Υπερπροστατευτικοί γονείς: Πως καθυστερούν την ανάπτυξη του παιδιού τους

family

Η υπερπροστασία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βλαβερή για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς τείνουν να εμποδίζουν αθλητικές δραστηριότητες ή απλά παιχνίδια που εμπλέκουν σωματικές δραστηριότητες  από φόβο μήπως το παιδί τους χτυπήσει ή πονέσει. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η παιδική ηλικία κατά βάση συνοδεύεται από γρατζουνιές, άτσαλα χτυπήματα κι ατυχήματα.

Εμποδίζοντας το παιδί να συμμετέχει σε τέτοιες δραστηριότητες, αφενός του στερούν την ανάπτυξη των κοινωνικών του δεξιοτήτων κι αφετέρου προκαλούν συνέπειες πολύ πιο βλαβερές από μια μελανιά , μια γρατζουνιά ή ένα χτύπημα. Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι οι γονείς που εμπλέκονται σε όλες τις δραστηριότητες του παιδιού προσπαθώντας να το προστατεύσουν κάνουν τελικά περισσότερο κακό από ότι καλό.

Προσπαθούν να προστατεύσουν το παιδί προσφέροντας δικαιολογίες, για κακούς βαθμούς στο σχολείο, για βραβεία που δεν πήρε σε καλλιτεχνικές ή αθλητικές δραστηριότητες ή για τα «κακά» παιδιά που το μαλώνουν. Παρουσιάζουν στο παιδί έναν «κακό» κόσμο που είναι εναντίον του.

Ένα παιδί που οι γονείς του δεν το αφήνουν να παίξει από φόβο μην χτυπήσει του προκαλούν καταρχήν συναισθήματα μειονεξίας και απογοήτευσης, αφού του στερούν τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση στα παιδιά κι ως συνέπεια εμποδίζουν την ομαλή και σταδιακή κοινωνικοποίηση του. Έτσι τα παιδιά αυτά κι ως ενήλικες συνήθως θα έχουν χαμηλή κοινωνική δραστηριότητα και θα είναι πιο δύσκολο να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις. Μακροπρόθεσμα θα βρουν έναν σύντροφο εξίσου υπερπροστατευτικό με τους γονείς τους, μιας και θα είναι πραγματικά αδύνατο για αυτούς να υπάρξουν μόνοι τους χωρίς τη συνεχή παρέμβαση και φροντίδα των άλλων. Θα είναι ενήλικες με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση εξηγεί η  Θεοφίλη Δήμητρα, Οικογενειακή Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια.

Διαβάστε περισσότερα στο infokids.gr