Τι είναι το ΤRX και γιατί να ξεκινήσεις

20 Μαρτίου 2014

Την απόφαση να δοκιμάσουμε TRX την πήραμε με την κολλητή μου πάνω από ένα τραπέζι με καλαμαράκια τηγανιτά και μπύρες, λίγο πριν τον δεκαπενταύγουστο. Έξι μήνες προπονήσεων μετά μπορώ να πω ότι ήταν από τα καλύτερα resolutions του φθινοπώρου. Θυμάμαι ότι στο πρώτο μάθημα κόντεψε να φύγει δάκρυ, αλλά αυτό ήταν που μας έκανε να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη φορά. Κι όσο περνούσε ο καιρός, η απόδοση και η αυτοπεποίθησή μας αυξανόταν.

Μάρω Παρασκευούδη

Όπως ισχύει σε κάθε είδος άσκησης με το οποίο θα καταπιαστείς, έτσι και στο TRX έχει μεγάλη σημασία ο δάσκαλος και η γνώση του αντικειμένου. Στην περίπτωσή μας, ο Ρένος Ζερμαλιάς, TRX instructor,  έχει και την πείρα και την κατάρτιση για να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Μια δοκιμή θα σε πείσει!

Τι είναι το TRX;

Το TRX είναι μια μορφή προπόνησης κατά την οποία ο ασκούμενος, με τη βοήθεια ενός ανθεκτικού ιμάντα με λαβές, εκτελεί μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων και στις τρεις διαστάσεις, χρησιμοποιώντας το ίδιο το βάρος του σώματός του. Ο ιμάντας αυτός μπορεί να στηριχθεί είτε σε μια σταθερή βάση στο ταβάνι είτε σε μια πόρτα (σπιτιού).

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου, από αρχάριους έως και τους πιο προχωρημένους. Το ασκησιολόγιο μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου ενώ με την τροποποίηση της κλίσης του σώματος κατά την εκτέλεση των ασκήσεων μεταβάλλεται ταυτόχρονα και ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης μετατρέποντας την από αρκετά εύκολη – για αρχάριους – σε εξαιρετικά απαιτητική – για προχωρημένους αθλητές. Το TRX μπορεί να λειτουργήσει ως βασική αλλά και ως συμπληρωματική γυμναστική.

Γιατί έχει γίνει τόσο δημοφιλές;

Η ποικιλία των ασκήσεων που μπορούν να εκτελεστούν με την βοήθεια του ιμάντα TRX είναι πολύ μεγάλη ενώ η προπόνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε χώρο επιλέξει κανείς. Ο εξοπλισμός είναι πολύ ελαφρύς και μεταφέρεται οπουδήποτε, πολύ εύκολα.

Οι περισσότερες ασκήσεις απαιτούν την ταυτόχρονη συμμετοχή πολλών μυϊκών ομάδων μεγιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματα της προπόνησης τα οποία γίνονται φανερά σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την συμβατική προπόνηση με βάρη.

Η χρήση του TRX σου επιτρέπει να εναλλάσσεις ασκήσεις σε δευτερόλεπτα, ελαχιστοποιώντας το χρόνο άσκησης. Μόνο 30 λεπτά με μια ώρα αρκούν για να γυμνάσεις όλες τις μυϊκές ομάδες.

Σε πόσο διάστημα βλέπουμε αποτελέσματα;

Από την πρώτο κιόλας μήνα γίνονται φανερά τα πρώτα αποτελέσματα γενικής ενδυνάμωσης, κυρίως στον κορμό, καθώς το TRX απαιτεί ισορροπία και την συμμετοχή του κορμού (κοιλιακοί-ραχιαίοι) σε όλες τις ασκήσεις προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή στάση του σώματος του ασκούμενου.

Τι γυμνάζουμε κυρίως;

Όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος προπόνησης που οφείλεται στους ιμάντες, αυξάνεται κατακόρυφα ο μεταβολισμός και η παραγωγή αυξητικής ορμόνης, προκαλώντας τα μέγιστα οφέλη στην δύναμη, την μυϊκή υπερτροφία και το κάψιμο λίπους. Ταυτόχρονα βελτιώνεται η δύναμη του κορμού μας και των σταθεροποιητών μυών γύρω από τις αρθρώσεις αναπτύσσοντας σταθερότητα και ισορροπία σε όλο το σώμα.

Το είδος προπόνησης μπορεί να διαφοροποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του ασκούμενου ενώ οι ασκήσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ασκήσεις δύναμης, σταθεροποίησης, ιδιοδεκτικότητας, κινητικότητας, αντοχής ή και συνδυασμό όλων των παραπάνω για την επίτευξη της μυϊκής ενδυνάμωσης, βελτίωση ισορροπίας, βελτίωση ελαστικότητας, μυϊκής αντοχής, σύσφιξης και απώλειας βάρους.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού; Πότε πρέπει να αποφεύγεται;

Όπως σε όλα τα είδη γυμναστικής, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, σε περιπτώσεις όπου η άσκηση γίνεται με λάθος τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες ειδικευμένου γυμναστή.

Αντενδείξεις υπάρχουν μόνο για τα άτομα που λόγω υπάρχοντος τραυματισμού τους, απαγορεύεται να γυμνασθούν γενικά.

Πόσες προπονήσεις χρειάζεται την εβδομάδα;

Ανάλογα με το πόσο γρήγορα θέλει κανείς να δει αποτελέσματα. Ένας καλός αριθμός είναι δύο με τρεις προπονήσεις την εβδομάδα.

Μπορούμε να το κάνουμε συνδυαστικά με άλλο είδος γυμναστικής;

Βεβαίως! Το TRX μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπληρωματική άσκηση. Ήδη χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές κολύμβησης, στίβου, ποδηλασίας αλλά και ομαδικών αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Τι θα συμβούλευες τις γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν γυμναστική αλλά δεν ξέρουν τι τους ταιριάζει;

Να δοκιμάσουν οπωσδήποτε TRX!

Info

Pole Jam

Αγίας Ελεούσης 5, Ψυρρή, Τηλ. 6936366880

Email: polejamlab@gmail.com

Facebook: Pole Jam

photo credits: Βουτσινού Πηνελόπη