ESIOT: Η έμπνευση πίσω από τα ελληνικά σανδάλια που λατρεύουν οι Ελληνίδες

IMGP8468

Η σχεδιάστρια των ESIOT, Ειρήνη Σιώτη, παρέα με την αδερφή της και υπεύθυνη marketing της εταιρίας, Ιωάννα Σιώτη, μάς μιλάνε για τα αγαπημένα σανδάλια του καλοκαιριού. 

Από την Άννα Καντζηλιέρη 

Οι αδελφές Σιώτη μεγάλωσαν στο νησί της Τήνου απ' όπου και κατάγονται. Η Ειρήνη εμπνεύστηκε τη δημιουργία των σανδαλιών ESIOT όταν μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα από τις σπουδές της στη Γαλλία, αναρωτήθηκε τι θέλει πραγματικά να κάνει στη ζωή της.

Φέτος κυκλοφόρησε η 5η συλλογή ESIOT, με θέμα το νησί των Κυθήρων. Τα δημοφιλή σανδάλια επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους εμφανίσεις τόσο fashion bloggers και διάσημες Ελληνίδες όπως η Βίκυ Καγιά, η Αθηνά Οικονομάκου, η Βάσω Λασκαράκη, η Όλγα Φαρμάκη κ.α. όσο και εμείς.

Συνάντησα τα κορίτσια ένα ζεστό απόγευμα του καλοκαιριού στο showroom των ESIOT στη Βουκουρεστίου και τόσο η αισθητική του χώρου όσο και τα γεμάτα ευγένεια βλέμματά τους, μού κέντρισαν το ενδιαφέρον από τα πρώτα λεπτά της παρουσίας μου στο χώρο τους. Ευδιάθετες και χαμογελαστές μίλησαν για τη δημιουργία της συλλογής, ενώ δεν δίστασαν να αποκαλύψουν και τα αγαπημένα τους σχέδια.

-Ειρήνη, πώς ξεκίνησες να σχεδιάζεις τα σανδάλια; Ήταν παιδικό όνειρο ή προέκυψε στην πορεία;

Προέκυψε στην πορεία. Το σχέδιο μόδας δεν αποτελούσε παιδικό μου όνειρο αλλά ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ. Αρχικά σπούδασα στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στη συνέχεια σχέδιο μόδας στη σχολή του Βελουδάκη. Επίσημα βέβαια μπήκα στο χώρο όταν δούλεψα δίπλα στο σχεδιαστή Δημήτρη Πέτρου που αποτέλεσε και βάση για την είσοδο μου στον χώρο της μόδας. Εκείνη την περίοδο ήταν τάση τα gladiators αλλά υπήρχαν και τα creepers και οι espadrilles. Μια μέρα, ξαφνικά και αυθόρμητα μου ήρθε η ιδέα να τα συνδυάσω. Το αποτέλεσμα ήταν τα ESIOT sandals.

-Πώς κατασκευάζονται τα σανδάλια, πόσος  χρόνος χρειάζεται για κάθε συλλογή και τι πιστεύετε ότι τα κάνει να ξεχωρίζουν;

Συνεργαζόμαστε με κάποια εργαστήρια που φτιάχνουν τα σανδάλια αλλά υπάρχει επίβλεψη από την πλευρά μας. Έχουμε κάποιους μόνιμους εξωτερικούς συνεργάτες που δουλεύουμε μαζί τους για την παραγωγή των σανδαλιών. Ο σχεδιασμός των κομματιών και η επιλογή των υλικών είναι αποκλειστικά δικές μας αρμοδιότητες. Επιλέγουμε το κάθε υλικό με απόλυτη προσοχή. Αρχικά βλέπουμε τα δείγματα, τα δοκιμάζουμε και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Για παράδειγμα, για τη φετινή συλλογή δουλεύουμε από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Ταξιδέψαμε σε κάποια χωριά της Ιταλίας που φημίζονται για την τέχνη της βυρσοδεψίας, διαλέξαμε μόνες μας τα υλικά και τα χρώματα που ξεχωρίσαμε και αρχίσαμε να κάνουμε δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε στα τέλη του Σεπτέμβρη και η συλλογή κυκλοφόρησε στις αρχές του Μάρτη.

