Σήμερα θα φτιάξουμε 2 διαφορετικές μπρουσκέτες, η μία με κρέμα μελιτζάνας και jamon και η άλλη με σάλτσα μασκαρπόνε και καπνιστό σολομό.
Τι θα χρειαστείς για τις μπρουσκέτες με σολομό :
250γρ τυρί κρέμα μασκαρπόνε
Ξύσμα και χυμό από ένα μοσχολέμονο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
200 γρ καπνιστό σολομό
Ξύσμα lime για το γαρνίρισμα
Αλάτι-πιπέρι
Τι θα χρειαστείς για τις μπρουσκέτες με μελιτζάνες:
1 κιλό μελιτζάνες
1 κ.τ. σούπας γιαούρτι
1 κ.τ. σούπας κόκκινο ξύδι τοπ
2 κ.τ. σούπας ελαιόλαδο
5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
10 φέτες jamon
5 ντοματίνια
Φύλλα δυόσμου για το γαρνίρισμα
Αλάτι-πιπέρι
Πως θα φτιάξεις τις μπρουσκέτες με μελιτζάνες :
Πάρε μια λαμαρίνα και άπλωσε τις μελιτζάνες πάνω και κάνε μερικές τρύπες στην μελιτζάνα για να μην σκάσει η όταν θα ψήνεται στον φούρνο. Οπότε κάνε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι ή με ένα μαχαίρι. Βάλε στον φούρνο μάξιμουμ όσο πάει 250-300 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν. Αφού τις έχεις αφήσει για μισή ώρα περίπου και έχουν μαλακώσει πάρε ένα καμινέτο και άρχισε να τις καις. Με αυτό τον τρόπο δίνεις στην μελιτζάνα το καπνιστό άρωμα που πρέπει να έχει. Άφησε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και σκίσε με ένα μαχαίρι και με ένα κουτάλι βγάλε την σάρκα από μέσα. Άδειασε σε ένα μπολ και πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά. Θα χρειαστείς ένα μίξερ για να χτυπήσεις την σάρκα και να κάνεις την κρέμα που θες. Μπορείς να βάλεις ή γιαούρτι ή μασκαρπόνε ή τυρί ρικότα ή μαγιονέζα, δεν χρειάζεται να ρίξεις πολύ ίσα- ίσα να δώσεις λίγη λιπαρότητα και να γίνει πιο γευστικό. Πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι και μερικά φύλλα δυόσμου.( αν έχεις ή βρεις μέντα ακόμα καλύτερα, και αν θες να το κάνεις και λίγο πικάντικο βάλε μέσα ένα τσίλι). Πρόσθεσε αλάτι και λίγο πιπέρι. Πρόσθεσε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και χτύπησε τα όλα μαζί στο μίξερ. Για τις μπρουσκέτες πάρε ψωμάκια, μπακέτες ουσιαστικά, και κόφτες μακρόστενα για να κερδίσεις σε μέγεθος. Άπλωσε πάνω τα ψωμάκια και ψήσε σε δυνατό φούρνο μέχρι να πάρει το ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Για τις μπρουσκέτες με σολομό :
Σε ένα μπολ βάλε την κρέμα και το τυρί. Την κρέμα θα την βάλεις για να μπορέσεις να ανακατέψεις το τυρί. Στην συνέχεια αφού βάλεις την κρέμα προσθέτεις μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ένα μοσχολέμονο( βάζοντας πρώτα το ξύσμα και μετά το ζουμί). Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε καλά και είναι έτοιμο. Βγάλε τις μπρουσκέτες από τον φούρνο (δεν πρέπει να γίνουν παξιμάδι και να ξεραθούν τελείως). Τώρα άρχισε να κάνεις την σύνθεση αλείφοντας με την πρώτη κρέμα που έφτιαξες στην μπρουσκέτα. Τύλιξε το jamon και τοποθέτησε πάνω από την κρέμα που έχεις αλείψει. Κόψε ντοματάκια και στόλισε πάνω από το jamon μαζί με φύλλα δυόσμου. Άρχισε να φτιάχνεις την δεύτερη μπρουσκέτα με την σάλτσα μασκαρπόνε βάζοντας την σάλτσα σε ένα κορνέ και πιέζοντας πάνω από κάθε μπρουσκέτα. Βάλε πάνω από την σάλτσα σολομό σε φέτες αφού τον τυλίξεις πρώτα για να χωράει στην μπρουσκέτα. Κόψε ψιλές φετούλες από την φλούδα του μοσχολέμονου, και στόλισε πάνω από τον σολομό. Πρόσθεσε από πάνω λίγο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Οι μπρουσκέτες είναι έτοιμες.
COOKING 01 JOY S3 from joy tvgreece on Vimeo.