Κι όμως ο ύπνος μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

20 Ιουλίου 2014

Τα πρησμένα μάτια και η κακή διάθεση δεν είναι τα μόνα συμπτώματα ενός κακής ποιότητας ύπνου. Το να μην κοιμάσαι αρκετά μπορεί να έχει έμμεσα αρνητικό αντίκτυπο και στην ζυγαριά σου. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Columbia τα άτομα που δεν κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά τείνουν στο να παίρνουν περισσότερα κιλά και να δυσκολεύονται να τα χάσουν.

Αν θες να χάσεις κιλά το να κοιμάσαι σωστά είναι τόσο σημαντικό, όσο και το να γυμνάζεσαι και να τρέφεσαι σωστά. Διάβασε τους 5 λόγους που θα σε κάνουν να κλείσεις το laptop και την τηλεόραση και να πέσεις για ύπνο νωρίς:

1. Σταματάει τα μεταμεσονύκτια τσιμπολογήματα στο ψυγείο: Όσο περισσότερο μένεις ξύπνια τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πας μια μεταμεσονύκτια βόλτα στην κουζίνα κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει να πάρεις ακόμη κι 1 κιλό μέσα σε μια βδομάδα.

2. Σε βοηθάει να κάψεις περισσότερες θερμίδες: Ποιος είπε πως όταν κοιμόμαστε δεν καίμε θερμίδες; Για την ακρίβεια σύμφωνα με μια έρευνα του Αμερικανικού Journal of Cinical Nutrition, ένα σωστό υπνικό πρόγραμμα μπορεί να σε βοηθήσει, όχι μόνο στο να ξυπνήσεις φρέσκια και γεμάτη ενέργεια, αλλά παράλληλα και να κάψεις περισσότερες θερμίδες από το αν ο οργανισμός σου ήταν κουρασμένος από την έλλειψη ύπνου.

3.Σε βοηθάει να αδυνατίσεις και να κάψεις λίπος: Όπως αποκάλυψε έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, ακόμη κι αν τρως ακριβώς τις ίδιες ποσότητες με μια φίλη σου που σε αντίθεση με εσένα κοιμάται αρκετά, είναι πιθανό να πάρεις κιλά 2 φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι εκείνη.

4. Σε βοηθάει να αποκτήσεις (και να διατηρήσεις) πιο υγιεινές συνήθειες: Η έλλειψη ύπνου και η κούραση θα κάνει τον οργανισμό σου να αναζητήσει ενέργεια σε πιο παχυντικές διατροφικές επιλογές, ενώ αν εσύ η ίδια είσαι κουρασμένη, η κρίση σου θα είναι πιο θολή και θα δυσκολευτείς να αρνηθείς στον πειρασμό.

5. Σε κρατάει συγκεντρωμένη: Το μυαλό σου δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί όταν είσαι κουρασμένη και άυπνη κι αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές, αφού τα κέντρα του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνα για την συμπεριφορά και τον αυτοέλεγχο υπολειτουργούν.