Σήμερα επιλέξαμε να κάνουμε ένα σάντουιτς. Θα το φτιάξουμε συγκεκριμένα με λαβράκι. Γιατί με λαβράκι; Γιατί είναι ένα πολύ φτηνό ψάρι και είναι πάρα πολύ εύκολο στο να το φιλετάρουμε. Το ψωμί τώρα που θα χρησιμοποιήσουμε; Εμείς έχουμε πάρει ένα πολύσπορο. Εσείς μπορείτε να διαλέξετε ότι θέλετε ή καλαμποκόψωμο ή πολύσπορο ή χωριάτικο ότι σας βολεύει.
Τι θα χρειαστείς
1 λαβράκι
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι ΤΟΠ
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 ντοματίνια
1 μαραθόριζα
1 κουταλιά της σούπας σησάμι
Λεμόνι
Ελαιόλαδο
αλάτι
Πως θα το φτιάξεις
Θα ξεκινήσουμε με το φιλετάρισμα του ψαριού. Αν δεν μπορείτε να το φιλετάρετε ζητήστε το από τον ψαρά όταν θα πάτε να το αγοράσετε.
Πως φιλετάρουμε λοιπόν το λαβράκι; Το βάζουμε πάνω στο ξύλο κοπής. Βλέπουμε με το χέρι μας που τελειώνει το κρέας. Από εκεί που τελειώνει το κρέας του πάνω στο κεφάλι τραβάμε μια διαγώνια τομή προς τα κάτω. Μετά παράλληλα με την σπονδυλική του στήλη περνάμε το μαχαίρι από μέσα με μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω έτσι ώστε να γδέρνει η σπονδυλική στήλη και συγχρόνως όσο τραβάμε να βγαίνει το κρέας πάνω από το κόκαλο. Φτάνουμε μέχρι την ουρά αλλά δεν βγάζουμε τελείως το φιλέτο γιατί το ψάρι μας θα κάνει κοιλιά και δεν θα μας βοηθήσει στο να φιλετάρουμε την άλλη πλευρά. Οπότε γυρνάμε το ψάρι από την άλλη πλευρά κάνουμε την ίδια διαδικασία, ελαφριά κλίση είπαμε να γδέρνουμε την σπονδυλική στήλη και βγάζουμε το ένα φιλέτο και στην συνέχεια το πρώτο.
Θα φτιάξουμε την σαλάτα που θα βάλουμε μέσα στο σάντουιτς μαζί με το ψάρι. Θα χρειαστούμε φρέσκο κρεμμύδι αρκετό. Χρησιμοποιούμε το πράσινο μέρος για ωμές παρασκευές όπως την σαλάτα που θα φτιάξουμε τώρα γιατί η γεύση του κρεμμυδιού είναι πιο απαλή.
Κόβουμε πολύ λεπτές φέτες διαγώνιες από το φρέσκο κρεμμύδι. Όσο πιο λεπτές τόσο πιο ωραία θα γίνει η σαλάτα. Πάρτε ένα μπολ και προσθέστε μέσα το κρεμμύδι.
Πάρτε ένα μικρό τηγάνι και βάλτε να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τώρα θέλουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας σησάμι. Όταν αλλάξει το χρώμα του και αρχίσει να χρυσαφίζει τότε το αποσύρουμε και είναι έτοιμο.
Ειδικά οι ξηροί καρποί για να βγάλουνε τα αρώματα τους και την γεύση τους θέλουνε καβούρδισμα. Αποσύρουμε και θέλουμε να βάλουμε λίγο ελαιόλαδο τώρα μέσα. Όσο είναι ακόμα ζεστό το τηγάνι και έχει βγάλει τα αρώματα του το σησάμι ρίχνουμε μέσα το λάδι για να προσπαθήσουμε να αρωματίσουμε και το λάδι συγχρόνως. Αφήνουμε λοιπόν για 5 λεπτά να για να βγάλει το σησάμι όλα τα αρώματα του και αφήνουμε στην άκρη.
Πάμε τώρα στο ψάρι. Γυρίστε το ψάρι με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω για να το αλατίστε. Βάλτε αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και πάμε στο τηγάνι που καίει. Το ψήσιμο του τώρα φαίνετε γύρω-γύρω από το κρέας. Όταν αρχίσει και γίνετε λευκό θα σημαίνει ότι ψήνετε. Όταν λοιπόν το άσπρο φτάσει στα μέσα της απόστασης τότε σημαίνει ότι έρχεται η στιγμή που γυρνάμε. Τελευταία στιγμή τώρα θέλουμε ένα λεμόνι. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε λίγο στο πλάι και όχι επάνω στο ψάρι. Και τώρα βγάζουμε το ψάρι από το τηγάνι. Πολύ λεπτό ψάρι, λίγος και ο χρόνος ψησίματος. Αν το παραψήσετε θα χάσει τελείως την ουσία του.
Συνεχίζουμε με την σαλάτα. Πάρτε λοιπόν 5-6 ντοματίνια και αν είναι μεγάλα κόψτε στα τέσσερα και διαφορετικά αν είναι μικρά στην μέση. Ρίξτε τα ντοματίνια μέσα στο κρεμμύδι και κόψτε το φινόκιο σε πάρα πολύ λεπτές φέτες. Όσο πιο λεπτές μπορείτε θέλουμε να είναι διακριτική η υφή του μέσα στην σαλάτα. Βάζουμε και το φινόκιο μέσα και προσθέτουμε και το σησάμι. Και τέλος μια κουταλιά κόκκινο ξύδι. Βάλτε λίγο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά. Οπότε έχουμε έτοιμο το ψάρι και έτοιμη την σαλάτα.
Τώρα ήρθε η ώρα για το ψωμί. Κόβουμε το ψωμί σε λεπτές φέτες γιατί δεν θέλουμε το ψωμί να είναι χοντρό στο σάντουιτς γιατί έτσι τρώμε μόνο το ψωμί και τίποτα από το εσωτερικό του. Οπότε απλώνουμε την σαλάτα επάνω στο ψωμί και προσθέτουμε το λαβράκι. Σκεπάζουμε με μια άλλη φέτα ψωμί από πάνω και το σάντουιτς είναι έτοιμο!
COOKING 10 JOY S3 from joy tvgreece on Vimeo.