Πάσχα στα νησιά: Oι καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί για την Ανάσταση!

11 Απριλίου 2015
Πάσχα

Τα ωραία μας νησάκια συνηθίζουμε να τα προτιμούμε από τον Ιούνιο και μετά. Έχουν τις παραλίες, τα beach bars, τα μικρά μαγαζάκια με τα σουβενίρ, το σύνολο εικόνων που συνθέτουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλά από αυτά θέτουν τις ιδανικές συνθήκες για ένα αξέχαστο Πάσχα.

Κατά πάσα πιθανότητα έχεις ήδη επιλέξει πού θα τσουγκρίσεις φέτος το αυγό σου, όμως μέσα από αυτό το θέμα μπορείς να βρεθείς νοερά σε περισσότερα από ένα μέρη. Καλά ταξίδια και καλή Ανάσταση!

 

Κρήτη

Αν βγεις στον πηγαιμό για το Ηράκλειο, τη Μεγάλη Παρασκευή κατέβα στο κέντρο της πόλης, το «μεϊντάνι» όπως το αποκαλούν, όπου συναντιούνται οι επιτάφιοι από τρεις εκκλησίες: του Αγίου Μηνά, του Αγίου Τίτου και του Αγίου Δημητρίου. Την ημέρα της ανάστασης, τα παιδιά μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο των εκκλησιών. Την ώρα που ο παπάς θα ψέλνει το «Χριστός Ανέστη», θα τους βάλουν φωτιά για να «κάψουν τον Ιούδα». Κατά τ’ άλλα, στην Κρήτη, όπως θα γνωρίζεις, τρως και πίνεις καλά. Τα παραδοσιακά ουζερί της παραλιακής όπως το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα», ο «Παρασκευάς», οι «Παρασιές» και ο «Τερζάκης», έχουν αυθεντικές κρητικές γεύσεις. Ακόμα, κλασικά μπαράκια όπως η «Γκουέρνικα», το «Τρίτο» και το «Τίτα Μπρίκι», σε περιμένουν για ένα χαλαρό ποτάκι.

Στα Χανιά, έχουμε Περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία της Παναγίας, Μητρόπολη των Χανίων, στον Άγιο Νικόλαο και στους Τρεις Ιεράρχες. Ακόμα, ένας από τους πιο αγαπημένους αγίους είναι ο Άγιος Γεώργιος – που η γιορτή του σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Ο καιρός είναι ιδανικός για να κάνεις μια χαλαρή βολτούλα στο λιμάνι, που είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας, πριν αυτό κατακλυστεί από κόσμο όπως συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες. Από φαγητό, ξεχωρίζει η ιταλική κουζίνα του «Καρυάτις», το «Μοναστήρι», ο «Θόλος» (χτισμένος στα ερείπια βομβαρδισμένου βενετσιάνικου κτιρίου!) και ο «Αποστόλης».

Πάσχα

 

Μύκονος

Μπορεί να μην έχει καλοκαιριάσει ακόμα, όμως η Μύκονος έχει χιλιάδες επισκέπτες σε κάθε τριήμερο, αργία και εθνική εορτή – πόσο μάλλον τώρα το Πάσχα! Το νησί των Ανέμων φωτίζεται από αμέτρητα κεριά που φεγγοβολούν στα ολόλευκα γραφικά σπίτια, σε μια μαγευτική εικόνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι νοικοκυρές φτιάχνουν στα σπίτια τους τις Λαμπροκουλούρες με περίτεχνα σχήματα και τις στολίζουν με κόκκινα αβγά.

Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή οι φούρνοι βγάζουν ψωμί σε σχήμα Σταυρού και συμβολικά το κόβουν με το χέρι (λόγω της ημέρας δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι). Τη Μεγάλη Παρασκευή έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να ψάλουν οι γυναίκες του νησιού το Μοιρολόι της Παναγιάς σε όλες τις Ενορίες της Χώρας και της Άνω Μεράς. Το Μεγάλο Σάββατο, Η καλύτερη επιλογή για να κάνεις ανάσταση είναι το γραφικό Μοναστήρι στην Άνω Μερά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα πολλοί σπεύδουν στη Χώρα για να παρακολουθήσουν το κάψιμο του Ιούδα. Η νυχτερινή ζωή φυσικά δεν είναι τόσο έντονη όσο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά για κάποιους αυτό είναι προτιμότερο…

Κέρκυρα

Ίσως ο δημοφιλέστερος Πασχαλινός προορισμός της Ελλάδας. Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Κέρκυρα αποτελεί εμπειρία από μόνη της, αφού κάθε μέρα γίνεται και κάτι ξεχωριστό σε κάθε σημείο της πόλης. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις δύο το μεσημέρι βγαίνουν όλοι οι Επιτάφιοι, με τον επιβλητικό Επιτάφιο της Μητρόπολης (στον οποίο μετέχουν οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης με την μεγάλη επίσημη στολή τους) να ξεκινά στις 10.00 το βράδυ.

Το Σάββατο, μετά το σήμα της Ανάστασης, οι κάτοικοι πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό και κόκκινες κορδέλες («μπότηδες») από τα μπαλκόνια τους, σε ένα εντυπωσιακό έθιμο. Κατά τ’ άλλα, αν δεν δοκιμάσεις την παραδοσιακή «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο», η εμπειρία σου θα έχει μείνει ανολοκλήρωτη…

Πάσχα

 

Χίος

«Πάσχα στη Χίο σημαίνει ρουκετοπόλεμος» ακούμε και διαβάζουμε, δεκαετίες τώρα. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκινάει από την εποχή της τουρκοκρατίας - πόλεμος ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής. Στην αρχή, η ρίψη των ρουκετών γινόταν από τις σκεπές των εκκλησιών αλλά μετά από μερικά ατυχή περιστατικά, το έθιμο σήμερα συνεχίζεται από τα χωράφια γύρω από τις εκκλησίες…

Όσο για τους πεινασμένους, θα χορτάσουν και με το παραπάνω: Από το ψητό μαστέλο (μαλακό αγελαδινό τυρί) μέχρι τα αβγοκαλάμαρα και από το λιόκαυτο (ψάρι που ψήνεται στον ήλιο) μέχρι την ταμπουραδόπιτα (με κόκκινη κολοκύθα και τυρί), η Χίος διαθέτει μεγάλο εύρος γευστικών επιλογών, είτε στη Χώρα, είτε σε εξαιρετικές παραθαλάσσιες ή ορεινές ταβέρνες στο υπόλοιπο νησί.

Βροντάδο

Σύρος

Η Σύρος είναι μία από τις ελάχιστες γωνιές στον κόσμο όπου δύο διαφορετικές χριστιανικές κοινότητες, των καθολικών και των ορθοδόξων, γιορτάζουν ταυτόχρονα το Πάσχα με κατάνυξη, παραμερίζοντας τις όποιες θρησκευτικές διαφορές τους.

Επικρατεί σχετική ηρεμία. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια κι οι γειτονιές μοσχομυρίζουν από το άρωμά τους. Τη Μεγάλη Παρασκευή, γύρω στις 9.30-10, γίνεται η περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων από τους ναούς της Μεταμόρφωσης (της Μητρόπολης), της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου, στα γραφικά δρομάκια της πόλης... Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η πιο φαντασμαγορική Ανάσταση γίνεται στην κορυφή της Ερμούπολης, στην εκκλησία της Ανάστασης, με βεγγαλικά και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Την Κυριακή του Πάσχα, στις γειτονιές, οι μυρωδιές από το αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα και το κοκορέτσι σπάνε τη μύτη... Βγαίνοντας βόλτα, δεν αποκλείεται κάποιος κάτοικος να σε προσκαλέσει για ένα μεζέ…

σύρος

Υ.Γ. Αν ο καιρός φτιάξει λιγάκι, πάρε και μαγιό...