6 τροφές που καταστρέφουν τα δόντια μας

Smile

Μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία μας δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα δόντια μας 

Συνηθίζουμε να λέμε ότι "είμαστε ό,τι τρώμε" και για μια ακόμη φορά ήρθε η στιγμή να επιβεβαιωθούμε. Σε μια εποχή όπου οι προτάσεις για φαγητό είναι αμέτρητες, νομίζουμε ότι κάνουμε συνειδητά υγιείς επιλογές όταν πρόκειται να διαλέξουμε τι θα καταναλώσουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι κάποιες τροφές ενώ φαίνονται ευεργετικές για το σώμα μας, ταυτόχρονα καταστρέφουν την υγεία των δοντιών μας.

Πρωταγωνιστές δεν είναι άλλοι από τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και οξέων. Η ζάχαρη προκαλεί σύψη των δοντιών ενω τα οξέα συγκεντρώνονται στο σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας πόνο και ευαισθησία στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα σκληρά ή τραγανά τρόφιμα αποτελούν επίσης μεγάλο κίνδυνο για τα δόντια μας καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο της θραύσης.

Ένας τελευταίος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η συχνότητα κατανάλωσης των σνακ. Αν καταναλώνετε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας τροφές με ζάχαρη τότε τα δόντια σας θα είναι συνεχώς εκτεθειμένα στον κίνδυνο.

 

1.Εσπεριδοειδή

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα είναι θρεπτικά και πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη διάβρωση του σμάλτου και συνεπώς στην ευαισθησία των δοντιών. Η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι ένα μήλο ή μια μπανάνα.

2.Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι μια νόστιμη και πολλές φορές υγιεινή επιλογή τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι σάλτσες που έχουν βάση τη ντομάτα είναι εξαιρετικά όξινες. Αυτό συμβαίνει διότι η ντομάτα περιέχει υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος. Το ίδιο ισχύει και για τις κονσέρβες. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα αποφασίσετε να μαγειρέψετε ζυμαρικά, περιόριστε την ποσότητα της σάλτσας ή αντικαταστήστε την με κάποια άλλη επιλογή.

3.Ποπ Κορν

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα μπολ ποπ κορν και μια ταινία είτε στο σπίτι είτε στον κινηματογράφο. Ενώ το ποπ κορν δεν περιέχει ζάχαρη ή οξέα, μπορεί να απωβεί μοιραίο για τα δόντια μας εξαιτίας της σύστασής του. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν επιλέγουμε ποπ κορν με διάφορες επικαλύψεις γεγονός που τα κάνει ακόμα πιο σκληρά και άρα πιο βλαβερά για τα δόντια μας.

4.Πάγος

Ξέρετε πόσοι άνθρωποι αγαπούν πολύ το μάσημα του πάγου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες; Αλλά όπως και όλα τα σκληρά τρόφιμα, έτσι και αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θραύσης των δοντιών. Το Η2Ο σε υγρή μορφή είναι ο καλύτερος φίλος των δοντιών μας, αλλά σε στερεά κατάσταση μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο gynaikamagazine.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα μας