8 έξυπνοι τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να αρχίσει να μιλάει

8 έξυπνοι τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να αρχίσει να μιλάει

Πολλοί γονείς ενδιαφέρονται να μάθουν με ποιο τρόπο μπορούν να κάνουν τα μικρά παιδάκια τους να αρχίσουν να μιλάνε πιο εύκολα ή να σχηματίζουν μικρές φράσεις. Κάποια παιδάκια δεν αναπτύσσουν την ομιλία τους, όπως θα ήταν αναμενόμενο, με βάση την ηλικία τους επειδή δεν έχουν ισχυρό κίνητρο για να το κάνουν και όχι επειδή δεν μπορούν. Οι ειδικοί του Κέντρου Λογοθεραπείας για παιδιά και ενήλικες exelixilogou.gr αναλύουν κάποια έξυπνα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι λογοθεραπευτές μέσα στα πλαίσια της ονομαζόμενης «επικοινωνιακής πρόκλησης». Είναι απλά και έξυπνα κόλπα, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν άνετα όλοι οι γονείς στην καθημερινότητά τους με το παιδί και να τα εμπλουτίσουν και με δικές τους ιδέες.

I. Καθίστε μπροστά στο παιδί και αρχίστε να τρώτε κάποια αγαπημένη του λιχουδιά χωρίς να του προσφέρετε καθόλου

Μόλις αντιληφθείτε ότι το παιδί θέλει κι αυτό να φάει, προσπαθήστε να του διδάξετε έναν πιο λειτουργικό τρόπο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας μια χειρονομία, μια λέξη ή μια φράση. Για παράδειγμα, αν το παιδάκι πάει να αρπάξει την καραμέλα από τα χέρια σας, μπορείτε να του δείξετε το νεύμα που κάνετε για την καραμέλα και περιμένετε να δείτε αν θα σας μιμηθεί. Αν δεν σας μιμηθεί και εξακολουθεί να θέλει να αρπάξει την καραμέλα, πάρτε το χεράκι του και δείξτε του πώς κάνουμε το νεύμα για καραμέλα και μετά επιβραβεύστε το δίνοντάς του τη λιχουδιά.

II. Καθίστε μπροστά στο παιδί και αρχίστε να παίζετε με το αγαπημένο του παιχνίδι χωρίς να του το δώσετε να παίξει

Αν παίζετε για παράδειγμα με πλαστελίνη και θέλει και το μικρό σας να παίξει μαζί σας, μπορείτε να του δείξετε πώς κάνουμε τον ήχο «π» για να πει «παρακαλώ» ή «παίζω» ή πώς κάνουμε το νεύμα για να ζητήσουμε κάτι ή για να παίξουμε. Αν το παιδάκι σας μπορεί να πει μια λέξη, μπορείτε να στοχεύσετε να πει μια φράση δύο λέξεων, π.χ. «Παρακαλώ παίξω».

Διαβάστε περισσότερα στο infokids.gr