8 τρόποι για να βρεις δουλειά από τα social media

job

Αντί να περνάς άσκοπα την ώρα σου στο facebook, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις το internet σωστά, προκειμένου να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου. Η Polly Wood από το Reputation.com, η οποία προσφέρει σε  CEOs, πολιτικούς και ηθοποιούς τις συμβουλές της σχετικά με θέματα φήμης, μοιράζεται κάποιες συμβουλές.

1. Δικτυώσου

Όσο πιο πολλούς ανθρώπους γνωρίζεις τόσο πιο εύκολα δικτυώνεσαι. Κάνε αναζήτηση με βάση εταιρίες, θέσεις εργασίας και ανθρώπους και ζήτα από τους γνωστούς σου να σε συστήσουν σε κάποιον άνθρωπο κλειδί που γνωρίζουν. Κάποια μέρα θα τους ξεπληρώσεις αυτή τη χάρη!

2. Η ψηφιακή σου agenda είναι σημαντική

Το να πάρεις μία δουλειά είχε να κάνει ανέκαθεν με τον ποιον γνωρίζεις, ακόμα και για να φτάσεις στην αρχική συνέντευξη. Τώρα όμως μετράει με ποιους είσαι συνδεδεμένοι στα social media. Οι συνδέσεις σου στο LinkedIn και οι ακόλουθοί σου στο Twitter βοηθούν ώστε να επικοινωνηθεί η αξιοπιστία, δείχνουν τα ενδιαφέροντά σου κι ενισχύουν την επαγγελματική σου εικόνα στον μελλοντικό σου εργοδότη. Μην φοβάσαι να τονίσεις το δίκτυο που τόσο προσεκτικά έχεις καλλιεργήσει και να παραπέμπεις με link στο προφίλ σου στα cover letters που στέλνεις.

3. Γίνε δημιουργική

Κάνε τη σελίδα σου να ξεχωρίζει, είτε με ένα διαδραστικό video είτε με κάποια άλλη καινοτόμα ιδέα. Δεν χρειάζεται να φτάσεις στα άκρα -ειδικά αν πρόκειται για κάποιο συντηρητικό τομέα όπως τα οικονομικά - αλλά λίγο χρόνο ή ένα έξυπνο tip θα κάνει το αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον.

4. Δείξε τις γνώσεις σου

Μπορείς εύκολα και ανέξοδα να ξεκινήσεις το δικό σου blog στο wordpress για τα θέματα που σε παθιάζουν. Γράψε εύστοχα σχόλια, συνδέσου με εταιρίες και μπες σε θεματικά group. Στους εργοδότες αρέσει να βλέπουν ανθρώπους που παίρνουν πρωτοβουλίες.

5. Κάνε ξεκαθάρισμα 

Αν το facebook σου έχει φωτογραφίες από ξέφρενα πάρτι και το twitter σου "κοινωνικά" σχόλια για τον πρώην, καλύτερα να τα σβήσεις ή να επιλέξεις να τα βλέπεις μόνο εσύ. Οι κανόνες ασφαλείας αλλάζουν συχνά, οπότε ενημερώσου για το τι ισχύει.

6. Πρόσεξε τις άτυπες παγίδες

Το facebook δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες και τα σχόλια που ανεβάζεις, αφού το κοινωνικό αυτό δίκτυο καταγράφει ό,τι κι να κάνεις. Είναι ανάγκη να ξέρουν όλοι ότι παίζεις farmville ή ήσουν σε εκδήλωση erotica; Καλύτερα όχι!

7. Γίνε επιμελής

Βεβαιώσου ότι το προφίλ σου στο LinkedIn είναι επαγγελματικό και καλοφτιαγμένο και ζήτα από συναδέλφους και εργοδότες να σου γράψουν κάποιες συστατικές επιστολές. Ανέβασε δωρεάν το βιογραφικό σου στο Resume.com κι αφού κλείδωσες τα προσωπικά σου στοιχεία σε facebook και  twitter, ξεκίνα να τα χρησιμοποιείς πιο επαγγελματικά. Μπορείς για παράδειγμα να ανεβάσεις ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασες, γράφοντας μόνο "εκπληκτικό κομμάτι".

8. Βρες τους e-μέντορες σου

Παρακολούθησε κάποιους ανθρώπους που δείχνουν να ξεχωρίζουν είτε χάρη σε όσα γράφουν και προτείνουν είτε γιατί αποτελούν έμπνευση για τους άλλους, όπως οι Sheryl Sandberg, Anne-Marie Slaughter, Arianna Huffington και Mindy Kaling.