Πανακότα λεμόνι με σάλτσα κεράσι!


Σήμερα θα φτιάξουμε ένα απλό γλυκό και πολύ καλοκαιρινό. Είναι πάρα πολύ απλό λοιπόν και φυσικά πάρα πολύ φθηνό. Οπότε διαλέξτε τα καλύτερα υλικά για να βγει τέλειο. Θα φτιάξουμε μια πανακότα με λεμόνι με σάλτσα κεράσι.

Τι θα χρειαστείς

600ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

100ml φρέσκο γάλα πλήρες

60γραμ. ζάχαρη

Ξύσμα λεμονιού

1 stick βανίλια

10γραμ. φύλλα ζελατίνας

Για την σάλτσα

150γραμ. κεράσια

1 ποτήρι γλυκό κόκκινο κρασί

1 αστεροειδή γλυκάνισο

Πώς θα το φτιάξεις

Πάρτε ένα κατσαρολάκι. Ξεκινάμε λοιπόν να φτιάχνουμε την κρέμα. Προσθέτουμε 60ml κρέμα γάλακτος μέσα στο κατσαρολάκι. Έχουμε μουλιάσει τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό για να μαλακώσουν. Αφού ζεσταθεί λίγο η κρέμα ρίξτε μέσα τα φύλλα και την ζάχαρη. Το στικ βανίλιας κόψτε το στην μέση κατά μήκος. Ανοίξτε το και με την πίσω πλευρά του μαχαιριού βγάλτε από μέσα την βανίλια και προσθέστε την στην κρέμα. Προσθέστε μέσα και το στικ για να βγάλει ότι έχει μείνει. Μπορείτε εναλλακτικά αφού χρησιμοποιήσετε την βανίλια να κρατήσετε τα στικ για να αρωματίσετε κάποιο λάδι. Μέσα σε ένα μπουκαλάκι βάλτε λίγο ελαιόλαδο και το στικ και αφήστε το για μια εβδομάδα και αυτό θα έχει πάρει τα αρώματα.

Ξύνουμε λίγο λεμόνι πριν αρχίσει να βράζει η κρέμα μας που ουσιαστικά όμως δεν θέλουμε να βράσει. Αυτό που θέλουμε είναι ίσα-ίσα να χοχλάσει. Όσο πιο αργά την δουλεύουμε τόσο περισσότερο θα απελευθερωθούν τα αρώματα από αυτά που έχουμε βάλει για να αρωματίσουμε το γλυκό μας. Η βανίλια δηλαδή και το λεμόνι. Όσο πιο αργά λοιπόν δέσουμε θερμοκρασία στην κρέμα μας τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουν τα αρωματικά για να βγάλουν μέσα όλη την μυρωδιά τους.

Κάτι πολύ σημαντικό επίσης είναι στην κατσαρόλα να βάλετε την μισή ποσότητα της κρέμα έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να κρυώσετε μετά το γλυκό να βάλετε την υπόλοιπη μισή κρύα για να πέσει η θερμοκρασία πιο γρήγορα. Εμείς όμως επειδή σήμερα θέλουμε να σας δείξουμε έναν άλλο τρόπο για να κρυώνετε την πανακότα με μπεν μαρί κρύο, έχουμε φτιάξει όλη την ποσότητα. Αν δεν σκοπεύετε να το κάνετε κρατήστε την μισή κρέμα μέσα στο ψυγείο και αρωματίστε την άλλη μισή. Έπειτα βάλτε την κρύα μέσα στην ζεστή για να πέσει η θερμοκρασία.

Τώρα θα ετοιμάσουμε το μπεν μαρί. Θέλουμε δύο μπασίνες. Η μία να είναι πιο πλατιά από την άλλη για να χωράει η μία μέσα στην άλλη. Οπότε βάλτε πάγο και νερό και προσθέστε την άλλη από πάνω. Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνετε πάρα πολύ χρόνο. Όχι όμως από την διαδικασία αλλά από την αναμονή. Αν βάλουμε την πανακότα μέσα στο ψυγείο ζεστή τότε θα θέλει τουλάχιστον 3 ώρες για να σφίξει και να έρθει στην μορφή που θέλουμε. Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο σε 45 λεπτά ή μια ώρα η πανακότα θα είναι έτοιμη. Οπότε αν βιάζεστε τότε κάντε την έτσι.

