Σήμερα θα φτιάξουμε πάστα φλώρα με μαρμελάδα βατόμουρο.
Τι θα χρειαστείς
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Κονιάκ
Μπέικιν πάουντερ
Αλεύρι
Μαρμελάδα βατόμουρο
Κρόκο από ένα αυγό
Πως θα το φτιάξεις
Ξεκινάμε με το πορτοκάλι μας. θέλουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Τώρα θα βάλουμε στον κάδο του μίξερ μας το βούτυρο που θα το κόψουμε σε κομματάκια για να χτυπηθεί πιο εύκολα. Το χτυπάμε με δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να πάρουμε ένα λευκό χρώμα. Μην ξεχνάτε ότι όταν φτιάχνουμε ένα γλυκό πάντα σταματάμε στο ενδιάμεσο και με μια σπατουλίτσα η μαρίζ ξύνουμε τα τοιχώματα για να φύγει ότι μίγμα έχει κολλήσει από κάτω. Θα προσθέσουμε τα δύο αυγά μας ένα-ένα και στο σημείο αυτό θα προσθέσουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και εσείς αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λίγο κονιάκ. Έπειτα θα προσθέσουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και θα σταματήσουμε τον κάδο του μίξερ για να προσθέσουμε το αλεύρι μας. Παίρνουμε ένα κομματάκι βούτυρο και το αλείφουμε πάνω στην επιφάνεια που έχουμε. Στην συνέχεια παίρνουμε το αντικολλητικό χαρτί για να ανοίξουμε το φύλλο μας. Κόβουμε το χαρτί όσο μεγάλο θέλουμε εμείς. Τοποθετούμε την ζύμη στο χαρτί και αρχίζουμε το ζύμωμα. Την ζύμη που έχει περισσέψει την βάζουμε σε σακούλες τροφίμων. Έπειτα παίρνουμε το πλάστρι και ανοίγουμε την ζύμη. Της δίνουμε όσο πλάτος επιθυμούμε. Βουτυρώνουμε το σκεύος και κάτω αλλά και στα τοιχώματα. Σηκώνουμε την ζύμη μας έτσι όπως είναι με το χαρτί και την τουμπάρουμε πάνω στο σκεύος και ξεκολλάμε σιγά-σιγά το χαρτί. Πιέζουμε την ζύμη μέσα να πάει και στα τοιχώματα καλά και κόβουμε τα κομμάτια πουν εξέχουν. Προσθέτουμε την γέμιση πάνω από την ζύμη δηλαδή την μαρμελάδα μας και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Στην συνέχεια ανοίγουμε το υπόλοιπο κομμάτι της ζύμης που είχαμε φυλάξει πιο πριν και θα κάνουμε τις ωραίες λωρίδες που ξέρουμε όλοι μας και που μπαίνουν πάνω στην τάρτα. Μπορείτε να κόψετε κατά μήκος τις λωρίδες σας με ένα μαχαιράκι ή με το ρολό που κόβουμε την πίτσα. Πρέπει να αφήσουμε να φαίνετε η γέμιση μέσα. Απλώνουμε κάθετα τις λωρίδες που κόψαμε και κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν. Έχουμε λοιπόν 5 λωρίδες από ζύμη. Σηκώνουμε πρώτα τους μονούς αριθμούς. Άρα σηκώνουμε την λωρίδα νούμερο 1,3,5. Βάζουμε ένα κομμάτι ζύμης ακόμα κατά μήκος και κλείνουμε με τα κομμάτια που είχαμε σηκώσει νωρίτερα. Τώρα σηκώνουμε τα κομμάτια ζύμης 2 και 4. Βάζουμε ένα κομμάτι ζύμης ακόμα από κάτω και καπακώνουμε. Συνεχίζουμε πάλι την ίδια διαδικασία και για την πάνω πλευρά. Τώρα κόβουμε όλα αυτά που περισσεύουν. Στην συνέχεια παίρνουμε τον κρόκο από ένα αυγό και με αυτό θα αλείψουμε την επιφάνεια της ζύμης πριν την βάλουμε στον φούρνο. Πάμε να ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά. Η πάστα φλώρα με μαρμελάδα βατόμουρο είναι έτοιμη! Καλή απόλαυση!
SMART COOKING 17 JOY S3 from joy tvgreece on Vimeo.