Η περφόρμερ Marina Abramović για έξι εβδομάδες στην Αθήνα!

25 Ιανουαρίου 2016
Marina Abramović

Έχετε ακούσει για την περίφημη "Μέθοδο Abramović"; Πρόκειται για μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένων από την εικαστικό Marina Abramović, που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, με σκοπό τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού.

Αυτό το Μάρτιο λοιπόν, η εκκεντρική Σέρβα εικαστικός που έχει χαρακτηριστεί ως "η γιαγιά του performance art", θα βρεθεί στην Αθήνα για να μεταλαμπαδεύσει τη μέθοδό της και σ' εμάς, καλεσμένη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ! Το πρόγραμμα, διάρκειας έξι εβδομάδων, αποτελεί ένα συμμετοχικό κοινωνικό project, βασισμένο στη «Μέθοδο Abramovic». Θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με παράλληλο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης, υπό τον τίτλο NEON-MAI Lab, από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη.

Στο συγκεκριμένο project, το κοινό θα έχει βιωματική επαφή με την τέχνη της performance. Παράλληλα, το Lab θα παρουσιάζει μακράς διάρκειας performances, συνομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις, με ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα.

Η Marina Abramović, που δραστηριοποιείται στον τομέα του performance art του σώματος και της ψυχής από το 1970, ακροβατεί για κάποιους μεταξύ ιδιοφυΐας και τρέλας. Οι παραστάσεις της εξερευνούν τον ανθρώπινο πόνο, το σώμα και τη σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό - σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν και οι δύο. Η ίδια έχει υποβάλει τον εαυτό της σε πολλές και δύσκολες δοκιμασίες, σωματικές, συναισθηματικές, ψυχικές και πνευματικές. Η επίσκεψή της στην Ελλάδα θεωρείται ήδη ένα από τα εικαστικά γεγονότα της άνοιξης.