Μόλις κοχλάσει λοιπόν μεταφέρετε την στο μπεν μαρί. Προσθέτουμε και τα 100ml γάλα που έχουμε τελευταία στιγμή. Βοηθάνε και αυτά στο να ρίξουμε πιο εύκολα την θερμοκρασία. Πολύ σημαντικό είναι να ανακατεύουμε συνεχόμενα. Αν έχετε σπάτουλα λαστιχένια τότε ακόμα καλύτερα για να μπορούμε να γλύφουμε τα τοιχώματα. Την ανακατεύουμε συνεχόμενα επειδή θέλουμε να σφίξει ομοιόμορφα. Επειδή μετά από εδώ θα μεταφέρουμε την πανακότα σε άλλα σκεύη για να είναι ομοιογενές το μίγμα δεν πρέπει να το αφήσουμε να κάτσει γιατί θα σφίξει γύρω-γύρω και στην μέση θα είναι ακόμα ρευστό. Οπότε μέχρι να αρχίσει να σφίξει και να γίνετε κρεμώδες εσείς ανακατεύετε.

Δεν θέλουμε να την κρυώσουμε πάρα πολύ γιατί θα σφίξει και δεν θα μπορούμε να την μεταφέρουμε στα σκεύη που θέλουμε να την φορμάρουμε. Ιδανικά λοιπόν χρησιμοποιούμε μεταλλικά φορμάκια γιατί ξεφορμάρει πιο εύκολα. Με μια κουτάλα γεμίστε τα φορμάκια. Το σημαντικότερο πράγμα στην πανακότα είναι η ποσότητα στα φύλλα ζελατίνας που θα βάλετε. Επειδή κάθε φύλλο ζελατίνας έχει διαφορά αν δείτε ότι σε αυτή την συνταγή σας βγαίνει πιο σφιχτή από όσο θα θέλατε τότε την επόμενη φορά που θα την κάνετε μειώστε την ποσότητα στα φύλλα ζελατίνας.

Σε ένα δίσκο μεταφέρετε τα φορμάκια και βάλτε τα στο ψυγείο για 45-60 λεπτά. Τώρα θα φτιάξουμε την σάλτσα για το γλυκό μας. Έχουμε πάρει κεράσια. Πώς τα καθαρίζουμε λοιπόν; Πρώτα από όλα πώς θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε; Τα θέλουμε ολόκληρα; Τα θέλουμε μισά; Θα τα κάνουμε κρέμα; Αν θέλουμε τα κεράσια ολόκληρα τότε χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι για τα μαλλιά ή έναν συνδετήρα. Περάστε τον συνδετήρα μέσα από το κέντρο, στρίψτε το και βγάλτε το κουκούτσι.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε τα κεράσια και το γλυκό κρασί. Τα αφήνουμε να δουλέψουν και να μαλακώσουν και σε πολύ χαμηλή φωτιά γιατί άμα βάλουμε δυνατή φωτιά τότε θα βράσει πολύ γρήγορα το υγρό, θα εξατμιστεί και τα κεράσια δεν θα ψηθούν όσο θέλουμε. Όταν μαλακώσουν και βγάλουν όλη την ουσία τους στο κρασί τότε θα δοκιμάσουμε να δούμε εάν χρειάζεται ζάχαρη. Δεν θέλουμε να είναι ξινά αλλά δεν θέλουμε να είναι και πολύ γλυκά. Ανάλογα λοιπόν με το κεράσι που θα διαλέξουμε προσθέτουμε και την ζάχαρη. Το βλέπουμε στο τέλος αυτό. Ρίχνουμε και το γλυκάνισο και αφήνουμε να ψηθούν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.

Αφήσαμε λοιπόν την πανακότα για περίπου μια ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και φτιάξαμε την σάλτσα μας με τα κεράσια. Τα βράσαμε για περίπου 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Τώρα βγάλτε τον γλυκάνισο από μέσα και χτυπήστε την για να γίνει κρέμα. Μπορείτε να την κρατήσετε και ως έχει. Προσθέστε τα κεράσια στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν κρέμα. Τώρα για τέλεια υφή και αν θέλετε να τελειοποιήσετε την σάλτσα σας απλά περάστε την από μια πάρα πολύ ψιλή σήτα.

Έχουμε βάλει μέσα σε ένα κατσαρολάκι νερό. Βάζουμε μέσα ένα σκεύος που έχουμε χρησιμοποιήσει για να φορμάρουμε την πανακότα μας και μέχρι την άκρη του προσθέτουμε νερό. Το βάζουμε αυτό το κατσαρολάκι να βράσει. Βουτάμε το σκεύος μας μέσα στο νερό και όσο πιο χοντρό είναι τόσο περισσότερο χρόνο θα το βουτήξουμε μέσα στο νερό. Αν τα φορμάκια είναι μεταλλικά τότε ίσα-ίσα που τα βουτάμε. Γυρνάμε ανάποδα και τραντάζουμε και η πανακότα μας έχει ξεφορμαριστεί. Αφού ξεκολλήσει το βάζουμε κατευθείαν μέσα στο πιάτο και προσθέτουμε από πάνω την σάλτσα μας. καλή απόλαυση!

COOKING 29 JOY S3 from joy tvgreece on Vimeo.