Ξενοκοιτάει... Πρέπει να ανησυχήσεις;

6 Ιουνίου 2014

Η (κατά)μαυρη αλήθεια είναι ότι σε καμιά μας δεν αρέσει ο καλός της να «παρκάρει» το βλέμμα του «αλλού». Κι όταν λέμε «αλλού», εννοούμε γενικώς τον γυναικείο πληθυσμό. Όμως, υπάρχει ένα είδος αντρών, που τη συγκεκριμένη συνήθεια δεν την κόβουν ποτέ. Κι όταν λέμε «ποτέ», εννοούμε ποτέ.

Από την Έλενα Καλογερά

Είναι κομμάτι της προσωπικότητας, ίσως και μέρος της γοητείας του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ως στοιχείο χαρακτήρα μπορεί να μην είναι καν… ανησυχητικό. Πρέπει, λοιπόν, να ανησυχείς, όταν το μάτι του καλού σου «παίζει»;

Κοίτα, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη ρίχνει μια καλή ματιά στον… περιβάλλοντα χώρο. Ειδικά στην εποχή μας, όπου όλοι λίγο – πολύ προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση, το να μην κοιτάς κάτι το ωραίο δεν έχει μόνο βαθμό δυσκολίας: υπονοεί ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ εσένα.

Από την άλλη, υπάρχει ένα είδος ανθρώπων – αντρών και γυναικών – που είναι από τη φύση τους περισσότερο διαχυτικοί, εκδηλωτικοί και κοινωνικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι περισσότερο.

Ειδικά για τους άντρες, το να κοιτάξει κάποια άλλη – και μάλιστα μπροστά σου – λέγοντας ταυτόχρονα και μια καλή κουβέντα, ίσως είναι και δείγμα υγιών αντιδράσεων. Για παράδειγμα, θα ήταν πολύ χειρότερο το να παριστάνει τον «άγιο», όταν είστε μαζί και μόλις βρεθεί μόνος του ή με την παρέα του να ξεσαλώνει, ενώ εσύ «κοιμάσαι».

Επειδή, όμως, αυτό το χούι μπορεί να καταντήσει από ενοχλητικό έως εκνευριστικό ή ακόμη και προσβλητικό και επειδή καμιά φορά να μην πρόκειται και για απλή περίπτωση… ξενοκοιτάγματος, ρίξε μια ματιά σε όσα θα πρέπει (όντως) να σ’ ανησυχήσουν.

- Κοιτάει και σχολιάζει πάντα μπροστά σου ή ακόμη ζητώντας και τη γνώμη σου; Μη φοβάσαι. Είναι συνήθεια και τίποτα περισσότερο. Αν, ωστόσο, κοιτάει και πιάνει γνωριμίες και ανταλλάσσει και τηλέφωνα ή δέχεται φλερτ, χωρίς να ξεκαθαρίζει ότι έχει ήδη δεσμό, τα πράγματα φεύγουν από τον δρόμο τους. Αν, επίσης, μετά από κάθε τυχαίο «γεια», αποκτά και μια καινούρια «φίλη» στο Facebook ίσως θα πρέπει να το συζητήσετε (λιγουλάκι) το ζήτημα.

- Μπροστά σου είναι… τύπος και υπογραμμός; Πάντα; Χωρίς ποτέ να παίξει ούτε… ματόφυλλο, που λέμε; Σου ‘χει τύχει να τον σκουντήξεις εσύ για να παρατηρήσει μία κούκλα που περνάει; Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Ή όντως είναι πολύ αφοσιωμένος (ok, υπάρχουν και αυτοί οι τύποι) ή σε αποκοιμίζει γλυκά – γλυκά και κάτω από τα μαύρα του γυαλιά έχει «γδύσει» τη μισή Αθήνα. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

- Και κοιτάει και σχολιάζει και δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο το κάνει φλερτάρει με τη… χοντράδα, αν όχι με το χυδαίο και σε αφήνει με τη σιγουριά ότι, αν δεν ήσουν παρούσα, θα βρισκόταν πολύ πιο μακριά από ένα βλέμμα και μια κουβέντα.

Τι κάνεις;

Είτε συμβαίνουν όλα τα παραπάνω είτε απλώς το «ξενοκοίταγμα» είναι κάτι που δεν μπορείς με τίποτα να αποδεχθείς, ως μέρος της ανδρικής φύσης, καλό είναι αν αισθάνεσαι ότι πιέζεσαι , ότι θίγεσαι ή ακόμη χειρότερα ότι πληγώνεσαι να του μιλήσεις.

Βέβαια, εδώ υπάρχει ο (σοβαρός) κίνδυνος να του βάλεις ιδέες που δεν υπήρχαν πριν από τη συζήτηση, αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο που το παίρνεις εσύ. Όπως και το να γίνει η κουβέντα αυτή αφορμή, ώστε να σταματήσει να εκφράζεται αυθόρμητα μπροστά σου και να εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα, όταν εσύ κοιτάς… βιτρίνες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μία κουβέντα που πρέπει να γίνει με προσοχή και – μη γελάσεις – με σοβαρότητα. Αν αρχίσεις να γκρινιάζεις, να φωνάζεις, να τον «στολίζεις» με διαφορά κοσμητικά, το λιγότερο που θα καταφέρεις είναι να χαρακτηριστείς καχύποπτη και υστερική και το ζήτημα να λήξει χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δοκίμασε , απλώς, να του εξηγήσεις το πόσο άσχημα νιώθεις κάθε φορά που εκείνος «ξεχνιέται» (ειδικά, αν «ξεχνιέται» πολύ συχνά), το πόσο σε προσβάλλει ως άνθρωπο να τον συνοδεύεις εσύ και εκείνος να κοιτάει άλλες και κυρίως ρώτα τον το πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος, αν εσύ, κάθε τρεις και λίγο κοιτούσες άλλους άντρες.

Σε αυτή την ερώτηση, συνήθως, η δήθεν άνετη απάντηση είναι «κανένα πρόβλημα». Το πόσο ειλικρινής είναι, θα το διαπιστώσεις τη μέρα που άθελα σου κι εσύ θα «καρφωθείς» στον κούκλο που σας σέρβιρε τον καφέ σας. Ναι, κάτι τέτοιο δεν είναι λύση, αλλά για λίγο τουλάχιστον θα έρθει στη θέση σου και ίσως σταματήσει τις «ματιές» αλλού.

Πολύ μεταξύ μας, όμως, το να «κοιτάζει» που και που δεν είναι έγκλημα και κυρίως είναι υγιής ένδειξη. Το ίδιο ισχύει και για ‘σένα, γι’ αυτό πριν βιαστείς να κάνεις σκηνή, ξανασκέψου το!