Πώς να φτιάξετε Latte και να εφαρμόσετε την τέχνη του Latte Art στο σπίτι σας

8 Ιουνίου 2017
latte

Ο τέλειος Latte αποτελεί για πολλούς από εμάς μέρος της καθημερινότητάς μας. Σύμφωνα με τους Coffee Masters των Starbucks, o τέλειος Latte χαρακτηρίζεται από έναν τέλεια δημιουργημένο ατμό βελούδινου γάλακτος με φρεσκοσερβιρισμένο espresso. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το γάλα στον ατμό διαθέτει έναν λεπτό μικρό-αφρό που προσδίδει στον Latte μια απαλή και κρεμώδη υφή.

Παράλληλα, για πολλούς από εμάς η τέχνη του Latte Art αποτελεί ένα μυστήριο. Ο τρόπος που οι baristas δημιουργούν σχέδια, όπως καρδιές και τουλίπες, είναι κάτι σα μαγεία. Ωστόσο, με τα κατάλληλα εργαλεία και αρκετή… εξάσκηση μπορούμε κι εμείς να εφαρμόσουμε την τέχνη του Latte Art στο σπίτι μας.

Η τέχνη του latte art πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική τη δεκαετία του ’80 με την είσοδο του espresso και του micro-foam. Έγινε αρχικά δημοφιλής στο Σιατλ κι έπειτα εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη χώρα. Τα μοτίβα (μικρά έργα τέχνης) δημιουργούνται με την εκχύλιση του πυκνού βραστού γάλακτος (γνωστό ως micro-foam) στις δόσεις espresso.

Παρακάτω θα βρείτε τα εργαλεία και τα βήματα για να ξεκινήσετε στο σπίτι. Χρειάζεται να έχετε υπομονή όσο εξασκείστε, γιατί η τέχνη του latte art  απαιτεί χρόνο και πολλές προσπάθειες για να την κατακτήσετε. Για εμάς, αυτή η διαδικασία αποτελεί και το πιο διασκεδαστικό κομμάτι για τη δημιουργία μικρών έργων τέχνης σε μια κούπα καφέ.

Τι θα χρειαστείτε:

·         Μια μηχανή espresso με ακροφύσιο που παράγει ισχυρή δύναμη ατμού

·         Μια μεταλλική γαλατιέρα με ιδανικό στόμιο για latte art

·         Μία πλατειά και ρηχή κούπα καφέ

·         Κρύο γάλα (κατά προτίμηση πλήρες για πιο εύκολη εκχύλιση)

·         Καφέ πολύ λεπτοκομμένο (Starbucks® Espresso Roast ή Veranda Blend®)

01_home latte art

Τα Βήματα

Latte

1.       Ετοιμάστε τις δόσεις espresso.

2.       Αφού εκτονώσετε το ακροφύσιο της μηχανής, γεμίστε τη γαλατιέρα με κρύο γάλα μέχρι το κάτω μέρος του στομίου

3.      Κρατήστε το ακροφύσιο στην επιφάνεια του γάλακτος και ανοίξτε τον ατμό για περίπου 3 δευτερόλεπτα . Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ακούσετε έναν ήχο που μοιάζει με σκίσιμο χαρτιού.

4.       Βυθίστε το ακροφύσιο κάτω από τη στάθμη του γάλακτος (σχεδόν στον πάτο της γαλατιέρας), ώστε να επιτευχτεί περιδίνηση του γάλακτος.

5.       Συνεχίστε μέχρι το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία  66° C. Χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο, ή σταματήστε τη στιγμή που δεν θα μπορείτε να ακουμπάτε άλλο τη γαλατιέρα.

6.      Αφήστε λίγο το αφρόγαλα να ξεκουραστεί και χτυπήστε ελαφρά τη γαλατιέρα στον πάγκο περιστρέφοντας την απαλά, έτσι ώστε να διαλυθούν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες και να διατηρηθεί η υφή του βελούδινου αφρογάλακτος (micro-foam).

7.       Προσθέστε το αφρόγαλα μέχρι να φτάσει το χείλος της κούπας και είστε έτοιμοι

Διαφοροποίηση – επόμενα βήματα για Latte Art:

8.       Ρίξτε από ψηλά στην αρχή. Γείρετε την κούπα του καφέ καθώς ρίχνετε το αφρόγαλα στο κέντρο του espresso σχηματίζοντας μια πολύ λεπτή γραμμή.

9.      Ρίξτε από πιο χαμηλά το αφρόγαλα όταν η κούπα γεμίσει περίπου στη μέση.  Ευθυγραμμίστε το στόμιο της γαλατιέρας με την επιφάνεια της κούπας.

10. Ρίξτε το αφρόγαλα. Γεμίστε την κούπα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένας κύκλος λευκού αφρού.