Η Patti Smith στην Αθήνα: 5 λόγοι που την αγαπάμε!

Patti Smith

Μόλις μάθαμε ότι έρχεται στο Piraeus Academy στις 25/6, βγάλαμε εισιτήριο. Θα παίξει live oλόκληρο το “Horses” – και συναυλίες σαν κι αυτή δεν χάνονται. Αρκετές μέρες μετά μάθαμε πως την επομένη θα εμφανιστεί ξανά στον ίδιο χώρο, για ένα special ακουστικό σόου. Και μπερδευτήκαμε: Μήπως η δεύτερη βραδιά θα είναι καλύτερη από την πρώτη;

Γιατί όμως τρέχουμε ακόμα να δούμε και να ακούσουμε την Patti Smith, αυτή τη γιαγιά του punk που το χειμώνα θα κλείσει τα 70, εν έτει 2016; Τι είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε να ακούσουμε το “People have the power”, το “Gloria” και το “Because the night” για νιοστή φορά;

Ακολουθούν 5 λόγοι που μας ήρθαν έτσι στα πρόχειρα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη:

-Γιατί το “Horses” (1975), το ιστορικό ντεμπούτο της, μπαίνει άνετα στη λίστα με τα σημαντικότερα rock albums όλων των εποχών. Προπομπός του punk, γέφυρα μεταξύ ποίησης και rock’n’roll, προσωπική επανάσταση με επεκτάσεις συλλογικής. Μαζί με το “Blue” της Joni Mitchell, είναι το καλύτερο άλμπουμ που φτιάχτηκε ποτέ από γυναίκα.

-Γιατί δεν δίστασε να υιοθετήσει το ανδρόγυνο ροκ στιλ, σε μια εποχή που η θηλυκότητα έμοιαζε να είναι υποχρέωση. Κάθε νεαρή κοπέλα που έχει ροκ τρόπο ντυσίματος ή χτένισμα σήμερα, οφείλει κάτι στην Patti Smith.

-Γιατί το “Just Kids”, που το 2010 απέσπασε το National Book Award στην κατηγορία non-fiction, είναι από τις λίγες ροκ αυτοβιογραφίες που μπορούν να σε κάνουν να κλάψεις.

-Γιατί οι συναυλίες της σε πλημμυρίζουν με όμορφα συναισθήματα. Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι έτσι ακριβώς. Όποιος την έχει δει live, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, έχει να λέει για τη σκηνική της παρουσία, την ενεργητικότητά της αλλά και τη συγκίνηση που σκορπάει.

-Γιατί παραμένει πολιτικά αφυπνισμένη. Την ώρα που αρκετοί συνάδελφοί της μέσα στα χρόνια παραδόθηκαν στο εύκολο κέρδος, αποτελώντας καρικατούρες του παλιού καλού εαυτού τους, η ίδια συνεχίζει να στέλνει με κάθε τρόπο και σε κάθε συναυλία της το αίτημα της ειρήνης, με αιχμή του δόρατος το διαχρονικό “People have the power”.

ΠΟΥ: Piraeus Academy, Πειραιώς 117

ΠΟΤΕ: 25 και 26 Ιουνίου

ΠΟΣΟ: Εισιτήρια από 32 ευρώ.