Σου αρέσουν τα γαλακτοκομικά; Δες τι κάνουν στο σώμα σου!

14 Ιουλίου 2016

Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι είναι μερικά από τα πιο νόστιμα τρόφιμα που επιλέγεις καθημερινά για το πρωινό σου, το σνακ αλλά και το βραδινό σου. Κι ενώ πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για τα μειονεκτήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα των γαλακτοκομικών, η αλήθεια είναι μία: Εάν δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή αν δεν είσαι χορτοφάγος, μάλλον δεν θα μπορέσεις να τα αποφύγεις. Είναι νόστιμα και βρίσκονται παντού, για αυτό δες τι κάνουν στο σώμα σου κάθε φορά που τα καταναλώνεις:

1.Το σώμα σου «επεξεργάζεται» τα γαλακτοκομικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επεξεργάζεται και τις υπόλοιπες τροφές, εκτός αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Κάθε φορά που καταναλώνουμε κάτι τα συστατικά του, η πρωτεΐνη, τα λιπαρά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία διασπώνται και απορροφούνται από τον οργανισμό μας. Όπως σε όλες τις τροφές έτσι και με τα γαλακτοκομικά, ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ίδια ενέργεια για τη χώνεψη, εκτός αν έχεις δυσανεξία ή αποκτάς ενώ μεγαλώνεις.

2.Εάν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, τότε τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά, είναι καλύτερα για το στομάχι σου! Δεν έχουν όλοι την ίδια αντίδραση στη λακτόζη και όσοι έχουν δυσανεξία έχουν διαφορετικής έντασης συμπτώματα. Κάποια γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το τυρί (όπως το τσένταρ), κι έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζ, ίσως είναι πιο ελαφριά για το στομάχι!

3.Τα γαλακτοκομικά με προβιοτικά ενισχύουν την υγεία του οργανισμού και διευκολύνουν την κατανάλωση…. περισσότερων γαλακτοκομικών: Σύμφωνα με έρευνες τα προβιοτικά είναι αναγκαία για την καλή υγεία του οργανισμού μας ενώ μας βοηθούν να απορροφούμε και να χωνεύουμε καλύτερα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

4.Τα γαλακτοκομικά περιέχουν βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες του οργανισμού μας: Τα γαλακτοκομικά περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνη 12, βιταμίκνη D, ασβέστιο, απαραίτητα για την υγεία των οστών μας! Σύμφωνα με έρευνες, η αυξημένη κατανάλωση της πρωτεΐνης, καζεΐνη, που περιέχεται στα γαλακτοκομικά έχει συνδεθεί με την αύξηση καρκινικών κυττάρων σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά εφόσον δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι πρέπει να σταματήσουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνουμε συνετά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

5.Τα γαλακτοκομικά βοηθούν στη διατήρηση της σιλουέτας σου: Τα λιπαρά που περιέχει το γάλα αυξάνει την καλή αλλά και την κακή χοληστερόλη και οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε λιπαρά ώστε να μπορεί ο οργανισμός να απορροφά τις βιταμίνες Α, Β,D, Ε αλλά και να μας κρατάει περισσότερο χορτάτες!

6.Κάνει κακό στην επιδερμίδα; Κάποιοι δερματολόγοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών επηρεάζει αρνητικά την επιδερμίδα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να δείχνουν άμεση σύνδεση. Η διατροφή μας επηρεάζει το δέρμα μας και άρα μπορεί η κατανάλωση κάποιων τροφών να δημιουργεί ακμή, όμως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη.

 

 

Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από την καμπάνια 'Got Milk' με την Lauren Conrad