
Πρακτικές για να ξεχάσετε και να νιώσετε καλύτερα
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν χωρίζουμε να από κάποιον που είμαστε ερωτευμένες ο πόνος της "ραγισμένης καρδιάς" μπορεί να δώσει την αίσθηση πραγματικού φυσικού πόνου. Οι σκέψεις ακόμα που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να έχουμε, πάλι σύμφωνα με έρευνες, είναι τόσο δύσκολο να τις ξεπεράσουμε όσο έναν εθισμό.
Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες τεχνικές με τις οποίες μπορείς να "εκπαιδεύσεις" τον εγκέφαλο σου να μην επαναφέρει διαρκώς τις απαγορευμένες σκέψεις του πρώην σου! Όσο λιγότερο σκέφτεσαι κάποια κατάσταση τόσο λιγότερο συχνά "πετάγεται" από το υποσυνείδητο στο συνειδητό του μυαλού σου βασανίζοντας σε. Αυτές οι στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να ελαττώσεις την επισκεψιμότητα του πρώην σου στο μυαλό σου μέσω σκέψεων και αναμνήσεων.
Προσοχή! Το βασικότερο είναι να είσαι συνειδητή στο ότι θες πραγματικά να ξεχάσεις και να νιώσεις καλύτερα, μην αφήσεις τον εγωισμό σου ή την έμφυτη ανθρώπινη τάση για δράμα να σε εμποδίσει να απελευθερώσεις αυτές τις σκέψεις.
Αυτές είναι οι τεχνικές που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.
Προσπάθησε να θυμάσαι τις κακές στιγμές. Το μυαλό μας όταν κάποιος μας λείπει έχει την τάση να ανακαλεί μόνο τις ευχάριστες αναμνήσεις κάνοντας μας τον χωρισμό αφάνταστα επίπονο! Ενώ μπορεί μέσα στην ίδια μας τη σχέση να μην είμαστε ευχαριστημένοι, όταν χωρίσουμε παίζει μέσα στο μυαλό μας ασταμάτητα ένα τρέιλερ της καλύτερης ερωτικής ταινίας με πρωταγωνιστές εμάς. Θυμήσου την πραγματικότητα και επανέφερε στη μνήμη σου στιγμές που έχεις ξεχάσει και σου θυμίζουν ότι όλο αυτό ίσως έγινε για καλό.
Πίεσε τον εαυτό σου. Όταν χωρίζουμε όλα μας τον θυμίζουν, η μοκέτα του μπάνιου που κάποτε πάταγε, το μπαρ που πηγαίναμε συχνότερα, η αγαπημένη μας ταινία. Όλα αυτά είναι πολύ επίπονο να διανοηθούμε να τα "ζήσουμε" άμεσα και single. Πίεσε τον εαυτό σου να πάει με μία ευχάριστη παρέα στο μαγαζί που συνήθιζες να πηγαίνεις με τον πρώην καλό σου, δες την ταινία που βλέπατε μαζί, κάνε πράγματα που θα σε πονέσουν και απομυθοποίησε τα.
Κάνε διαλογισμό. Κάτσε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού που έχει ηρεμία και επικεντρώσου στην αναπνοή σου, οι ανεπιθύμητες σκέψεις που θα σου έρθουν είναι σίγουρες, αγνόησε τες και επικεντρώσου ξανά στην αναπνοή, όποτε "πιάνεις" τον εαυτό σου να σκέφτεται κάτι άλλο. Έτσι εκπαιδεύεις το μυαλό σου να μην αντιδρά τόσο έντονα στα συναισθήματα σου.
Μην το υπέρ αναλύεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πότε το παρακάνουν και υπέρ αναλύουν μία κατάσταση και την "τραβάνε από τα μαλλιά". Ξέρεις πότε έχεις μιλήσει πάρα πολύ με τις φίλες σου για το θέμα λέγοντας πράγματα ξανά και ξανά, και μόνη σου έχεις σκεφτεί ξανά και ξανά σκηνές στο repeat ανασύροντας σχεδόν επίτηδες τις πιο ακατάλληλες για παρηγοριά σκέψεις. Όποτε πιάνεις τον εαυτό σου να κουράζεται από την δική σου επανάληψη των ίδιων γεγονότων ξανά και ξανά, σταμάτησε το, πολλές φορές όσο περισσότερο μιλάς για κάποιο θέμα τόσο περισσότερο έχεις ανάγκη να συζητάς για αυτό ξανά έπειτα. Αντιστάσου στον πειρασμό και θα δεις τις σκέψεις σου να ελαττώνονται.