Σήμερα θα φτιάξουμε καλαμάρια τηγανητά με μια σάλτσα από γιαούρτι. Περισσότερο θα ασχοληθούμε με τα καλαμάρια και για το ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να τα τηγανίζουμε και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Τι θα χρειαστείς
500γραμ. καλαμάρια
100γραμ κορνφλάουρ
100γραμ. αλεύρι
½ λίτρο ελαιόλαδο
½ λίτρο ηλιέλαιο
Αλάτι
Για την σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξίδι ΤΟΠ
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
5 φύλλα φρέσκου δυόσμου
½ σκελίδα σκόρδο
200γραμ. γιαούρτι
αλάτι
Πως θα το φτιάξεις
Ξεκινάμε με το λάδι. Θέλουμε μισό λίτρο ελαιόλαδο και μισό λίτρο ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα μέσα. Γενικότερα προτιμούμε να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο γιατί είναι πιο υγιεινό. Όταν όμως χρησιμοποιούμε αλεύρι σε μια συνταγή και θέλουμε να τηγανίσουμε, τότε για να έχουμε ωραίο χρώμα στο φαγητό μας αυτό που θα μας βοηθήσει θα είναι το ηλιέλαιο. Αυτό είναι το ιδανικό μέγεθος καλαμαριού που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να τηγανίσουμε. Βγάζουμε το κεφάλι από το καλαμάρι και το τραβάμε. Ότι ακαθαρσίες έχει τις βγάζουμε. Το δεύτερο βήμα είναι να βγάλουμε το ράμφος του δηλαδή τα δόντια του. Οπότε πατήστε πάνω με πίεση θα νιώσετε κιόλας το ράμφος και θα βγει από μπροστά. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα βγάλουμε εύκολα τα δόντια. Τώρα πάμε στο σώμα. Για να το καθαρίσουμε εσωτερικά δύο είναι οι τρόποι. Ή θα το γυρίσουμε δηλαδή το μέσα έξω και πλένουμε με νερό πολύ καλά γιατί το καλαμάρι κρατάει άμμο σε αυτό σημείο ή κάτω από τρεχούμενο νερό το κρατάμε ανοιχτό και με το δάχτυλό μας καθαρίζουμε εύκολα το καλαμάρι. Για το δέρμα το γδέρνουμε με κάποιο αντικείμενο και το τραβάμε. Το καλαμάρι μας είναι έτοιμο. Τώρα θα φτιάξουμε την σάλτσα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξίδι, την μαγιονέζα γιατί θέλουμε λίγη λιπαρότητα, σκόρδο, αλάτι και τέλος προσθέτουμε 5 μεγάλα φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και είναι έτοιμη. Σε ένα άλλο μπολ θα φτιάξουμε το αλεύρι που θα τηγανίσουμε το καλαμάρι. Θέλουμε μισή ποσότητα σε κορνφλάουρ και μισή ποσότητα σε αλεύρι. Ανακατέψτε καλά τα αλεύρια μέσα στο μπολ. Πάμε τώρα στα καλαμάρια τα οποία πρέπει να έχουν υγρασία και ρίχνουμε πάνω αλάτι. Ανακατεύουμε τα καλαμάρια με τα χέρια μας για να πάει το αλάτι παντού. Θα ψήσουμε τα καλαμάρια σε δύο δόσεις για να μην ρίξουμε την θερμοκρασία του λαδιού. Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό τότε τα καλαμάρια δεν θα τηγανιστούν αλλά θα βράσουν. Προσθέτουμε τα καλαμάρια μέσα στο μπολ με το αλεύρι και προσπαθούμε να πάει παντού. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε. Αφού τηγανιστούν τα καλαμάρια βάλτε την σάλτσα σας σε ένα πιάτο και από πάνω τα καλαμάρια. Το φαγητό είναι έτοιμο εάν θέλετε δοκιμάστε το.
COOKING 13 JOY S3 from joy tvgreece on Vimeo.