-Περιμένατε ότι η δουλειά σας θα έχει αυτή την ανταπόκριση; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Όταν ξεκινάς κάτι πάντα έχεις στο μυαλό σου ότι θέλεις να πάει καλά και να έχει επιτυχία διότι έχεις δουλέψει σκληρά για αυτό. Σκέφτεσαι θετικά και έχεις πίστη στις πράξεις σου. Επειδή εγώ το ξεκίνησα όλο αυτό αυθόρμητα δεν είχα κατά νου την αγωνία για το αν θα πάει καλά. Δεν υπήρχε πίσω από την πρώτη μου συλλογή κάποιο επαγγελματικό πλάνο. Απλά το έκανα. Πρώτα ήταν ο αυθορμητισμός, μετά η δημιουργικότητα και έπειτα η επιχειρηματικότητα. Βέβαια, για να πετύχει κάτι πρέπει να υπάρχει ένας καλός συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων.

-Μόλις είδατε την επιτυχία της πρώτης συλλογής πως αποφασίσατε να εξελίξετε τη συλλογή σας;

Οι κωδικοί της πρώτης μου συλλογής είναι ακόμα και σήμερα οι best seller κωδικοί. Εμείς προσπαθούμε να προσαρμόζουμε στη δική μας φιλοσοφία τις τάσεις της κάθε εποχής.  Αυτός είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν βιάστηκα να προσθέσω διαφορετικά πράγματα. Υπήρξε μια σταδιακή, φυσική εξέλιξη της συλλογής.  Στη φετινή συλλογή, σχεδιάσαμε και προσθέσαμε για πρώτη φορά κάτι πέρα από τα σανδάλια, την τσάντα.

-Έχετε σκεφτεί ποτέ να επεκτείνετε τις δημιουργίες σας με τον σχεδιασμό ρούχων ή κοσμημάτων;

Φέτος προσθέσαμε στη συλλογή την τσάντα. Οπότε υποθέτω ότι κάποια στιγμή θα προκύψει και κάτι άλλο. Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Κάθε δημιουργία αποτελεί αυθόρμητη έμπνευση της στιγμής. Δεν μου αρέσει να επαναπαύομαι. Κάθε χρονιά θέλουμε με την Ιωάννα να εξελίσσουμε και να εμπλουτίζουμε τη συλλογή αφουγκραζόμενες όμως  τις ανάγκες των γυναικών. Ωστόσο, προσέχουμε το κάθε κομμάτι να ταιριάζει και να συμπληρώνει τα υπόλοιπα. Δεδομένου ότι μεγαλώσαμε δίπλα στη θάλασσα ποτέ δεν κρύψαμε την αδυναμία που έχουμε στο καλοκαίρι χωρίς αυτό βέβαια να αναιρεί την αγάπη που έχουμε στον χειμώνα και τα χειμωνιάτικα αξεσουάρ. Είναι μια σκέψη που υπάρχει και κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνεια. Απλά δεν ξέρουμε το πότε. Γενικά πάντως στο τέλος κάθε εποχής κρατάμε ποια κομμάτια αγαπήθηκαν περισσότερο και προσπαθούμε στην επόμενη συλλογή να εξελίξουμε και να διευρύνουμε τις δημιουργίες μας.

-Ανδρικά ESIOT σκέφτεστε να σχεδιάσετε;

Γενικά, έχουμε κατασκευάσει αρκετούς κωδικούς και σε μεγαλύτερα νούμερα από αυτά που στάνταρ βγάζουμε. Ωστόσο, αυτό γίνεται με ειδική παραγγελία. Το ανδρικό κοινό είναι ιδιαίτερο οπότε είναι δύσκολο να ποντάρεις σε μια τέτοια συλλογή και να προχωρήσεις στην παραγωγή της.

