Όταν η Τζένη Μπαλατσινού μιλούσε για τη σχέση της με τον Πέτρο Κωστόπουλο και την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς της

6 Ιουλίου 2014

Περίπου ενάμισι χρόνο πριν το χωρισμό που ανακοινώθηκε χθες, η Τζένη Μπαλατσινού βίωνε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής της. Μόλις είχε κλείσει η Imako του Πέτρου Κωστόπουλου και ζούσε μια μεταβατική φάση αμφισβήτησης και ανασυγκρότησης. Ήταν μια περίεργη εποχή για την ίδια και την οικογένειά της που είχαν μπει στο μάτι του κυκλώνα. Εκείνη την περίοδο έδωσε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» και στην δημοσιογράφο Νάνσυ Ζαμπέτογλου. Ας θυμηθούμε τι έλεγε τότε.

Για την οικονομική κρίση: "Διανύουμε μία εμπόλεμη οικονομική αλλά κυρίως ψυχολογική περίοδο. Ο πιο κακός εαυτός μας έχει βγει προς τα έξω. Χαιρόμαστε με οποιαδήποτε καταστροφή γίνεται δίπλα μας. Η σημερινή μάχη πέραν του οικονομικών προβλημάτων είναι να κρατήσουμε σώας τα φρένας, για να μην χάσουμε τον πυρήνα μας, την ανθρωπιά μας να μην αλλοιωθούμε και γίνουμε αιμοβόρα κοράκια. Υπάρχει μία τρέλα γύρω μας όλοι είμαστε στην τσίτα, δεν μου αρέσει καθόλου όλο αυτό που συμβαίνει. Γι αυτό και δεν βλέπω τηλεόραση, δεν ακούω ειδήσεις, αποφεύγω ανθρώπους που το μόνο που κάνουν είναι να στάζουν χολή για τον διπλανό τους. Οι άνθρωποι πλέον φοβούνται, δεν γελάνε , δεν ονειρεύονται και αισθάνονται ένοχοι για τα αυτονόητα".

Για τη χρεοκοπία του Πέτρου και τα προβλήματα υγείας του:  "Ναι, ήταν και συνεχίζει να είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για εμάς. Ενός κακού, μύρια έπονται. Το πρόβλημα υγείας του Πέτρου ήταν και είναι το πιο δύσκολο Στην αρχή δεν είχα καταλάβει την σοβαρότητα της αρρώστιας. Ειδικά τον πρώτο καιρό που ήρθε το τσουνάμι των προβλημάτων και ο Πέτρος κράσαρε, νόμιζα ότι με εγκαταλείπει... Είχα την αίσθηση ότι τώρα στα δύσκολα φεύγει και με αφήνει μόνη μου, με έναν κυκεώνα προβλημάτων . Θύμωσα πολύ μαζί του και αισθάνθηκα πιο μόνη μου από ποτέ.

Μία μέρα μετά από ένα περιστατικό φοβήθηκα πολύ και εκεί συνειδητοποίησαμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα υγείας... Πήγαμε σε γιατρούς, μάθαμε, ρωτήσαμε και άρχισε την φαρμακευτική αγωγή, η οποία αργεί να επιδράσει κιόλας... Μέσα σε όλα, έπρεπε να κατανοήσω και το ανισοζύγιο των χημικών ενώσεων... Το πρωί ξύπναγε με κλάματα και το βράδυ ήταν καλύτερα. Πέραν της αρρώστιας, πέραν των οικονομικών θεμάτων, πέραν του χρόνου που έτρεχε εναντίον μας, έπρεπε και να προστατέψω τα παιδιά μου από όλη αυτή την « την καλή δημοσιότητα»... Ήμουν τυχερή γιατί με βοήθησε πολύ ένας άνθρωπος. Μου είπε την πιο σωστή κουβέντα. στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου « Μην ψάχνεις για λύση τώρα, είσαι σε καράβι που βυθίζεται.., ψάξε για ένα βράχο να πάρεις μία ανάσα» Εκεί κατάλαβα ότι έπρεπε να ιεραρχήσω την σημαντικότητα των πραγμάτων, γιατί στον πανικό είναι όλα σημαντικά και δεν μπορείς να διαχωρίσεις."

