Χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα

28 Απριλίου 2015
χοιρινό δαμάσκηνα

Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε και την άνοιξη αποτίνουμε φόρο τιμής σε ένα "χειμερινό" πιάτο: χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα, για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)

  1. 1.5 kg Σπάλα χοιρινή ξεκοκκαλισμενή και κομμένη σε 6 κομμάτια
  2. 1kg πράσα – μονο το ασπρο τμήμα τους χοντροκομμένα
  3. 30ml ελαιόλαδο
  4. 500ml μοσχάτο ξηρό
  5. 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και ακαθάριστες
  6. 2 φρέσκα φύλλα δάφνης
  7. Λίγες σταγόνες ξύδι από κόκκινο κρασί
  8. 30 δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσι
  9. 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα maile Dijon  διαλυμένη σε 4 κουταλιές νερό
  10. 40 φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου πλυμένα και στεγνωμένα
  11. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα του φασκόμηλου
  12. αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο λευκό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζουμε πάνω στη φωτιά μία  κατσαρόλα για να ζεσταθεί και αφού αυτό γίνει  σοτάρουμε το χοιρινό (αφού το αλατίσουμε) σε δυνατή φωτιά με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις μεριές

2. Αφαιρούμε το χοιρινό από τη φωτιά και τοποθετούμε στη κατσαρόλα τα πράσα.  Τα σοτάρουμε για 2 περίπου λεπτά και σβήνουμε με το κρασί

3. Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα το κρέας και προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη

4.Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες.  Αν κατά τη διάρκεια του βρασμού τα υγρά εξατμιστούν, προσθέστε λίγο νερό

5. Στα τελευταία 20 λεπτά προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα.  Αν το φαγητό μας έχει πολλά υγρά το βράζουμε τα τελευταία λεπτά ξεσκέπαστο έτσι ώστε αυτά να εξατμιστούν

6. Αφού απομακρύνουμε από τη  φωτιά προσθέτουμε τη μουστάρδα  αλατοπιπερώνουμε  και αλατοπιπερώνουμε.  Προσθέτουμε τις λίγες σταγόνες ξύδι

7. Για τα φασκόμηλα σε ένα τηγάνι μεγάλο βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα φασκόμηλα.  Τα φυλλαράκια είναι έτοιμα όταν σταματήσουν να τσιτσιρίζουν. Τα απομακρύνουμε από το τηγάνι με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.  Τα αλατίζουμε

8. Όταν σερβίρουμε το φαγητό μας βάζουμε το φασκόμηλο από πάνω έτσι ώστε να μην πανιάσει.
TIP

Σερβίρετε αυτό το πιάτο με πουρέ πατάτας ή με ένα αρωματικά ρύζι όπως basmati ή jamine