Χωριστές διακοπές: Μη φέρνεις την καταστροφή, μπορεί να είναι και για καλό!

27 Ιουνίου 2014

Ο… χρυσός κανόνας (αν υπάρχουν τέτοιοι) των ζευγαριών λέει ότι το θέμα «χωριστές διακοπές», αν όχι ταμπού, είναι αφορμή για την έναρξη συζητήσεων με μάλλον δυσάρεστη κατάληξη.

Από την Έλενα Καλογερά

Και η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει αν είστε μαζί λίγο καιρό. Δηλαδή, αν από τον πρώτο χρόνο της σχέσης ή τον δεύτερο σε ενημερώσει γλυκά γλυκά (ή και λιγότερο γλυκά) ότι τις διακοπές του ή έστω ένα μεγάλο μέρος τους θα τις περάσει μόνος ή με τους φίλους του, σε κάθε περίπτωση χωρίς εσένα, ναι, εκεί θα πρέπει να ανησυχήσεις.

Ωστόσο, στις σχέσεις που έχουν ένα βάθος χρόνου – λόγου χάριν σας «βαραίνει» μία 3τία – το να σου ζητήσει λίγες μέρες «χωριστές διακοπές» παραμένει «ζήτημα», αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσεις περισσότερο… ψύχραιμα και κυρίως «χειρουργικά».

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτό του το αίτημα και πώς πρέπει να απαντήσεις;

Σε πρώτη φάση, έχε κατά νου ότι από την αντίδραση σου θα κριθούν πολλά. Όχι τόσο το αν θα υλοποιήσει την απόφαση του να φύγει για λίγες μέρες χωρίς εσένα, όσο το πώς θα σε βλέπει, όταν – με το καλό – επιστρέψει.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε την όλη κατάσταση βήμα προς βήμα.

Ωραία, θέλει να φύγει να περάσει ένα 5νθήμερο με φίλους, κάνοντας ράφτινγκ (λέμε τώρα) και περνώντας λίγο… ποιοτικό αντρικό χρόνο με την παρέα του. Αν είναι σαφής σ’ αυτό που σου λέει, αν σου το ανακοινώνει και δεν στο φέρνει γύρω – γύρω, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να αντιδράσεις ψύχραιμα και με τρόπο που δείχνει ότι σέβεσαι την απόφαση του.

- Μην κάνεις σκηνή και μην επιχειρήσεις με φωνές και γκρίνιες να του αλλάξεις γνώμη. Συζήτα μαζί του, σε χαλαρό τόνο, το ποιοι θα είναι μαζί από την παρέα, το που έχουν σκοπό να πάνε και τι θα κάνουν και προθυμοποιήσου να τον βοηθήσεις να πακετάρει και να οργανώσει βαλίτσες.

Από τις αντιδράσεις του σε αυτή σου την προθυμία θα καταλάβεις πολλά. Ξέρεις, δεν είναι όλοι άντρες «αρχηγοί της δολοπλοκίας» και δεν οργανώνει το τέλειο σχέδιο για να σε απατήσει. Ειδικά, αν οι επαφές του με την «αντροπαρέα» έχουν μειωθεί αισθητά και νιώθει ότι μαζί με τους φίλους του θα χαλαρώσει και θα ξεκουραστεί – μεταξύ μας – δεν έχεις δικαίωμα να του αρνηθείς.

- Μην επιμείνεις να σε πάρει μαζί του και μην υιοθετήσεις όλες τις εκδοχές γκρίνιας που μπορείς να σκαρφιστείς (από το νιαουρητό μέχρι την κρεβατομουρμούρα), για να του αλλάξεις γνώμη.

Είναι η στιγμή που πρέπει να πειθαρχήσεις πάνω στο θυμωμένο κομμάτι του εαυτού σου και να τον πείσεις να μην κάψει στο σίδερο όλα τα T-Shirt που θα πάρει μαζί του. Άφησε τον να περάσει καλά λίγες μέρες και αν αυτό που σας συμβαίνει είναι κάτι πρωτόγνωρο, συζήτησε το μαζί του μετά.

- Μην επιχειρήσεις να σαμποτάρεις τη χαρά του και γενικώς τη χαρά της προετοιμασίας, προφασιζόμενη ασθένειες, προσκλήσεις για γάμους που «έσκασαν» από το πουθενά και προβλήματα που κατασκεύασες εσύ για να τον κρατήσεις κοντά σου.

Το να γίνεις η «κακιά» της υπόθεσης είναι το μόνο εύκολο. Και δεν είναι ότι θα φανείς ανασφαλής. Είναι ότι θα χρησιμοποιήσεις όλους τους λάθος τρόπους για να το δείξεις. Δηλαδή, όλους εκείνους που υπογραμμίζουν το ότι είσαι κακομαθημένη, φοβιτσιάρα και προσπαθείς να ελέγξεις την κατάσταση με τον ρόλο του… θύματος. Φτηνούτσικο.

