Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν γυμνάζεσαι

12 Οκτωβρίου 2017

Κάποιοι άνθρωποι γεννήθηκαν με το προνόμιο να έχουν σφιχτό δέρμα και ένα μεταβολισμό που τους επιτρέπει να τρώνε ό,τι θελήσουν χωρίς να παίρνουν εύκολα βάρος. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι τόσο δελεαστικό το να τρέχουν σε ένα διάδρομο ή να αφήσουν τον καναπέ και την αγαπημένη τους σειρά για οποιαδήποτε άσκηση, και φαίνεται λογικό. Πολλές από εμάς πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ανάγκη να γυμναστούμε από τη στιγμή που το βάρος του σώματος μας είναι το επιθυμητό.

Η σωματική άσκηση όμως προσφέρει πολλά περισσότερα στο σώμα και τον εαυτό μας, από την απλή απώλεια θερμίδων Συγκεκριμένα, η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να έχει έντονο αντίκτυπο στο τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα και την υγεία μας αλλά και τι θα συμβεί στο μέλλον.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στο σώμα σου όταν δεν γυμνάζεσαι;

1-Λιγουρεύεσαι ανθυγιεινά φαγητά. Αυτοί που γυμνάζονται συχνά συνήθως ακολουθούν και ισορροπημένη διατροφή και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει στα πλαίσια ενός γενικότερου υγιεινού τρόπου ζωής, η αλήθεια είναι ότι το σώμα είναι αυτό που ζητάει και έχει όρεξη για πιο θρεπτικά και υγιεινά γεύματα. Το σώμα προσαρμόζεται στα δεδομένα της νέας υγιεινής ζωής αναζητώντας αυτή την αλλαγή και σε άλλους τομείς όπως είναι η διατροφή. Όταν κάποιος, λοιπόν, σταματήσει να γυμνάζεται, το σώμα δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει στη ρουτίνα του αναζητώντας λιγότερο ποιοτικές τροφές για τον οργανισμό.

2-Δεν κοιμάσαι καλά. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα αυπνίας και στριφογυρίζεις το βράδυ στο κρεβάτι ενώ νιώθεις ότι έχεις ακόμη πολλή ενέργεια διαθέσιμη, είναι πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Η συστηματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ύπνο αλλά και βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο "ξύπνιοι" και ξεκούραστοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3-Κουράζεσαι εύκολα. Σε περίπτωση που δεν γυμνάζεσαι αρκετά μπορεί να σου φανεί αρκετά δύσκολο το να ανέβεις σκάλες ή το να κουβαλήσεις μία βαριά σακούλα για μερικά μέτρα χωρίς να λαχανιάσεις. Ένα από τα πολλά οφέλη της εκγύμνασης του σώματος είναι το ό,τι βελτιώνει την καρδιαγγειακή κυκλοφορία αλλά και την υγεία των πνευμόνων τόσο σε ανθρώπους με προβλήματα αναπνοής όσο και σε υγιείς. Χωρίς συχνή σωματική άσκηση το σώμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στο να απορροφά το οξυγόνο που έχει πραγματικά ανάγκη συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα του υπό "ένταση",  αφήνοντας σου το αίσθημα ότι σου κόβεται η αναπνοή. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν επιστρέφεις μετά από ένα διάλλειμα πίσω στο γυμναστήριο είναι σαν να πηγαίνεις πρώτη φορά λαχανιάζοντας τόσο.

4-Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου. Ο μεταβολισμός σου μπορεί να μην έχει κανένα πρόβλημα τώρα, όμως  όσο περνάνε τα χρόνια επιβραδύνεται. Ένας τρόπος να του δώσουμε ένα boost και να αποτρέψουμε την οξεία επιβράδυνση στο πέρασμα του χρόνου είναι η γυμναστική. Σύμφωνα με έρευνες, η σωματική άσκηση βοηθάει τον δείκτη του μεταβολισμού να ανέβει και ενώ και άλλοι παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί όπως το βάρος του σώματος αλλά και η μυική μάζα, η συμβολή της συχνής άσκησης του σώματος είναι πολύτιμη.

5- Βιώνεις εντονότερα το άγχος και τη στεναχώρια. Εάν δεν γυμνάζεσαι αρκετά το τελευταίο διάστημα και έχεις παρατηρήσει ότι αισθάνεσαι περισσότερο αγχωμένη αλλά και θλιμμένη συγκριτικά με παλαιότερα , δεν είναι στο μυαλό σου. Όσον αφορά τη διάθεση σου, η γυμναστική μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι ορμόνες που παράγονται μετά από τη σωματική άσκηση όπως οι ενδορφίνες αλλά και η αδρεναλίνη, βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.