Ο ειδικός απαντά: Γιατί πρέπει να αποφεύγεις τις δίαιτες express;

29 Μαρτίου 2018
δίαιτες express

Μπορεί να υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών, αλλά οι δίαιτες express δεν έχουν τα αποτελέσματα που θέλουμε

Πολλές από εμάς έχουμε σκεφτεί να κάνουμε τις κλασικές δίαιτες express που υπόσχονται ότι θα χάσουμε γρήγορα πολλά κιλά. Έχεις αναρωτηθεί, όμως, αν πραγματικά «δουλεύουν» και τελικά, μήπως όλα αυτά τα κιλά που χάνουμε είναι προσωρινή απώλεια και ότι τα ξαναπαίρνουμε πίσω τις περισσότερες φορές;

Ας κάνουμε μια εισαγωγή λέγοντας ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας πολύπλοκος οργανισμός, ένας οργανισμός που του αρέσει η συνήθεια. Επίσης, είναι και ένας οργανισμός που τα απότομα σοκ δεν του αρέσουν αλλά πολλές φορές μπορούν να τον ωθήσουν στο να δουλέψει καλύτερα .

Τί είναι οι δίαιτες express;

Είναι διατροφικά πλάνα, ολιγοθερμιδικά, πολλές φορές υψηλά σε πρωτεΐνη που στόχο έχουν να διώξουν το γλυκογόνο (η αποθηκευμένη ενέργεια που υπάρχει στους μύες και στο ήπαρ), τα περιττά υγρά, αλλά μαζί με αυτά φεύγει και η πολύτιμη μυϊκή μάζα και λίπος.

Γιατί δεν πρέπει να ακολουθούμε τέτοιες δίαιτες;

Πρώτο και κυριότερο είναι ότι τα κιλά που θα χάσουμε δεν είναι πραγματικά κιλά αλλά θυσιάζουμε μυϊκή μάζα με αποτέλεσμα να χαμηλώνουμε τον μεταβολισμό μας . Έπειτα, σίγουρα δεν συγκαταλέγονται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τέλος , δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες διαίτες παραείναι express με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεταβολικές ανισορροπίες που καταλήγουν στα ...έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων!

Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι καλό είναι να έχουμε ένα ισορροπημένο πλάνο στη ζωή μας και να μην κάνουμε τον οργανισμό μας μπαλάκι του τένις για να χάσουμε γρήγορα κιλά. Μπορεί τις 2-3 πρώτες φορές να«πιάσει»  και να μας ενθουσιάσει, αλλά δυστυχώς στο μέλλον βλέπουμε ότι και δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και επιπλέον ότι, πολλές φορές, παίρνουμε και κιλά.

Όπως λέει και μια γαλλική παροιμία : «Η Ρώμη δεν χτίστικε σε μια μέρα» , ούτε σε μια εβδομάδα θα πω και εγώ με τη σειρά μου. Παν μέτρον άριστον, σε όλα.

Καραμανίδης Βασίλειος Bs.c, RD , Απόφοιτος του Queen Margaret University of Edinburgh

Ιδρυτής του διαιτολογικού κέντρου VK nutrition

Τηλ: 211 4048438

Email: info@vknutrition.gr

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα μας