Μαλλί με μαλλί: Γιατί οι γυναίκες είμαστε ανταγωνιστικές

γυναίκες ανταγωνισμός

Πόσες φορές έχει τύχει να μαγειρέψεις για ένα κάλεσμα όπου όλοι φέρνουν από κάτι, και να κοιτάς τη δική σου δημιουργία με αγωνία προκειμένου να καταλήξεις στο ‘Ok. Το’χω με τη μαγειρική!’. Αυτό, όπως και πολλά άλλα, είναι ένδειξη ότι ίσως έχεις ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Γιατί όμως να έχεις τέτοιες τάσεις; Και τι μπορείς να κάνεις για να τις περιορίσεις;

Από τη Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

Γιατί ανταγωνιζόμαστε η μια την άλλη;

Η βασική αρχή του ανταγωνισμού λέει πως: Ο ανταγωνισμός τρυπώνει όπου υπάρχει ανασφάλεια και τροφοδοτείται από τις ανεπάρκειές μας. Ο ανταγωνισμός στην ουσία είναι ένας παθητικό-επιθετικός τρόπος για να καλύπτουμε τις ανασφάλειες μας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκουμε έμμεσους τρόπους για να προβάλουμε στους άλλους τα αρνητικά μας συναισθήματα, διότι δεν μπορούμε να τα αντέξουμε.

Ας λάβουμε υπόψη ότι από νεαρή ηλικία διαμορφώνουμε τη γυναικεία ταυτότητά μας μέσα από τη σύγκριση με άλλες γυναίκες (μητέρα, αδερφή, φίλες). Θέλουμε να τους μοιάζουμε, αλλά παράλληλα να είμαστε και διαφορετικές. Συνεπώς, αν μεγαλώνοντας δεν αναπτύξουμε άλλες μεθόδους προκειμένου να δομήσουμε την αίσθηση τους εαυτού μας, τότε θα μείνουμε στη πρωτογενή σύγκριση, η οποία στην ενήλικη ζωή συχνά οδηγεί στον ανταγωνισμό. Και αυτό διότι αν και ώριμες γυναίκες, έχουμε ανάγκη να ανήκουμε σε μια ομάδα και ενώ ‘θεωρητικά θα έπρεπε να είμαστε ίσες, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Έτσι δημιουργούνται εντάσεις όταν μια γυναίκα ξεκινά να έχει επιτυχίες ή να ξεχωρίζει’, όπως λέει και η ειδήμων ερευνήτρια στον γυναικείο ανταγωνισμό Tracy Vaillancourt.

Διαβάστε περισσότερα στο ladylike.gr