Είναι θέμα υγείας: Τα σημάδια που στέλνει το σώμα σου και δεν πρέπει να αγνοήσεις

17 Οκτωβρίου 2017

Το σώμα μας μας επιτρέπει να κάνουμε απίστευτα πράγματα, από το να ανέβουμε ένα βουνό μέχρι να καταφέρουμε να κουβαλήσουμε κάτι σχεδόν διπλάσιο του βάρους μας. Βασιζόμαστε στο σώμα μας σχεδόν για τα πάντα χωρίς να υπολογίζουμε ότι πασχίζει να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στο πολυάσχολο πρόγραμμα μας, τα απαιτητικά deadlines και τον –απαραίτητο- δεσμό μας πλέον με την τεχνολογία, καταλήγοντας έτσι να αισθανόμαστε κουρασμένοι και "άρρωστοι".

Ευτυχώς, το σώμα μας είναι τόσο έξυπνο που βρίσκει τρόπους να μας ειδοποιήσει πότε πρέπει να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς ή να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας. Το μυστικό είναι να μάθουμε να "διαβάζουμε" τα σήματα κινδύνου που δίνει το σώμα μας και να μην τα αγνοούμε.

Αλλαγές στο βάρος
Οι ακούσιες, υπέρμετρες αλλαγές στο βάρος είτε είναι αύξηση κιλών είτε απώλεια, συνήθως οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Την επόμενη φορά που θα προσέξεις κάτι τέτοιο προσπάθησε να παρατηρήσεις τι μπορεί να σου λέει το σώμα σου.

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς
Το να γυροφέρνεις στο κρεβάτι μη μπορώντας να κοιμηθείς κάποια νύχτα είναι φυσιολογικό και έχει συμβεί σε όλους. Το να είναι μία μόνιμη κατάσταση όμως και να σε παίρνει ο ύπνος τις πρώτες πρωινές ώρες είναι ένα σημάδι που σου στέλνει το σώμα σου. Η αυπνία πέρα από τις ψυχολογικές αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν, μπορεί να οφείλεται επίσης και σε άσθμα, αρθρίτιδα ή και θυρεοειδή.

Mood Swings
Σίγουρα όλες απογοητευόμαστε αλλά το να γίνεσαι ξαφνικά πολύ επιθετική ή συναισθηματική μπορεί να είναι ένα σημάδι για την ψυχολογία σου που ίσως θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βάση. Το να κινείσαι μεταξύ της χαράς και της λύπης ή να έχεις άνευ λόγου ξεσπάσματα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Συνεχής πονοκέφαλος
Ο συνεχής πονοκέφαλος σου μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ενέργειας, σε κακή διατροφή, σε υπερκόπωση και σε ανισορροπία των ορμονών σου. Παρατήρησε το σώμα σου και τις συνήθειες σου και επισκέψου τον γιατρό σου.

Απώλεια μαλλιών
Τα μαλλιά σου μπορούν να σε κάνουν να καταλάβεις εάν ο μεταβολισμός σου δουλεύει στο καλύτερο δυνατό. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τα μαλλιά σου δεν μεγαλώνουν τόσο γρήγορα ούτε παραμένουν ενυδατωμένα. Η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να οφείλεται σε στρες ή σε λάθος σαμπουάν και conditioner.

Νέες ελιές
Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς το σώμα σου ώστε να καταλάβεις την εμφάνιση μίας νέα ελιάς ή μία ήδη υπάρχουσας της οποίας έχει αλλάξει το χρώμα. Σίγουρα το να απολαμβάνουμε μία ωραία ηλιόλουστη ημέρα είναι πολύ χαλαρωτικό, όμως πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες του ήλιου και των βλαβερών ακτινών του στο δέρμα μας.

Σπασμένα νύχια
Όπως τα μαλλιά, έτσι και τα νύχια μας αποτελούν επίσης ένα παράθυρο στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας. Από τα νύχια μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχουμε κάποια δερματική πάθηση ή ακόμα και θυρεοειδή.