σε χαροποιήσει περισσότερο.
Tip No.3: Baby steps
Σίγουρα οι δύσκολες και καίριες αποφάσεις στη ζωή σου χρειάζονται περισσότερη προσοχή ως προς την απόφαση που θα πάρεις, όμως προετοιμάσου από τις μικρές καθημερινές αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις καθημερινά (τι θα φορέσεις, τι θα παραγγείλεις, ποια ταινία θα πας να δεις, ποιο ζευγάρι παπούτσια θα πάρεις κλπ). Προσπάθησε να έχεις τουλάχιστον 10 τέτοιες μέσα στη μέρα σου. Με αυτήν την εξάσκηση θα αποφορτιστείς από το άγχος που σου δημιουργείται και ταυτόχρονα θα μάθεις να αποφασίζεις σε λιγότερο χρόνο.
Tip No.4: Μάθε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις δυνατότητές του
Ένα από τα πιο βασικά και τα πιο βαθιά αίτια της αναποφασιστικότητας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας. Είναι εκείνη η επικριτική φωνούλα που σου λέει πως «Δεν είσαι αρκετά καλή». Αποδυνάμωσέ την μαθαίνοντας να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου και να αποφασίζεις για τον εαυτό σου (χωρίς να περιμένεις οι καταστάσεις να αποφασίσουν για σένα). Ακόμη κι αν κάνεις λάθος, έχεις πάντα τη δυνατότητα να δεις αυτό το λάθος σαν μια εμπειρία που θα σε διδάξει και ταυτόχρονα θα σε προκαλέσει να αποδείξεις πως μπορείς να τα καταφέρεις.
Tip No.5: Σταμάτα να σε απασχολεί τι θα πουν οι άλλοι
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα των αναποφάσιστων ανθρώπων είναι πως φοβούνται πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι σε σχέση με τις αποφάσεις τους. Και σίγουρα έχεις βρεθεί κι εσύ στο σημείο που ενώ το ένστικτό σου σού έλεγε το Α, οι υπόλοιποι σου έλεγαν το Β. Άκου τις προτάσεις ή τις αντιπροτάσεις τους και αναλογίσου κατά πόσο ισχύουν ή κατά πόσο σε εκφράζουν. Ίσως μπορούν να βοηθήσουν, ίσως όχι, όμως στην τελική η απόφαση όπως και οι συνέπειές της θα επηρεάσουν εσένα και όχι εκείνους. Επικεντρώσου λοιπόν στο τι θέλεις και τι θα κάνεις εσύ και όχι στο τι θα ήθελαν ή τι θα έκαναν οι άλλοι αν ήταν στη θέση σου (γιατί πολύ απλά δεν είναι).