Πώς να διαλέξεις το σωστό μέγεθος χαλιού για το σαλόνι σου!


Τι πρέπει να αναζητήσεις όταν πας σε ένα κατάστημα για να αγοράσεις ένα αυθεντικό χειροποίητο χαλί; Ακούμε πολλά για πολλούς κόμπους, πλεκτούς κόμπους, χαλιά που τα γυρίζουμε από την πίσω τους όψη για να δούμε αν τα σχέδιά τους φαίνονται. Όλα έχουν σημασία, και οι κόμποι και τα σχέδια, είναι όμως δύσκολο στον καθένα από εμάς να τσεκάρει όλα αυτά τα στοιχεία.

Το πρώτο βήμα, όπως λέει η δημοσιογράφος ειδική σε θέματα διακόσμησης Ιωάννα Ζυμαρίτη, που προσφέρει μια ασφάλεια στη σωστή επιλογή χαλιού είναι να απευθυνθούμε σε ένα κατάστημα που ξέρουμε ότι είναι χρόνια σε αυτό το χώρο που έχει εξειδίκευση στο χειροποίητο χαλί. Αυτό σημαίνει ότι και γνωρίζει τους σωστούς ανθρώπους σε κάθε χώρα από όπου προμηθεύεται τα χαλιά και παράλληλα έχει εξασφαλίσει από διεθνείς οργανισμούς τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

Όταν έχουμε ένα μεγάλο σαλόνι πρέπει να καλύψει όλο το χώρο; Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι η αρμονία, δηλαδή να καλύπτει ακριβώς το σημείο που θέλουμε να το τοποθετήσουμε, στο σαλόνι για παράδειγμα μπροστά από τον καναπέ –να μην πηγαίνει κάτω από τις βάσεις του- για να μην χάνεται το σχέδιο. Μπορούμε επίσης αντί για ένα ενιαίο χαλί να επιλέξουμε διάφορα μικρά ώστε να κάνουμε ένα μικρό αυτοσχέδιο patchwork δικό μας και να διαλέξουμε σε ποιο σημείο θα τα βάλουμε ώστε να υπάρχει μια γεωμετρική διάταξη μέσα στο χώρο.