Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Πως θα σε βοηθούν στη σεξουαλική σου ζωή και τι μπορεί να πάει στραβά

sex_

Εικόνες και σενάρια που έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και έχουν ως στόχο τη σεξουαλική διέγερση και απόλαυση είναι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις. Το άτομο από την εφηβεία κιόλας, που οδηγείται προς την ολοκλήρωσή της σεξουαλικής του ανάπτυξης, αρχίζει να έχει πολλές φαντασιώσεις. Αναζητά αυτό που είναι για εκείνον ιδανικό, πειραματίζεται με διάφορα σενάρια και εξερευνά τις επιθυμίες και το σώμα του. Με τον τρόπο αυτό βιώνει πολλούς και έντονους οργασμούς, αρχικά μέσω του αυνανισμού. Στην συνέχεια, το αυνανιστικό αυτό σκηνικό, μπαίνει και στην ενεργή σεξουαλική ζωή του, αφού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς σεξουαλικής δραστηριότητας. Κάθε ζευγάρι επιδιώκει μέσα από τις φαντασιώσεις του, να βιώσει ιδανικές, ονειρικές σεξουαλικές συνευρέσεις και αναζητεί νέες ερωτικές απολαύσεις.

Συνήθως, οι φαντασιώσεις είναι μυστικές και χρωματίζονται από πρόστυχες και χυδαίες λεπτομέρειες που κάνουν τον καθένα να μην τις μοιράζεται εύκολα με τον σύντροφό του. Συνεπώς, οι φαντασιώσεις αυτές δεν συζητιούνται ανάμεσα στο ζευγάρι αλλά παραμένουν κρυφές, μυστικές. Πιο συγκεκριμένα, ο σύντροφος μπορεί να θεωρεί τη φαντασίωση που έχει βρώμικη και ταμπού. Επίσης, υπάρχει ο φόβος και η ντροπή που αναγκάζουν έναν σύντροφο να θάψει βαθιά τις φαντασιώσεις τους στη σκέψη πως ο σύντροφός του θα νιώσει απόρριψη ή θα τον θεωρήσει «ανώμαλο». Ο τρόπος που ενδεχομένως να ερμηνευτεί η προσωπική φαντασιωσική επιθυμία από τον σύντροφό μας, είναι ο κύριος παράγοντας που μας εμποδίζει την μοιραστούν με τον άλλο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όταν δύο σύντροφοι επικοινωνούν ανοικτά και ειλικρινά τις επιθυμίες και τις φαντασιώσεις του, χωρίς να προσβάλει και να κατηγορεί ο ένας τον άλλον, στοχεύουν σε μία υγιή και άρτια σεξουαλική κοινή πορεία. Το πιο βοηθητικό είναι να μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους οι εραστές πριν τη σεξουαλική τους συνεύρεση. Μέσα από την επικοινωνία αυτή, το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά, μαθαίνει τις πραγματικές επιθυμίες του κάθε συντρόφου και μαζί μπορούν να οδηγηθούν σε αύξηση της διάρκειας της ερωτικής πράξης, αύξηση του ερεθισμού και  πιο έντονους οργασμούς.

Τι θα κερδίσει το ζευγάρι

Όταν πια ξεπεραστούν οι πρώτες αρνητικές σκέψεις και οι δύο κερδίζουν καθώς:

αυξάνεται η σεξουαλική επιθυμία τους πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας

• αυξάνεται η διέγερση τους

• αναζητούν νέες σεξουαλικές απολαύσεις και ηδονές

• ο ένας σύντροφος ανακαλύπτει το σώμα του άλλου τόσο κατά τη διάρκεια της επαφής όσο και στο ερωτικό παιχνίδι

• αυξάνεται η ένταση του οργασμού

• αυξάνεται η διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας του ζευγαριού.

Τι μπορεί να πάει…στραβά

Η αρνητική πλευρά που θα μπορούσε να έχει μία σεξουαλική φαντασίωση έχει να κάνει με το περιεχόμενο αυτής. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στη φαντασίωση του ο καθένας μπορεί να υποδυθεί όποιον ρόλο επιθυμεί και κάτω από όποιες προϋποθέσεις θέλει. Αυτό είναι κάτι που μπορεί και να αποβεί επικίνδυνο. Καθώς ο σύντροφος έχει πλάσει το φαντασιωσικά ιδανικό σενάριο, μερικές φορές ίσως να δυσκολεύεται να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Αυτό επειδή ενδεχομένως να παγιδευτεί στη φαντασιωσική του εικόνα και επιθυμία, που όλα είναι όπως τα θέλει ακριβώς και έτσι να περιοριστεί σε μία μοναχική και αυνανιστική συμπεριφορά που θα τον αποξενώσει από τον σύντροφό του.

Υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος μία φαντασίωση να γίνει εμμονή για κάποιον σύντροφο. Αυτό πιθανόν να συμβεί όταν πια κάποιος δεν μπορεί να λειτουργήσει ερωτικά χωρίς τη φαντασίωσή του. Σημάδι λοιπόν κακής επικοινωνίας –συναισθηματικής ή/και σεξουαλικής- ανάμεσα στους εραστές, είναι όταν ανεξαρτήτως συναισθήματος και κατάστασης, η φαντασίωσή του έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σκηνής του σεξ. Φαντασιώσεις των οποίων η παρουσία είναι απαραίτητη για να υπάρχει διάθεση και διέγερση σεξουαλική και χαρακτηρίζονται μόνο από αποκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως είναι για παράδειγμα η κτηνοβασία, η ηδονοβλεψία, ο σαδισμός, ο μαζοχισμός, το ομαδικό σεξ, ενδέχεται να κρύβουν κάποιου είδους παθολογία του ατόμου που τα φαντασιώνεται και δυσκολεύεται να διεγερθεί και να βιώσει ηδονή δίχως αυτά.

Στον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων μία σεξουαλική φαντασίωση συμβάλει στη συναισθηματική και σεξουαλική εξέλιξη του ζευγαριού. Επιπλέον, διασφαλίζεται η ειλικρινής επικοινωνία στο ζευγάρι, η οποία ενισχύει αλλά δεν εμποδίζει την ποιοτική σεξουαλική ζωή τους. Ως αποτέλεσμα έχουμε μία σχέση που είναι πλούσια και υγιής σε όλους τους τομείς. Στις αντίθετες περιπτώσεις, που κάποιος από τους δύο συντρόφους νιώθει να μην μπορεί χωρίς τις φαντασιωσικές του συνθήκες, χρειάζεται η υποστήριξη από τον ειδικό sex therapist.

*Από την Τζάνου Αγγελική, BSc Ψυχολογία - MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy (6972586625 – antzanou@gmail.com)

 TzanouAngeliki