Τι αναθεώρησε από την παλιά της ζωή: "Ανθρώπους. Φρίκαρα γιατί ήμουν πιο σίγουρη από ποτέ για κάποιους ανθρώπους, αλλά πιο λάθος από ποτέ... Έχει και την πλάκα του να βλέπεις, πώς τα προσχήματα καταρρέουν όταν ο άλλος σε νιώθει αδύναμο. Έχουμε ακούσει τα πάντα... Ο Πέτρος ανήκει κι αυτός στο club των πιο συκοφαντημένων Ελλήνων!

Ο Πέτρος είναι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος. Ξεκίνησε απένταρος και σπούδασε στο Παρίσι παίρνοντας Doctorat στα Οικονομικά. Έγινε πρόεδρος φοιτητών, δούλεψε με τα μεγαλύτερα ονόματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίπλα στο Βίλλυ Μπραντ. Είχε δάσκαλο τον Πουλαντζά. Αρνήθηκε την πολιτική ενώ ήταν παιδί του Παπανδρέου και έφυγε από όλα τα κομματικά για να γίνει εκδότης βγάζοντας το ΚΛΙΚ και αλλάζοντας τη γραφή και τον περιοδικό Τύπο στην Ελλάδα. Σαν εκδότης αρνήθηκε να μπει στα πολιτικά έντυπα γιατί το μότο του ήταν «θέλω να κοιμάμαι ήσυχος!» Δεν πήρε ποτέ κρατική διαφήμιση!!! Βαρέθηκα λοιπόν να ακούω «ο βλάχος από τον Βόλο» και το «Lifestyle». Τι σημαίνει o όρος Lifestyle; Ο κάθε αποτυχημένος γράφει και αναμασάει ό,τι ακούει. Lifestyle έχει ο αγρότης, ο γιατρός, ο μοναχός, η Εκάλη, το Μενίδι. Ας μάθουν πρώτα την ορολογία και μετά να χρησιμοποιήσουν σωστά τη λέξη. Έχουμε ακούσει τόσα πολλά και για τα επαγγελματικά του και την προσωπική μας ζωή που πλέον είναι γελοίο. Όπως είπε και ο Μαρκ Τουέιν «όταν ένα ψέμα κάνει το γύρο του κόσμου η αλήθεια δεν έχει προλάβει ακόμα να φορέσει τα παπούτσια της.»

Για τα ψέματα που έχουν ακούσει ως ζευγάρι: "Έχουμε ακούσει ότι χωρίζουμε κάθε 2 μήνες, ότι όταν χτίσαμε το σπίτι μας στην Αθήνα πριν 12 χρόνια μέναμε μαζί με γνωστό πρώην πολιτικό. Έχουμε ακούσει ότι το ΚΛΙΚ το αγόραζε το ΠΑΣΟΚ για να δείχνει μεγάλο τιράζ. Ότι ήταν μέλος της 17 Νοέμβρη. Ότι είναι gay, ότι έχει κάνει πλαστικές. Ότι το τρίτο μου παιδί το έκανα με εξωσωματική και μετά ενώ είχα δίδυμα αφαίρεσα το ένα παιδί με ειδική τεχνική στο Λονδίνο για να κρατήσω τον γιο. Δηλαδή σκότωσα και το παιδί στην κοιλιά μου! Και για αυτή την Μύκονο πια... Τι έχουμε ακούσει... Από τα 70s πήγαινε ο Πέτρος διακοπές και το σπίτι του το έχτισε το 1994 ως υπάλληλος του Τερζόπουλου. Το 2000 έφτασαν οι «πλούσιοι» και οι μεσημεριανές εκπομπές να κυνηγούν στα σοκάκια τον κάθε star.Τι έπρεπε λοιπόν, να σηκώσουμε το σπίτι σε κλαρκ και να το πάμε στη Τήνο; Βαρέθηκα τον κάθε κομπλεξικό και αγράμματο να γράφει κοινωνικές απόψεις. Ένα είναι σίγουρο. Ότι το ταλέντο στην Ελλάδα δεν συγχωρείται! Το βλέπεις παντού αυτό, σε όλο του το μεγαλείο. Και ο άντρας μου έχει ταλέντο!"

