Anne Hathaway, Charlize Theron, Nicole Kidman και πόσες άλλες star του Hollywood σου δίνουν την εντύπωση ότι θα έτρωγαν γλυκά μόνο αν ήξεραν ότι την επόμενη μέρα θα καταστρεφόταν ο κόσμος… Κι όμως, υπάρχει μία νύχτα που επιτρέπουν στον εαυτό τους να φάει τα πάντα, κέικ, παγωτό, σαντιγί, σοκολάτα , και αυτή είναι η νύχτα των Oscar. Σήμερα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις κι εσύ τα γλυκά των καλεσμένων στο επίσημο after party των Oscar.
Συνταγή
(Παράγει 16 µερίδες)
Υλικά
3/4 φλιτζ. Βούτυρο, σε θερµοκρασία δωµατίου
4 φλιτζ. Χουρµάδες χωρίς κουκούτσια και σε κοµµάτια
2 κ.γ. Σόδα
2 2/3 φλιτζ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. Baking powder
1/2 κ.γ. Κανέλα
1/4 κ.γ. Μοσχοκάρυδo
1κ.γ. Αλάτι
1 1/2 φλιτζ µαύρη ζάχαρη
4 αυγά
2 κ.γ. Βανίλιας
Οδηγίες
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνουµε δύο φόρµες για κέικ µε περιφέρεια περίπου 20 πόντους.
Σε µια µικρή κατσαρόλα συνδυάζουµε τους χουρµάδες µε δύο φλιτζάνια νερό, και τα βράζουµε σε µεσαία φωτιά. Όταν οι χουρµάδες έχουν µαλακώσει, ή µετά από µερικά λεπτά, προσθέτουµε την σόδα και ανακατεύουµε το µίγµα µέχρι να σφίξει λίγο. Αφήνουµε την κατσαρόλα στην άκρη.
Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύουµε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το µοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε ένα άλλο µπολ, χρησιµοποιώντας µίξερ χειρός, ανακατεύουµε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε µεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουµε τα αυγά και την βανίλια. Με την προσθήκη των αυγών, το µίγµα µπορεί να ξεχωρίσει, αλλά δεν πειράζει. Ξύνουµε τις πλευρές του µπολ, από το µίγµα. Με το µίξερ
σε χαµηλή ταχύτητα ρίχνουµε µέσα το µίγµα αλευριού σε τρεις δόσεις, εναλλάσσοντας µε το µίγµα των χουρµάδων. Αρχίζουµε και τελειώνουµε µε το αλεύρι. Περιχύνουµε το µίγµα οµοιόµορφα µέσα στις φόρµες. Βάζουµε το κέικ στον φούρνο και το ψήνουµε για περίπου 35 λεπτά ή µέχρι να µπορούµε να βυθίσουµε ένα µαχαίρι και να βγει µόνο µε µικρά ψίχουλα. Χρησιµοποιώντας το µαχαίρι φτιάχνουµε τρυπούλες πάνω στο κέικ και περιχύνουµε 1 φλιτζάνι Toffee Sauce πάνω του. Αφήνουµε το κέικ για 10 λεπτά. Κόβουµε το κέικ κα το σερβίρουµε ζεστό µε το υπόλοιπο Toffee Sauce.
Toffee Sauce
1 φλιτζ. µαύρη ζάχαρη
¾ φλιτζ. βούτυρο, κρύο σε κοµµάτια
1 φλιτζ. κρέµα γάλακτος
1 κ.σ. whiskey
¼ κ.γ. αλάτι
Σε µια κατσαρόλα συνδυάζουµε τη µαύρη ζάχαρη, το βούτυρο, τη κρέµα γάλακτος. Μαγειρεύουµε το µίγµα σε µεσαία φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, µέχρι να λειώσει εντελώς η ζάχαρη. Αφήνουµε το Toffee Sauce να βράσει για δύο λεπτά χωρίς ανακάτεµα. Βγάζουµε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουµε το αλάτι και το ουίσκι. Το χρησιµοποιούµε αµέσως.
[vimeo 67746731 w=500 h=281]