Πώς θα ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη

26 Νοεμβρίου 2014
Πώς θα ανακάλυψεις τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη

Είναι σχεδόν ειρωνικό πώς το μεγαλύτερο εμπόδιο μεταξύ εσού και της ευτυχίας σου είναι το να καταφέρεις να προσδιορίσεις τι είναι πραγματικά αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως η ευτυχία είναι υποκειμενική και πως δεν υπάρχει μια «χρυσή συνταγή» επιτυχίας. Αυτά που κάνουν εμένα ευτυχισμένη δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνουν κι εσένα και το αντίστροφο, αλλά τι γίνεται όταν δεν μπορείς να προσδιορίσεις και να κατονομάσεις τι είναι αυτό που γεμίζει τη ζωή σου πραγματική ευτυχία;

Εκ πρώτης όψεως η συνταγή για την ευτυχία μοιάζει αρκετά απλή: Κάνε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη. Στην πραγματικότητα όμως η ερώτηση «Τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη;» είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που καλείσαι να απαντήσεις ποτέ στη ζωή σου.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να βρεις τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη;

Ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται είναι γιατί βρίσκονται διχασμένοι ανάμεσα σε αυτά που θέλουν και αυτά που «θα έπρεπε» να θέλουν. Η μεγαλύτερη μάχη μέσα μας, δίνεται ανάμεσα σε εκείνα που θέλουμε και έχουμε πραγματικά ανάγκη και σε εκείνα που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε πως θέλουμε και έχουμε ανάγκη. Κοινωνικά στερεότυπα, γονεϊκά πιστεύω και όνειρα, απαιτήσεις και προσδοκίες των ανθρώπων γύρω μας, όλα δημιουργούν μια παχιά ομίχλη που καλύπτει τις κινήσεις μας, σε σημείο που προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας πως το να θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι δεν μας κάνει καθάρματα και εγωιστές, και πως το γεγονός πως τα όνειρά μας δεν συνάδουν με αυτά των άλλων, δεν τα κάνει ούτε ουτοπικά, ούτε αμελητέα, ούτε ντροπιαστικά.

Πώς λοιπόν μπορείς να καταλάβεις ποια πράγματα είναι αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένη, όταν δεν ξέρεις πού θα τα βρεις; Πώς θα μάθεις να αναγνωρίζεις ποιο είναι το πραγματικό σου πάθος, ώστε να μπορέσεις να το κυνηγήσεις;

1. Σταμάτα να σκέφτεσαι τα λεφτά: Για αρχή σπάσε την ψευδή πεποίθηση πως η ευτυχία είναι ανάλογη των μηδενικών που έχεις στον προσωπικό σου λογαριασμό. Πάρα πολλοί άνθρωποι την έχουν «πατήσει» έτσι, με αποτέλεσμα να αναλώνονται σε ένα κυνήγι χρημάτων και της απατηλής «ανεξαρτησίας» που υποτίθεται πως προφέρουν. Ξέχνα για μια στιγμή τον παράγοντα χρήματα και αναλογίσου: «Τι θα μου άρεσε να κάνω αν είχα λύσει το οικονομικό μου πρόβλημα;»

2. Ψάξε για απαντήσεις στον πραγματικό κόσμο: Το να κάθεσαι να ονειρεύεσαι είναι υπέροχο, αλλά θα σε πάει μονάχα μέχρι τη μέση του ταξιδιού.  Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη, να ταξιδέψει σε κάθετι που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ευτυχία σου αλλά μη μένεις μόνο εκεί. Επικεντρώσου στο πως θα κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Έτσι θα περάσεις από τη θεωρία στη πράξη! Είναι το πρώτο και το βασικότερο βήμα. Δεν θα σε κάνει «μαγικά» ευτυχισμένη, αλλά θα σε φέρει ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην ευτυχία.

3. Χρειάζεται θάρρος, τόλμη και πίστη: Είναι βασικό το να πιστέψεις στον εαυτό σου και στο πως από τη στιγμή που ξέρεις τι είναι αυτό που πραγματικά θες, τι είναι αυτό που δίνει πραγματικό νόημα στη δική σου ζωή, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σε σταματήσει  από το να το αποκτήσεις. Όλοι οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για την ευτυχία. Αυτοί όμως που την κυνηγούν είναι και αυτοί που πραγματικά την αξίζουν. Για να τα καταφέρεις πρέπει να κατανοήσεις πως ο φόβος σου σε κρατάει πίσω και πως στην πραγματικότητα, αυτά τα ρίσκα δεν είναι για να τα φοβάσαι, αλλά για να κάνουν τη δική σου ζωή πιο ενδιαφέρουσα.

4. Σιγουρέψου πως οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν δεν «ψαλιδίζουν» τα φτερά σου: Είχαμε μιλήσει για αυτό και παλαιότερα στο αναλύοντας τα 6 είδη ανθρώπων που σε πάνε πίσω στη ζωή σου, αλλά και τα 6 εκείνα που έχεις ανάγκη για να είσαι ευτυχισμένη. Είναι βασικό να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε στηρίζουν, που μοιράζονται τον ενθουσιασμό σου και που στα δύσκολα ξέρουν πώς να σε βοηθήσουν να μη χάσεις την πίστη στον εαυτό σου. Οι υπόλοιποι (λυπάμαι που θα στο πω) είναι απλά «τοξικά» εμπόδια στο δρόμο σου για την ευτυχία.

Όπως είχε πει και ο E.E. Cummings «Χρειάζεται θάρρος για να μεγαλώσεις και να γίνεις αυτός που πραγματικά είσαι», όμως όλα ξεκινάνε από το πρώτο βήμα. Εξ΄άλλου, δεδομένου ότι έχεις μια και μοναδική ζωή την οποία σπαταλάς ή αξιοποιείς μόνο όπως εσύ κρίνεις και αποφασίζεις, τι θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό από την ευτυχία σου; Ξεκίνα σήμερα…!

Και μιας και το αναφέραμε, εδώ μπορείς να δεις μια φανταστική ομιλία του TEDX σχετικά με το πώς θα βρεις και θα κάνεις την δουλειά των ονείρων σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 μαθήματα ζωής που πρέπει πάντα να θυμάσαι

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδηγός αισιοδοξίας: Οι 10 συνήθειες των χαρούμενων ανθρώπων

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η τέχνη του Τώρα: 6 βήματα για να μάθεις να ζεις στο τώρα χωρίς άγχος για το αύριο