Οι "Τρεις Αδερφές" του Τσέχωφ με ένα εξαιρετικό καστ!

22 Φεβρουαρίου 2016

Αναζητώντας μια καλή αθηναϊκή παράσταση για αυτές τις μέρες (λίγο πριν δηλαδή ο καιρός γίνει τόσο ανοιξιάτικος που δεν θα μας βγαίνει να μπούμε σε κλειστή αίθουσα), η πρώτη μας επιλογή είναι οι "Τρεις Αδερφές". Το σπουδαίο έργο του Τσέχωφ έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη 18/2. Η σκηνοθετική σφραγίδα του Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος προέρχεται από τον θρίαμβο της "Μεγάλης Χείμερας" είναι σίγουρα μια εγγύηση, όμως η αλήθεια είναι ότι ως πόλος έλξης λειτουργεί και το καστ: Στους τρεις κεντρικούς ρόλους έχουμε τη Λένα Παπαληγούρα, την Ιωάννα Παππά και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη!

Ο Άντον Τσέχοφ έγραψε τις Τρεις αδερφές -ένα έργο για την προσδοκία- το 1901, στο γύρισμα του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «κωμωδία» και τους χαρακτήρες του «μπουφόνους», καθώς φέρνει κάθε έναν από αυτούς, κάθε τους ελπίδα, κάθε τους αγωνία, αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, όπως αυτή σμιλεύεται αμείλικτα από τον χρόνο.

Τα τέσσερα παιδιά ενός μορφωμένου στρατιωτικού, οι τρεις κόρες του και ο μοναχογιός του, «ξεμένουν» μετά τον θάνατό του στον τόπο της τελευταίας του μετάθεσης, σε μια απομακρυσμένη και μονότονη πόλη της ρωσικής επαρχίας. Ο στενός πυρήνας της οικογένειας και των στρατιωτικών φίλων τους λειτουργεί ως μια «νησίδα πολιτισμού» για τα αδέλφια και διατηρεί ζωντανή την ελπίδα της επιστροφής στην ιδανική πόλη των παιδικών του χρόνων, τη Μόσχα. Ωστόσο, η μικρή, ιδιότυπη κοινότητά τους φυλλορροεί μέσα στον χρόνο και την πραγματικότητα συμπαρασύροντας κάθε προσδοκία.

Ο Δημήτρης Τάρλοου μας εξοικειώνει με το έργο με μια δραματουργία-έκπληξη, που αν και «μικραίνει» τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τονίζει την απόσταση από τον εαυτό, από το μέλλον και το παρελθόν. Όπως σημειώνει και ο ίδιος: «Σ' αυτή τη σπουδή για το πέρασμα του χρόνου οι χαρακτήρες βρίσκονται να ζουν την δικιά τους δυστοπία αναζητώντας την ουτοπία μιας Ιθάκης».

ΠΟΥ: Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας.

ΠΟΤΕ: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 20:30, Κυριακή 20:30.

ΠΟΣΟ: 14-20€