Κάντε μια ευχάριστη έκπληξη στους φίλους σας και ετοιμάστε τους μια συνταγή που θα λατρέψουν (αν υπάρχουν πιτσιρίκια στην παρέα θα ξετρελαθούν επίσης): Ψημένα αυγά στον φούρνο με τραγανή κρούστα!
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
- 2 φλιτζάνια φρέσκες ψιλοκομμένες πατάτες (περίπου 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 6 αυγά
- 3/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση λευκό τυρί τσένταρ)
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνι.
Πώς θα το ετοιμάσετε:
- Κόβουμε σε κομματάκια τις πατάτες. Η ποσότητα της πατάτας που χρησιμοποιείτε είναι δική σας επιλογή. Λιγότερη ποσότητα θα δημιουργήσει μια πιο λεπτή και τραγανή κρούστα ενώ με περισσότερη ποσότητα πατάτας θα δημιουργήσετε ένα παχύτερο φλοιό που θα είναι μαλακός στη μέση.
- Αλατίζουμε τη ψιλοκομμένη πατάτα και στη συνέχεια πιέζουμε σταθερά τις πατάτες με δυο πετσέτες η με χαρτί κουζίνας. Ο στόχος είναι να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από τις πατάτες και έτσι θα γίνουν πιο τραγανές.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις πατάτες και χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να κατανείμουμε τις πατάτες ομοιόμορφα στο τηγάνι.
- Αφήνουμε τις πατάτες στο τηγάνι για περίπου 3-4 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν είναι πολύ υψηλή για να μην καούν οι πατάτες (θέλουμε οι πατάτες να ροδίσουν αλλά όχι να καούν).
- Όταν η πρώτη πλευρά γίνει καφέ χρησιμοποιήστε μια μεγάλη σπάτουλα για να γυρίσετε τις πατάτες και να ψηθούν το ίδιο και από την άλλη.
- Όταν οι πατάτες ροδίσουν και στις δύο πλευρές, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 6 αυγά ομοιόμορφα πάνω από τη κορυφή. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα ¾ του φλιτζανιού τριμμένο τυρί πάνω από τα αυγά.
- Βάλτε το φαγητό στο φούρνο και ψήστε για 5-7 λεπτά (ανάλογα με το αν σας αρέσουν τα αυγά σας να είναι μαλακά ή σκληρά).
- Αφού βγάλετε το φαγητό από τον φούρνο, κόψτε το σε κομμάτια, σερβίρετέ το και απολαύστε το!
Καλή όρεξη!