Σήμερα θα φτιάξουμε ένα ορεκτικό ζεστό ή μεζέ αν θέλετε να το πείτε. Η βάση θα είναι η φακή και θα χρησιμοποιήσουμε διάφορα λαχανικά.
Τι θα χρειαστείς
200γραμ. φακές ψιλές
3 καλαμάρια
100γραμ. αχιβαδάκια
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη καπνιστή ρέγκα
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι ΤΟΠ
1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας λιαστή ντομάτα
½ κουταλιά γεμάτη κύμινο
Φρέσκο δυόσμο
Αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο
½ κουταλιά γεμάτη πιπερόριζα
½ μοσχολέμονο
Πως θα το φτιάξεις
Ρίχνουμε τις φακές στο νερό δεν χρειάζεται να βράζει. Γύρω στα 15-20 λεπτά θα χρειαστούν οι ψηλές και μισή κουταλιά του γλυκού κύμινο. Επόμενο βήμα να φτιάξουμε την ρέγκα. Λοιπόν έχουμε πάρει μια καπνιστή ρέγκα γιατί θέλουμε να δώσει έναν τόνο καπνιστού στο φαγητό μας, για αυτό και την επιλέξαμε. Πως την καθαρίζουμε; Χρειαζόμαστε ένα καμινέτο ή ένα γκαζάκι που φτιάχνουμε καφέ και κάψτε το δέρμα. Οπότε τώρα ας βγάλουμε ένα κομμάτι και κρατήστε την ρέγκα για κάποια άλλη χρίση. Ψιλοκόψτε την ρέγκα. Η ρέγκα θέλουμε να χαθεί δεν θέλουμε να το νιώθουμε απλά θέλουμε το άρωμα της. Οπότε όσο πιο ψηλά το κόψετε τόσο καλύτερα θα δουλέψει. Κρατάμε λοιπόν στην άκρη την ρέγκα και προετοιμάζουμε τις φακές. Προσοχή δεν θέλουμε να παραψηθούν. Στην συνέχεια σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι και κρυώνουμε καλά με κρύο νερό και αφήνουμε να στραγγίξουνε. Οπότε σουρώσαμε τις φακές και τώρα θα χρειαστούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι για την φακή και ένα ριγωτό αν έχετε για το καλαμάρι. Το βάζουμε και αυτό από τώρα σε πολύ δυνατή φωτιά γιατί το καλαμάρι θέλει φουλ θερμοκρασία. Θέλουμε λοιπόν μέτρια φωτιά για τις φακές και λίγο ελαιόλαδο. Θα ψιλοκόψουμε σκόρδο και θα τρίψουμε λίγο τζίντζερ. Με ένα κουτάλι ξύστες την επιφάνεια του για να φύγει η φλούδα. Τρίψτε καλά στο τρίφτη και κρατάμε την πάστα που θα βγει. Προσοχή την υγρασία δεν την θέλουμε.
Ένας εύκολος τρόπος για να καθαρίσουμε το σκόρδο είναι να το κόψουμε σε μικρά κομμάτια και με την λάμα του μαχαιριού να βάλουμε δύναμη και να το τρίψουμε επάνω στο ξύλο κοπής. Έχουμε ζεστάνει λοιπόν το τηγάνι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ξεκινάμε να σοτάρουμε πρώτα το τζίντζερ γιατί καίγετε πολύ πιο δύσκολα από ότι το σκόρδο. Στην συνέχεια ρίξτε το σκόρδο και έπειτα τις φακές δεν θέλουμε να μας καεί το σκόρδο. Αμέσως επόμενο το αχιβαδάκι θέλει λίγο χρόνο για να ανοίξει για να αχνιστεί οπότε είναι το επόμενο που θα μπει. Θα ρίξουμε ελάχιστο νερό για να δημιουργηθεί υγρασία και να το βοηθήσει να ανοίξει. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε ένα λεπτό. Ανοίγουν λοιπόν οι αχιβάδες και αποσύρουμε από την εστία. Όσες δεν ανοίξουν τις αποσύρουμε δεν τις πετάμε και δεν τις καταναλώνουμε.
Επόμενο στάδιο δυόσμος. Θα χρειαστούμε καμιά δεκαριά φύλλα. Επόμενο λιαστή ντομάτα. Τα κόβουμε και τα δύο σε λεπτές λωρίδες. Ρίχνουμε λοιπόν μέσα στις φακές τον δυόσμο και την λιαστή ντομάτα. Στην συνέχεια προσθέτουμε την ρέγκα και στύβουμε λίγο χυμό από lime και ρίξτε μέσα τις λεμονόφλουδες θα δώσουν πολύ ωραίο άρωμα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο μιάμιση με δύο κουταλιές της σούπας περίπου και μια κουταλιά κόκκινο ξύδι. Ανακατεύουμε και τελευταίο μας βήμα το καλαμάρι. Έχουμε πάρει καλαμάρι φρέσκο, το έχουμε καθαρίσει από έξω, έχουμε βγάλει την ίνα που έχει και το κεφάλι και έχουμε καθαρίσει και το εσωτερικό του. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσουμε ένα καλαμάρι είναι να το γυρνάμε από μέσα προς τα έξω για να πλένουμε την κοιλιά του πάρα πολύ καλά. Διαφορετικά με το δάχτυλο σας πολύ προσεκτικά έχει άμμο μέσα καθαρίστε όμορφα. Δεν θέλουμε τα μάτια και δεν θέλουμε το ράμφος οπότε κόβουμε επάνω στο άσπρο μέρος και έχουμε τα πλοκάμια του καθαρά. Τα σώματα τώρα. Πάρτε λίγο χαρτί και σκουπίστε δεν θέλουμε να έχει υγρασία. Θα ρίξουμε αλάτι και βάζουμε πάνω στο τηγάνι. Βάζουμε παράλληλα με τις γραμμές για να δώσουμε ωραίο χρώμα ακουμπάμε το καλαμάρι. Παίρνουμε ένα βαρύ αντικείμενο και τοποθετούμε πάνω από το καλαμάρι θα δείτε ότι θα βοηθήσει πολύ. Θα περάσουμε το βαρύ αντικείμενο από κάθε καλαμάρι ξεχωριστά για να βγουν ωραίες οι γραμμές. Τα καλαμάρια λοιπόν είναι έτοιμα και ψήνουμε και τα πλοκάμια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ψήσαμε το καλαμάρια. Τώρα μπορούμε να σερβίρουμε στο πιάτο μας. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε δοκιμάστε το.