Έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και την έχουν κάνει πολύ πιο νόστιμη! Τα ρολά κανέλας είναι τέλειο πρωινό, ταιριάζουν πολύ με τον καφέ και ξετρελαίνουν τα πιτσιρίκια. Μπορούμε όμως να τα φτιάξουμε στο σπίτι με υλικά που έχουμε επιλέξει εμείς και σε γεύσεις που μας αρέσουν περισσότερο; Φυσικά! Αρκεί να ακολουθήσουμε βήμα βήμα τη συνταγή του Γιάννη:
Τι θα χρειαστείτε
- 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας Χρυσή ζύμη
- 100 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
- 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
- 200 γραμμάρια ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή μαύρη
- 175 γραμμάρια βούτυρο (μισή συσκευασία)
- Για το γλάσο
- 300 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
- 450 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Πώς θα το ετοιμάσετε
Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη γέμιση που θα μπει στη σφολιάτα. Βάζετε σε ένα μπολ 175 γραμμάρια βούτυρο και ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (μπορεί να μπει και μαύρη, αν θέλετε) περίπου μία κούπα του καφέ, 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα και γύρω στα 100 γραμμάρια μασκαρπόνε. Ανακατεύετε τα υλικά (για καλύτερη διαχείριση καλό είναι να αφήσετε το βούτυρο έξω από το ψυγείο περίπου ένα μισάωρο πριν από την προετοιμασία για να έχει μαλακώσει αρκετά και να μη σας δυσκολέψει).
Απλώνετε λίγη μεμβράνη περιτυλίγματος και βάζετε επάνω τη σφολιάτα. Θα χρειαστείτε το ένα μόνο φύλλο σφολιάτας που περιλαμβάνει η συσκευασία. Την ανοίγετε και απλώνετε επάνω της τη γέμιση. Προσπαθήστε να την απλώσετε όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε και σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, γιατί καθώς θα γίνει ρολός, θα πρέπει η γέμιση να πάει παντού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι για να διευκολυνθείτε. Επειδή το φύλλο της σφολιάτας είναι λίγο μεγαλύτερο από όσο πρέπει, πρέπει να σκεφτείτε ότι στο δίπλωμα θα φουσκώσει. Ωστόσο, μπορείτε να την κόψετε λίγο (γύρω στα 5 εκατοστά) στην άκρη της.
Αφού απλώσετε την γέμιση, αρχίστε να διπλώνετε τη σφολιάτα προσεκτικά. Μη σας νοιάξει αν στην αρχή τσαλακωθεί λίγο, γιατί είναι το πρώτο κομμάτι που θα μπει στο εσωτερικό του ρολού. Αφού κάνετε την αρχή, στη συνέχεια σηκώστε την μεμβράνη περιτυλίγματος και ο ρολός της σφολιάτας θα τυλιχτεί μόνος του. Μόλις τυλιχθεί ολόκληρος κρατήστε τη μεμβράνη από την άλλη μεριά και τυλίξτε ανάποδα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο ρολός σφολιάτας θα έχει τυλιχθεί μέσα στη μεμβράνη κι εσείς θα μπορείτε να κλείσετε τη μεμβράνη στην άκρη και να έχετε τυλίξει τη σφολιάτα σαν καραμελίτσα.
Οπως θα είναι τυλιγμένος με τη μεμβράνη ο ρολός, τον τοποθετείτε στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να σφίξει και να μπορέσετε στη συνέχεια να τον κόψετε για να ψηθεί.
Παίρνετε μια λαμαρίνα ή ένα ταψί, κόβετε μια λαδόκολλα την βάζετε πάνω στην επιφάνειά του και το βάζετε στο φούρνο. Βγάλτε τη μεμβράνη με τον ρολό από το ψυγείο και κόψτε μικρά ρολά με τη γέμιση προς τα κάτω. Το μέγεθος της μερίδας που θα τα κόψετε εξαρτάται από τα γούστα σας.
Τα ψήνετε στους 200 βαθμούς, για 15 με 20 λεπτά, όσο δηλαδή χρειαστεί για να φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει χρώμα.
Οσο ψήνεται η σφολιάτα, εσείς φτιάχνετε το γλάσο με λευκή σοκολάτα, μέλι και λεμόνι. Θα χρειαστείτε περίπου 300 γραμμάρια κουβερτούρα λευκή και γύρω στα 400-450 γραμμάρια κρέμα γάλακτος. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος στο κατσαρολάκι και μόλις ζεσταθεί και τη βγάλετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα την κουβερτούρα. Μη το κάνετε πριν όσο η κρέμα γάλακτος είναι στη φωτιά, γιατί τότε η κουβερτούρα θα ψηθεί.
Ρίχνετε μέσα ξύσμα από ένα λεμόνι όσο το μίγμα είναι ακόμα ζεστό, ώστε το λεμόνι να βγάλει το άρωμά του και στη συνέχεια βάζετε μία κουταλιά μέλι. Ανακατέψτε ώστε να λιώσει καλά η σοκολάτα και το μέλι.
Επειδή η κατσαρόλα κρατάει θερμοκρασία, μεταφέρετε το γλάσο σε ένα μπολ, ώστε να σταματήσει να ζεσταίνεται. Βγάζετε τη σφολιάτα από το φούρνο, παίρνετε ένα άλλο ταψί, βάζετε μέσα σ’ αυτό μια σχάρα από το φούρνο σας και το τοποθετείτε στη βάση του νέου ταψιού, ώστε το γλάσο που θα περισσέψει να μπορείτε να το μαζέψετε ξανά. Βγάζετε ένα ένα τα ρολάκια, τα απλώνετε στη σχάρα και τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν για να «πατήσει» επάνω τους το γλάσο ομοιόμορφα. Μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο, ή να τα αφήσετε να κρυώσουν στον πάγκο, σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνετε σε κάθε ρολό περίπου ένα κουταλάκι γλάσο από πάνω (ό,τι περισσέψει από γλάσο το μαζεύετε για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα) και το βάζετε στο ψυγείο για να σφίξει. Το δοκιμάζετε με το δάχτυλο κάθε πέντε λεπτά να δείτε αν έχει σφίξει. Το ζητούμενο είναι να παραμείνει υγρό, αλλά να μην φεύγει από την κορυφή των ρολών.
Μόλις σφίξει, τοποθετείτε πάνω σε ένα πιάτο τρία ρολάκια το ένα πάνω στο άλλο, βάζετε ξανά από πάνω λίγο γλάσο, λίγο ξύσμα λεμόνι, διακοσμείτε το πιάτο με ένα φύλλο αρωματικού φυτού και είναι έτοιμο.
Τα λαχταριστά και αρωματικά ρολά κανέλας είναι έτοιμα για να τα απολαύσετε εσείς, οι φίλοι σας ή τα πιτσιρίκια σας. ′Η όλοι μαζί! Καλή σας όρεξη!
[vimeo 66805190]
Για περισσότερες συνταγές από τον Γιάννη Αποστολάκη βλέπουμε JOY κάθε Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΪ (17.00-19.00).