Στην Κύπρο όταν ήμασταν μικροί στο σπίτι, ό μπαμπάς (του άρεσε να μαγειρεύει) ή η μαμά,( δέν θυμάμαι τώρα ποιος), έφτιαχνε την Ανοιξη, μιά σαλάτα με πατάτες και παντζάρια βραστά, μαρούλι, κρεμμυδάκι φρέσκο, αυγό βραστό και μιά vngt με ελαιόλαδο, ξύδι από κόκκινο κρασί, και μουστάρδα .
Πολλές φόρες ακόμα βάζω τη μαμά μου, όταν βρισκόμαστε, και μου τη φτιάχνει.
Θυμάμαι ακόμα ότι την φτιάχναμε τις επομένες μέρες από την Ανάσταση με τα περίσια κόκκινα αυγά
ΥΛΙΚΑ
- 750γρ Πατάτες για βράσιμο πλυμμένες
- 750γρ Παντζάρια πλυμμένα
- 2 μαρούλια πλυμένα και στεγνωμένα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα
- 6 αυγά ημέρας σε θερμοκρασία δώματιου
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΓΙΑ ΤΗ VNGT
40γρ μουστάρδα maille dijon
40γρ ξύδι από κόκκινο κρασί
150γρ ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερο ώστε να τις καλύψει, για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε απο την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βράζουμε τα παντζάρια σε αρκετό αλατισμένο νερό ώστε να τα καλύψει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Τα βγάζουμε απο τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρύωσουν.
Σε ένα κατσαρόλάκι με νερό που χοχλάζει τοποθετούμε τα αυγά και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε απο το κατσαρόλι και τα κρύωνουμε σε κρύο νερό.
Καθάριζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα παντζάρια σε κυβάκια διαστάσεων περιπου 2.5cm, και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπόλ.
Κόβουμε το μαρούλι σε λωρίδες πάχους 1.5cm και προσθέτουμε και αυτό στο μπόλ. Προσθέτουμε επίσης το φρέσκο κρεμμυδάκι
Κόβουμε τα αυγά σε 8 μέρη το κάθε ένα και τα προσθέτουμε και αυτά στο μπόλ.
Φτιάχνουμε τη βινιγκραίτ ανακατεύοντας πρώτα το λάδι με τη μουστάρδα και μετά ρίχνουμε το ξύδι. Μήν σας φαίνεται παράξενο – το κάνουμε αυτό για να μήν ομογενοποιήθει η βινιγκραίτ. Στις σαλάτες ειναι ωραίο κανείς να μπορεί να γευτεί ξεχωριστά το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ειναι ώραια η αντιθεση.
Περιχυνούμε τη σάλατα, τη αλατοπιπερώνουμε και την ανακατεύουμε πολύ απαλά.