Προβιοτικά: Γιατί σου κάνουν καλό!

cb3d8f9a53d9dfce9b4703077f1bdada

Δεν είναι μυστικό ότι τα προβιοτικά είναι καλά για το έντερο σου, αλλά εκτός από αυτό έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου. Από τη μείωση των φλεγμονών μέχρι την τόνωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος, έχεις καλούς λόγους για να απολαύσεις το γιαούρτι σου. Είτε θέλεις να λαμβάνεις τα προβιοτικά μέσα από τρόφιμα, όπως γάλα, γιαούρτι και ξινολάχανο, είτε με τη λήψη συμπληρωμάτων, έχεις πολλούς λόγους για να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή.

Βοηθούν την πέψη: Το υγιές πεπτικό σύστημα και τα προβιοτικά πάνε χέρι-χέρι. Επειδή τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια, προωθούν την καλή πέψη με την εξισορρόπηση του pΗ στο έντερο, δημιουργώντας ένα λιγότερο επιθυμητό περιβάλλον για τα παθογόνα βακτήρια. Το άγχος και η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει την αναλογία καλών / κακών βακτηρίων στο έντερο, έτσι τα προβιοτικά κρίνονται αναγκαία για την πρόληψη της συνολικής υγείας και των πεπτικών προβλημάτων.

Διατηρούν δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα: Όπως οι βιταμίνες A, C και E, έτσι και τα προβιοτικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην  τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και δεν έχει γίνει ακόμα μεγάλη έρευνα, τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αποτροπή λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Μειώνουν τις φλεγμονές: Μια μελέτη του Ιδρύματος  Αρθρίτιδας διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά βακτήρια μπορούν να μειώσουν τα αρθριτικά. Επίσης μπορούν να ανακουφίσουν τις φλεγμονές του εντέρου που συχνά προκαλούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μειώνουν την κακή χοληστερίνη: Αν πάσχεις από υψηλή χοληστερόλη, μάλλον ήρθε η ώρα να εντάξεις τα  γαλακτοκομικά προϊόντα στο πρωινό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, κι αυτό με τη σειρά του τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Αποτρέπουν  τις μολύνσεις από μύκητες: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση "ζωντανού" γιαουρτιού ή η λήψη συμπληρωμάτων βοηθά στην ανανέωση του κόλπου χάρη στα προστατευτικά είδη βακτηρίων και να συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας των οργανισμών στην περιοχή, μειώνοντας την πιθανότητα μολύνσεων.

Μειώνουν τις παρενέργειες των αντιβιοτικών: Παρά το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα, τα συμπτώματα μπορεί να είναι μάλλον δυσάρεστα. Πολλά αντιβιοτικά μπορεί να διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, προκαλώντας συχνά διάρροια ή λοίμωξη από μύκητες. Αν συνδυάσεις τα προβιοτικό με το αντιβιοτικό μπορεί να μειωθούν αυτά τα συμπτώματα. Πρέπει όμως να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις τα να πάρει τουλάχιστον μία ώρα πριν από τη χρήση του αντιβιοτικού για να μην "πεθάνουν" τα καλά βακτήρια του εντέρου.