10 μαθήματα ζωής που πρέπει πάντα να θυμάσαι

2 Νοεμβρίου 2014
10 μαθήματα ζωής που πρέπει πάντα να θυμάσαι

Υπάρχουν μερικά μαθήματα, που ούτε τα βιβλία, ούτε οι γονείς σου, ούτε το σχολείο σου θα σου διδάξουν. Το «σχολείο της ζωής» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σου δώσει μερικά μαθήματα όχι τόσο για να γίνεις πιο έξυπνη, όσο για να γίνεις πιο σοφή και πιο δυνατή ώστε να ανταπεξέλθεις στην απαιτητική της… αρένα.

Κάποια θα τα μάθεις με τον εύκολο τρόπο, άλλα με το δύσκολο, όμως το να μπορέσεις να τα εκτιμήσεις γι’ αυτό που είναι, μαθήματα, θα σε βοηθήσουν να καλυτερεύσεις τη ζωή σου και να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά.

 1.Κάνε το φόβο σου πρόκληση:  Οι δυσκολίες που καλείσαι συχνά να αντιμετωπίσεις, δεν θα πρέπει να σε σταματάνε να κάνεις όνειρα και να θέτεις στόχους. Αντί να φοβάσαι την αποτυχία,  βγες από το comfort zone σου και αποδέξου την πρόκληση. Χαμένος είναι αυτός που δεν προσπάθησε ποτέ.

2.Ζήσε στο τώρα: Το παρελθόν δεν μπορείς να το αλλάξεις, μόνο να μάθεις από αυτό. Το μέλλον δεν το γνωρίζεις, μπορείς όμως να το επηρεάσεις, σήμερα. Όσο πιο αληθινή είσαι με τον εαυτό σου σήμερα, τόσο λιγότερα θα μετανιώνεις αύριο και τόσο πιο πολλά θα έχεις να θυμάσαι  με χαμόγελο.

3.Εσύ θέτεις τον πήχη για σένα, κανείς άλλος: Μη φοβάσαι να θέσεις τον πήχη ψηλά. Ο καθένας πρέπει να θέτει τουλάχιστον ένα μεγάλο στόχο στη ζωή του. Είναι αυτός ο στόχος ή οι στόχοι που θα σε κάνουν να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι, να προσπαθείς και να προχωράς. Και να θυμάσαι, κάθε μακροπρόθεσμος  μεγάλος στόχος, αποτελείται από πολλούς μικρότερους βραχυπρόθεσμους που θα σε οδηγήσουν σ’ αυτόν.

4. Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, μπορούν όμως να φέρουν την ασφάλεια: Έχει μεγάλη διαφορά το να είσαι καλή στην οικονομική διαχείριση της ζωής σου και το να ζεις για να μαζεύεις χρήματα (που τελικά ποτέ δεν σπαταλάς). Φρόντισε να διαχειρίζεσαι σωστά τα λεφτά που έχεις για τις βασικές σου ανάγκες και υποχρεώσεις, να διασφαλίζεις  σιγά σιγά ένα μικρό ποσό για μια στιγμή ανάγκης  και τα υπόλοιπα να τα σπαταλάς για την ευχαρίστησή σου.  Εξ άλλου, δεδομένου πως έχεις δουλέψει τόσο σκληρά γι’ αυτά, σου αξίζει.

5. Μάθε να μη φοβάσαι να μιλήσεις σε κόσμο: Είναι λογικό να αγχώνεσαι να μιλήσεις μπροστά σε πολύ κόσμο, είτε αυτό λέγεται μια μεγάλη παρέα, είτε οι συνάδελφοί σου είτε ένα ακροατήριο. Όμως είναι βασικό να μιλάς, να λες ξεκάθαρα τη γνώμη σου όταν κάτι δεν εφάπτεται της προσωπικής σου άποψης ή όταν έχεις μια ιδέα που πιστεύεις πως αξίζει να μοιραστείς. Η τέχνη της επικοινωνίας καθώς και το να μπορείς να μιλήσεις δημόσια (public speaking)είναι δεξιότητες που θα σου φανούν χρήσιμες σε κάθε έκφανση της ζωής σου.

6. Αφιέρωνε πάντα χρόνο στον εαυτό σου: Μπορεί να σου ακούγεται προφανές όμως δεν είναι. Θα εκπλαγείς με το πόσοι άνθρωποι απλά… ξεχνούν να ξεκουραστούν και να νοιαστούν για τον εαυτό τους, γίνονται εργασιομανείς ή απλά βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους.  Το να δουλεύεις μέχρι εξαντλήσεων των αποθεμάτων σου δεν είναι επιτυχία, είναι εμμονή (και αποφυγή συχνά άλλων βαθύτερων προβλημάτων).

7. Να θυμάσαι τον κανόνα 80/20:  Αυτός ο κανόνας δημιουργήθηκε για να σε αποφορτίσει από το διαρκές κυνήγι ολοκληρωτικής τελειότητας, καθώς κάτι τέτοιο απλά δεν υπάρχει. Το 80% πιθανότητας επιτυχίας ενός project έχει να κάνει με τη δική σου δουλειά, το άλλο 20% είναι άλλοι τόσοι αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Με την ίδια λογική, δεν υπάρχει ιδανικός σύντροφος, παρά στο 80% των όσων θες εσύ σε έναν άντρα (το άλλο 20% βρίσκεται σε άλλους άντρες που υπολείπονται το 80%).

8.  Μάθε να  αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με κριτική σκέψη: Μερικές φορές τα συναισθήματά μας μάς εμποδίζουν να δούμε μια κατάσταση πιο σφαιρικά και αντικειμενικά. Η κριτική σκέψη δεν συνεπάγεται να μάθεις να αποκόβεσαι από την πραγματικότητα ή να αποδέχεσαι τις αναποδιές, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο να γνωρίσεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου, να ξεκαθαρίσεις το τοπίο με ανάλυση και σωστή κρίση, ώστε να πάρεις τις σωστότερες δυνατές αποφάσεις ούσα αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα και φυσικά να μην είσαι εύκολα ετεροκαθοδηγούμενη.

9. Όσο ζεις μαθαίνεις:  Μη σταματάς ποτέ να είσαι περίεργη, να διψάς για μάθηση και να ρωτάς, να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι.  Μην επαναπαυθείς στα όσα έμαθες στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Όπως είχε πει ο Elbert Einstein “Η μάθηση δεν είναι προϊόν εκπαίδευσης, αλλά μιας  προσωπικής προσπάθειας που διαρκεί όλη μας τη ζωή”.

10. Μάθε να συγχωρείς:  Όλοι κουβαλούν τις δικές τους πληγές και ουλές, όμως το να ανακυκλίζεις τα αρνητικά συναισθήματα πόνου-οργής-εκδίκησης δημιουργεί ένα κύκλο πόνου που επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο εσένα αλλά και κάθε άνθρωπο δίπλα σου. Η κατανόηση και η συγχώρεση είναι πολύ πιο δύσκολες απ’ όσο νομίζεις, όμως όσο λιγότερους «σκελετούς» στοιβάζεις στη ντουλάπα σου, τόσο περισσότερο χώρο θα έχεις για την πραγματική ευτυχία.

Μαριλίνα Μπακούρη