Τα γλυκά των Χριστουγέννων και οι κίνδυνοι για τα παιδιά

γλυκά

Ποια είναι η εικόνα που έρχεται στο νου όταν λέμε τη λέξη Χριστούγεννα;  Δώρα, χαρούμενα πρόσωπα, γιορτινό τραπέζι, γλυκά. Τα παιδιά περισσότερο από τους μεγάλους, χαίρονται τις γιορτές των Χριστουγέννων με δώρα και κατανάλωση πολλών εδεσμάτων κυρίως γλυκών, αφού μέσα στο κλίμα της χαλάρωσης που επικρατεί, επιτρέπεται να δοκιμάσουν μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες και σοκολάτες. Η παιδίατρος Χρυσάνθη Λαθήρα μας επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των μικρών παιδιών τα γλυκά των Χριστουγέννων .

Τα μελομακάρονα είναι  αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλυκό . Περιέχει αλεύρι. ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι , ζάχαρη , μέλι, μπαχαρικά, καρύδια . Είναι μια καλή πηγή ενέργειας, περιέχει καλά λιπαρά (αφού περιέχει ελαιόλαδο) ,αλλά ποτέ μη δώσετε μελομακάρονα σε βρέφη κάτω του έτους , αφού το μέλι που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση με το κλωστηρίδιο του τετάνου (αλλαντίαση ή τέτανο ). Επίσης μπορεί να είναι αιτία αλλεργικής αντίδρασης στα καρύδια ή σε κάποιο από τα μπαχαρικά .

Διαβάστε περισσότερα στο infokids.gr