- Μην αρχίσεις να «ψαρεύεις» κοινούς φίλους και γνωστούς και κυρίως μη βάλεις στο «παιχνίδι» και την κουβέντα τις συντρόφους των φίλων του που ενδέχεται να γνωρίζεις ή να κάνετε παρέα. Το ζήτημα θα πάρει διαστάσεις που κανείς σας δεν θέλει. Όσο «ανοίγει» ο κύκλος της συγκεκριμένης «συζήτησης», τόσο ηλεκτρίζεται η ατμόσφαιρα και – όχι – αυτό δεν το θέλεις.

Αφού, λοιπόν, τον βοήθησες στο πακετάρισμα, του ευχήθηκες να περάσει καλά και τον… ξεπροβόδισες με το πιο γλυκό σου φιλί, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς και με τον εαυτό σου. Τι σημαίνει αυτό; Τι μπορείς να κάνεις με εκείνον μακριά; Κοίτα, το να πάρεις μία ντουζίνα πακέτα χαρτομάντιλα και να κλαις στον καναπέ δεν είναι λύση. Επίσης, δεν είναι λύση να «σκοτώνεις» τον χρόνο σου διοργανώνοντας βραδιές «ομορφιάς» και καλοκαιρινές ολονυκτίες με φίλες στην ταράτσα. Εξίσου λάθος θα ήταν να κλειδωθείς μέσα, «κρεμασμένη» πάνω από κινητό και σταθερό τηλέφωνο περιμένοντας τηλεφώνημα του ή με ανοιχτό τον υπολογιστή και «φυλακισμένη» στα social media να παρακολουθείς πού κάνει check in από το κινητό του και πού καλοπερνάει.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου.

- Δες το ως έναν τρόπο να τονώσετε τη σχέση σας και να θυμηθείτε – υπό κανονικές συνθήκες αποχωρισμού – πώς είναι το να λείπετε ο ένας στον άλλον.

- Γέμισε ένα σακίδιο με τα απολύτως απαραίτητα, πάρε μαζί σου δυο φίλες και ορκιστείτε να περάσετε το καλύτερο τριήμερο της ζωής σας.

- Βγες, κανόνισε να βρεθείς με κόσμο που ακριβώς λόγω «σχέσης», χαθήκατε. Πέρνα καλά, πιες, χόρεψε, γύρνα τα μαγαζιά, άλλαξε τη διακόσμηση του σπιτιού και επίτρεψε στον εαυτό σου μερικά καλά δώρα.

- Πού και πού ξέχνα να σηκώσεις το τηλέφωνο. Ας του λείψεις λίγο. Αν για εκείνον ήταν τόσο εύκολο να περάσει καλά μακριά σου για λίγες μέρες, γιατί να είναι δύσκολο για ‘ σένα;

- Σκέψου θετικά. Αν αποφάσισες και εσύ μια μίνι απόδραση μακριά του είναι η χρυσή ευκαιρία σου να περάσεις καλά, χωρίς να κάνεις υποχωρήσεις. Μπορείς να κάνεις όση ηλιοθεραπεία θέλεις, να μη φας μεσημεριανό, να φτιάχνεις τα μαλλιά σου όση ώρα θέλεις, γενικώς, να κάνεις πράγματα που μ’ εκείνον θα περιόριζες ή θα προσάρμοζες στο κοινό σας πρόγραμμα.

Γενικώς, μη φέρνεις την καταστροφή. 5 μέρες χωριστά (συνήθως) δεν σημαίνουν τίποτα και είναι ακριβώς αυτό που σου λέει. Βουτιές, στιγμές αντρικής καφρίλας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και βόλτες με φίλους. Αν, ωστόσο, έχεις λόγους να πιστεύεις ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό που σου λέει ίσως ήρθε η ώρα να τον βοηθήσεις για τα καλά να μαζέψει τις βαλίτσες του.

EXTRA TIP

Επίσης, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Κοινώς, να είσαι εσύ που θέλεις λίγες μέρες μόνη με τις φίλες σου, μακριά του. Όμως, όπως ήδη θα γνωρίζεις, η γυναικεία ψυχολογία είναι λίγο… διαφορετική. Κι όταν εμείς ζητάμε να περάσουμε διακοπές, χωρίς εκείνον δεν πρόκειται για μία μίνι απόδραση, για ένα διάλειμμα προκειμένου να δούμε φίλες που έχουμε καιρό να τα πούμε. Είναι μία πρώτη σοβαρή προειδοποιητική βολή ότι κάτι δεν «δουλεύει» σωστά στη σχέση και θέλουμε απόσταση από πράγματα και καταστάσεις.

Αν πάλι είσαι από τα κορίτσια που έτσι κι αλλιώς ταξίδευαν πολύ και μόνα τους, κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, δεν είσαι από αυτές τις περιπτώσεις, τότε μάλλον στις αποσκευές σου θα πρέπει να «στριμώξεις» και έναν προβληματισμό: κάποια στιγμή το διάλειμμα θα τελειώσει και όταν γυρίσεις – εσύ, με το καλό – πίσω, θα πρέπει να κάνεις μία καλή κουβέντα μαζί του. Διότι, καμιά φορά το «εισιτήριο» δεν βγαίνει «μετ’ επιστροφής»!

 Πηγή: Περιοδικό LIKE