Για τη χρεοκοπία της Ιmako και τις αλλαγές στη ζωή της: "Δεν είμαι η αρμόδια να σου απαντήσω, αλλά η εταιρεία του Πέτρου έπεσε έξω, όμως δεν ήταν αλεξιπτωτιστής σε αυτό το χώρο, δεν ήταν απατεώνας. Επί 30 χρόνια τάισε πολύ κόσμο, έδωσε λεφτά, έζησε οικογένειες και πλήρωνε μέχρι τελικής δεκάρας όλες του τις υποχρεώσεις. Μισθούς, Δημόσιο, Προμηθευτές! Έφτιαξε μία ολόκληρη βιομηχανία. Τόσοι έβγαλαν από τον Πέτρο και ναι λοιπόν ήρθε η κρίση! Και η κρίση δεν κάνει casting για τον ποιον θα φαλιρίσει. 80% μείον στα έσοδα. Έλα πες μου εσύ, πως το λύνεις; Όσα χρωστάνε στην εταιρεία , χρωστάει. Έχω δει συμπεριφορές από ανθρώπους που έμπαιναν στο σπίτι μου και ήταν πρώτοι που έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό με απειλές και εκβιασμούς".

Τι έχει αλλάξει στη ζωή μου: "Είμαι πιο ελεύθερη, αισθάνομαι ότι δεν έχω να λογοδοτήσω πουθενά, έφυγε από πάνω μου ένας στενός «κοινωνικός κορσές.» Τώρα μπορώ να μιλάω και να χαιρετάω όποιον συμπαθώ, γιατί η «εξουσία» σου φοράει και πρωτόκολλο... Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα μου δουλεύω πιο πολύ από ποτέ!

Τι μου λείπει από την παλιά ζωή: "Ο ελεύθερος χρόνος και οι χαρούμενοι φίλοι μου. Οι χαρούμενοι άνθρωποι στο δρόμο, το καλημέρα…"

Για τα χρήματα: "Από 14 ετών έβγαζα τα δικά μου χρήματα από τον πρωταθλητισμό, στη συνέχεια μπήκα στο χώρο της μόδας και της τηλεόρασης, σταμάτησα να εργάζομαι για 3 χρόνια όταν γέννησα τα πρώτα 2 μου παιδιά και μετά έστησα τη δική μου εταιρία. Αυτό μας κάνει 25 χρόνια δουλειάς! Αξίζω κατά μετοχή και όχι αυθύπαρκτα...Ο Πέτρος έβαλε ό,τι είχε και δεν είχε σε αυτή την εταιρεία! Κινητά και ακίνητα! Δεν ανέχομαι άλλο τη λασπολογία και θα κινούμε νομικά σε οποιαδήποτε συκοφαντεί. Και είναι όλα αποδεδειγμένα. Η ηθική του καθήκοντος είναι διαφορετική για τον καθένα. Το καθήκον για τον Πέτρο ήταν πρώτα η εταιρεία και μετά εμείς! Το σπίτι ερχόταν πάντα δεύτερο. Αν κάποιος έπρεπε να είναι θυμωμένος, είμαι μόνο εγώ!"

Από πού αντλούσε δύναμη όταν κατέρρευσε η Ιmako:  "Από την πίστη μου στο μυαλό του, από τις αγκαλιές των παιδιών μου και από τους γονείς μου. Από στιγμές απομόνωσης που αναζητούσα και αναζητώ μέσα στην ημέρα. Από την ιδρυματοποίηση που έκανα στην καθημερινότητα μου, ώστε να μην αναλώνομαι σε άσκοπες συζητήσεις. Από τη δυνατή μουσική που ακούω στο Ipod μου την ώρα που οδηγώ. Κάθε μέρα είναι και μία άλλη μάχη. Ξεκινάς το πρωί να κάνεις 10 πράγματα και σου σκάνε 20 διαφορετικά που δεν είχες υπολογίσει".

Για τις κόρες της: "Θέλω να στέκονται στα πόδια τους και να έχουν εσωτερική ζωή, να είναι δίκαιες. Η αδικία είναι ασέβεια προς τη φύση. Να αντλούν τη δύναμή τους από την καλοσύνη. Δύναμη είναι η καλοσύνη. Να συγχωρούν αλλά να μην ξεχνάνε".

Μάθημα Ζωής: "Δεν σημαίνει ότι επειδή κοιταζόμαστε στα μάτια, μας κάνει ανθρώπους, αφού και τα ζώα κοιτάζονται..."

*Δείτε εδώ φωτογραφίες από το γάμο της Τζένης και του Πέτρου 17 χρόνια πριν