Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στην πραγματική ζωή! Μια γυναίκα βλέπει τα αντικείμενα γύρω της να μεγαλώνουν ή να συρρικνώνονται

4 Δεκεμβρίου 2013

Μια ιδέα του τι ένιωσε η Αλίκη όταν έπεσε στην κουνελότρυπα και βρέθηκε στην Χώρα των Θαυμάτων μάς δίνει η 24άχρονη Abigail Moss. Η Abigail πάσχει από το Alice in Wonderland Syndrome (AIWS), μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει την όραση και την αντίληψη, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ότι τα αντικείμενα γύρω της μικραίνουν ή μεγαλώνουν. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η ίδια ανακάλυψε ότι πάσχει από αυτό το σύνδρομο, όταν είδε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς 'House' και στη συνέχεια διάβασε γι' αυτό σε κάποια εφημερίδα.

Η διαταραχή, η οποία πήρε το όνομά της από το κλασικό μυθιστόρημα του L. Carroll, δημιουργεί στους ασθενείς εμπειρίες όμοιες με αυτές που είχε η ηρωίδα της ιστορίας όταν έπινε τo μαγικό φίλτρο που την έκανε να συρρικνώνεται. "Όταν ήμουν μικρή το ένιωθα σχεδόν κάθε μέρα και ήταν τρομακτικό. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι κανείς δεν ήξερε τι ήταν" αποκαλύπτει η Abigail, βοηθός αρχισυντάκτη στο website planetivy.com. Η "επίθεση" του AIWS μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς προειδοποίηση και να κρατήσει έως και είκοσι λεπτά.

aiws

"Νιώθεις σαν να συρρικνώνεται το δωμάτιο και το σώμα σου να μεγαλώνει. Τα πόδια και τα χέρια φαίνονται μακρύτερα. Τα αντικείμενα απομακρύνονται ή δείχνουν μικρότερα. Νιώθεις τα πάντα υπερβολικά και τις κινήσεις πιο γρήγορες και ξαφνικές. Είναι όπως ακριβώς ένιωθε η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, γι' αυτό ονομάστηκε κι έτσι το σύνδρομο" περιγράφει η Moss προσπαθώντας να εξηγήσει τις ψευδαισθήσεις που έχει, κάτι που ταλαιπωρούσε και τον πατέρα της. Μετά από αρκετούς γιατρούς και ατυχείς διαγνώσεις, η Abigail διάβασε ένα μικρό άρθρο σε μία εφημερίδα σχετικά με τη διαταραχή και στη συνέχεια έτυχε να δει ένα επεισόδιο της σειράς 'House'. Μετά από αρκετό ψάξιμο στο διαδίκτυο και αφού ήρθε σε επαφή με αρκετούς πάσχοντες από όλο τον κόσμο, η Abigail έμαθε επιτέλους τι είναι αυτό που αναστάτωνε τόσο την ίδια όσο και τον πατέρα της. Η κατάστασή της έχει βελτιωθεί, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται περίπου πέντε φορές τον χρόνο και συνήθως πριν κοιμηθεί. " Πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για το AIWS. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο σπάνιο όσο θέλουν να πιστεύουν οι ψυχολόγοι" τονίζει η Moss.