Μπορεί να πλησιάζει καλοκαίρι και να είμαστε προσεχτικές με τη διατροφή μας, αλλά θα κάνουμε μια εξαίρεση γι' αυτό το υπέροχο πιάτο: burger portobello!
Υλικά:
> 8 μεγάλα μανιτάρια Portobello
> 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
> 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
> 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
> 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ή θυμάρι φρέσκο
> Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
> 60 ml σάλτσα Αιολί
> 4 φέτες κρεμμύδι
> 4 φέτες ντομάτας
> 4 ψωμάκια για burger
Εκτέλεση:
> Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα Portobello. Με ένα κουταλάκι του τσαγιού αφαιρούμε επίσης τα «βρόχια» (χνούδι) που βρίσκονται από τη κάτω μεριά του μανιταριού.
> Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το λάδι, ξύδι, σκόρδο, ρίγανη.
> Προσθέτουμε τα μανιτάρια στη μαρινάτα και αλατοπιπερώνουμε. Μαρινάρουμε για 30 λεπτά.
> Σουρώνουμε τα μανιτάρια και τα ψήνουμε κάτω από ένα προθερμασμένο grill για 5-6 λεπτά από κάθε μεριά.
> Φτιάχνουμε τα burgers με τα ψωμάκια που έχουμε ζεστάνει και προσθέτουμε ντομάτα, κρεμμύδι και τη μαγιονέζα Aιολί.
Υλικά για μαγιονέζα Αιολί
> 2 κροκοί αυγού (βιολογικοί και ελευθέρας βοσκής)
> 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη
> 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon maille
> 225-250 ml ελαιόλαδο
> 1 κουταλιά του τσαγιού tokaratci
> ½ κουταλιά του τσαγιού σκόνη σαφράν
> 1-2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμόνι ( ή όσο σας αρέσει)
> Αλάτι
Εκτέλεση:
> Σε ένα μπολ xτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη τα αυγά, το σκόρδο και τη μουστάρδα.
> Σιγά σιγά και χτυπώντας συνεχώς προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε πολύ μικρές ποσότητες (σε συνεχή ροή αλλά στο πάχος ενός κορδονιού παπουτσιού πρέπει να είναι η ροή) και προσέχοντας ότι ομογενοποιείται μέσα στη σάλτσα.
> Αφού ρίξουμε όλο το ελαιόλαδο προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.