-Όλα τα σχέδια έχουν ονόματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η 2η συλλογή, για παράδειγμα, είχε ονόματα περιοχών της Τήνου και η φετινή των Κυθήρων. Είναι τυχαία αυτή η επιλογή ή υπάρχει κάποιος λόγος που δίνετε αυτά τα ονόματα;

Για κάθε συλλογή επιλέγουμε ένα μέρος της Ελλάδας και για κάθε κωδικό διαλέγουμε μία τοποθεσία της συγκεκριμένης περιοχής. Οι περιοχές που μέχρι τώρα έχουμε επιλέξει είναι νησιά που έχουμε κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο ή προσωπικό βίωμα. Τα ονόματα τα διαλέγουμε μαζί με την Ιωάννα. Ψάχνουμε τα μέρη που το εκάστοτε νησί έχει και ανάλογα με το τι μας θυμίζει ή τι μας βγάζει το όνομά του, το δίνουμε σε όποιο κωδικό ταιριάζει. Η 5η συλλογή μας έχει ως πρωταγωνιστή τα Κύθηρα. Για παράδειγμα η τσάντα Sempreviva έχει πάρει το όνομα της από το ομώνυμο φυτό που ανθίζει εκεί. Η «βάφτιση» των σανδαλιών, φέτος και των αξεσουάρ, γίνεται περίπου στα τέλη Οκτώβρη όπου ολοκληρώνεται και το lookbook μας.

-Ποια είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια;

Ιωάννα: Το KATOUNI βγάζει κάτι το minimal που τραβάει την προσοχή μου. Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφέρω την SEMPREVIVA. Είναι μια εντυπωσιακή μουσταρδί τσάντα που μπορείς να κρατήσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Παρά την ένταση της κίτρινης απόχρωσης, δεν παύει να είναι μια «ήσυχη» πρόταση.

Ειρήνη: Τα COMBONADA. Είναι υπερβολικά άνετα και δεν σταματάω να τα φοράω όπου και αν πηγαίνω. Βέβαια, δεν θα τα ξεχωρίσω από το τσαντάκι LORENTZO.

-Το αγαπημένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας σας;

Ιωάννα: Παντελόνες.

Ειρήνη: Ψηλόμεσα jean shorts.

-Ποια είναι η  μεγαλύτερη φιλοδοξία που έχετε για τα ESIOT;

Να είναι διαθέσιμα σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται ώστε να τα γνωρίζουν και να τα δοκιμάζουν όλο και περισσότερες γυναίκες.

-Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τον χώρο της μόδας στην εποχή της κρίσης;

Όταν κοιτάς εξωτερικά τον κόσμο της μόδας μπορεί να σου φαίνεται αποστειρωμένος, υπερβολικά λαμπερός και συνεπώς δύσβατος. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μείνουν μακριά από όλα αυτά τα στερεότυπα, να τολμήσουν και να πειραματιστούν. Είναι σημαντικό να λειτουργούν αυθόρμητα γιατί η πολλή σκέψη οδηγεί στην απογοήτευση. Πάντα θα υπάρχουν κάποια λιγότερο καλά σημεία, τα οποία όμως δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Αν υπάρχει λαχτάρα και καλή διάθεση, όλα μπορούν να συμβούν.

*Τα σανδάλια είναι διαθέσιμα στο επίσημο e-shop www.esiot.gr  και σε διάφορα καταστήματα  σε Ελλάδα, Αυστραλία και Η.ΠΑ (Φλόριντα). 

''SEMPREVIVA''

''LORENTZO''

''COMBONADA''

''KATOUNI''

ESIOT

Δες εδώ το Instafeed του Joytv.gr

                      

                            Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα μας