8 λάθη που κάνουν οι άντρες με τις γυναίκες

couples

To ό,τι οι άντρες είναι διαφορετικοί με τις γυναίκες δεν είναι κάτι που πρέπει να σου πει κάποιος. Το καταλαβαίνεις. Το ζεις.

«Οι άντρες συμπεριφέρονται στις γυναίκες όπως θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται», ισχυρίζεται η Patricia Love, σύμβουλος γάμου και συγγραφέας του βιβλίου  The Truth About Love, ενώ η Alison Armstrong, ειδικός στις σχέσεις και συγγραφέας του βιβλίου Celebrating Men, Satisfying Women υποστηρίζει ότι οι διαφορές αυτές και η δυσκολία στην επικοινωνία ανδρών και γυναικών έχει τις ρίζες της στην εποχή των… σπηλαίων! Δηλαδή, στα γονίδια που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι άντρες με τις γυναίκες;

1. Δεν τις ακούνε: Είναι το Νο1 παράπονο που έχουν οι γυναίκες! «Οι γυναίκες μιλάνε πολύ γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο αισθάνονται ότι έρχονται σε επαφή με τον άλλο» θα πει η Patricia Love και θα προσθέσει «Ο άντρας σκέφτεται ότι η γυναίκα του μιλάει απλά για να του πει κάτι». Γι’ αυτό και οι άντρες συχνά υποτιμούν τη σημασία του να ακούσουν αυτά που τους λένε οι γυναίκες.

2. Δεν προσφέρουν βοήθεια: Ειλικρινά, πιστεύεις ότι ο άντρας σου θα πλύνει τα πιάτα χωρίς να του το ζητήσεις; Το θέμα είναι ότι οι γυναίκες, δύσκολα θα ζητήσουν βοήθεια… απλά την αναμένουν. Εξάλλου, όπως θα πει Alison Armstrong, «κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει σε όλα». Για τον άντρα αυτό ερμηνεύεται ότι απλά δεν τον χρειάζεσαι και δύσκολα επομένως θα σηκώσει τον… πισινό του από τον καναπέ.

3. Νομίζουν ότι οι γυναίκες είναι ίδιες μ’ αυτούς: Aν σου έκανε δώρο στα γενέθλια σου ένα Χbox είναι απλά γιατί αυτό θα ήθελε ο ίδιος! «Όταν οι άντρες “δίνουν”, συνήθως αυτό είναι που θα επιθυμούσαν οι ίδιοι, και όχι σ’ αυτά που θα ήθελε η σύντροφός τους», θα πει ο Michael Broder, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Can Your Relationship Be Saved?. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο sex! Βεβαίως, όπως θα πει η Armstrong, «οι άνθρωποι είμαστε αυτοαναφορικοί» και «συχνά υποθέτουμε ότι οι άλλοι είναι ίδιοι με εμάς». Καιρός, όμως, ο σύντροφός σας να μάθει περισσότερα για τις πραγματικές σας ανάγκες και επιθυμίες και η επικοινωνία είναι το «κλειδί» για τη… λύση του προβλήματος.

4. Παρερμηνεύουν τη σιωπή της γυναίκας: Αντιλαμβάνονται ότι μια γυναίκα όταν δεν μιλάει, τους τιμωρεί για κάτι. «Η αλήθεια είναι ότι μια γυναίκα που σωπαίνει είναι συνήθως πληγωμένη» λέει η Armstrong. «Οι άντρες όμως συχνά θεωρούν ότι η σιωπή μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι, ενώ στην πραγματικότητα στο μυαλό της γυναίκας μπορεί να ετοιμάζεται… η έξοδος», ισχυρίζεται η Love. Θα μπορούσε απλά ο άντρας να ρωτήσει «Τι σε απασχολεί το μυαλό σου;» και να προλάβει καταστάσεις.

5. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν: Πολλές φορές ακούς τις γυναίκες να παραπονιούνται ότι «δεν μου λέει τι σκέφτεται». Και αυτό είναι μια αλήθεια, καθώς ο άντρας απαντώντας με μια άρνηση ή κατάφαση σε ερωτήματα που του θέτει η γυναίκα, δεν αντιλαμβάνεται ότι α. πρώτον ότι δεν είναι σαφής, β. γεμίζει το κεφάλι της με ερωτηματικά και αμφιβολίες. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι απλή και ξεκάθαρη: Πρέπει να αρχίσει να μιλά!

6. Θεωρούν ότι η «φυσική παρουσία» είναι αρκετή: «Ένας άντρας πιστεύει ότι η παρουσία του σπίτι, είναι ένα είδος οικειότητας», υποστηρίζει ο Love. Δεν τον προβληματίζει που αυτός είναι στον υπολογιστή και εκείνη στον καναπέ και βλέπει τηλεόραση μόνη. «Για τους άντρες, οι δραστηριότητες όπου ο ένας έχει γυρισμένη την πλάτη στον άλλο δεν γίνονται αντιληπτές ως έλλειψη οικειότητας και συντροφιάς, αντιθέτως», προσθέτει η Love. Μόνο που δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες…

7. Αισθάνονται πληγωμένοι από τις παράλληλες δραστηριότητες τις γυναίκας: Μια γυναίκα μπορεί ταυτόχρονα να μιλάει στον σύντροφό της και  να μαγειρεύει. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα παράλληλα, είναι γεγονός. Για τον άντρα αυτό σημαίνει ότι δεν του δίνει σημασία και δεν τον ακούει. Πώς μπορεί, λοιπόν, ένας άντρας να έχει την πλήρη προσοχή της συντρόφου του; «Αν την κρατάει με κάποιον τρόπο, αν της κρατάει για παράδειγμα το χέρι, τότε η γυναίκα θα μπορέσει να συγκεντρωθεί απόλυτα σ’ αυτόν», συμβουλεύει Armstrong.

8. Λειτουργούν διαφορετικά από τις γυναίκες: «Οι άντρες, ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, έχουν άλλο προσανατολισμό από τις γυναίκες» θα πει η Armstrong «Οι άντρες δεσμεύονται και συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα πράγματα, ενώ οι γυναίκες είναι πιο ανοιχτές σε πιθανότητες». Αν, λοιπόν, ένας άντρας δει ότι έχει γεμίσει ο κάδος με τα σκουπίδια και απλά αγνοήσει το γεγονός, αυτό σημαίνει ότι είναι το μυαλό του είναι επικεντρωμένο εκείνη τη στιγμή σε κάτι άλλο. Η γνώση αυτής της διαφορετικότητας θα βοηθήσει και τα δυο φύλα στην επικοινωνία και τη συμβίωσή τους.