Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής το καλοκαίρι: Τι να προσέξεις

ygeia_

Ο κατ’εξοχήν μήνας διακοπών- ο Αύγουστος- έφτασε. Σίγουρα πολλές είναι οι απορίες σχετικά με την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής το καλοκαίρι και τα μέτρα προστασίας που θα αποτρέψουν την εμφάνιση ανεπιθύμητων καταστάσεων. Ο γυναικολόγος μας, μας δίνει μερικές σύντομες και πρακτικές συμβουλές.

• Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και τα συνθετικά εσώρουχα.

Αλλάξτε συχνά εσώρουχο. Η υγρασία ευνοεί την εμφάνιση κολπίτιδας.

• Αν εμφανιστούν δύσοσμα υγρά και συμπτώματα (κνησμός, αίσθημα καύσου) συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

Μετά την αποτρίχωση χρησιμοποιήστε κάποια ειδική για την περιοχή κρέμα, προς αποφυγή των ερεθισμών. Η τριχοφυϊα στην περιοχή αποτελεί φραγμό στην είσοδο μικροβίων, ταυτόχρονα όμως εμποδίζει τον καλό αερισμό της περιοχής.

Οι κολπικές πλύσεις με χρήση αντισηπτικών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς καταστρέφουν και τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που αποτελεί άμυνα στην ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Αλλάξτε μαγιό μετά την έξοδο από το νερό.

• Αποφεύγετε την απευθείας επαφή με την άμμο ή την ξαπλώστρα. Χρησιμοποιήστε δική σας καθαρή πετσέτα.

• Η έμμηνος ρύση δεν αποτελεί αντένδειξη για κολύμπι.Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να αποφεύγεται τις πρώτες ημέρες της αυξημένης ροής.

• Το κολύμπι σε πολύ κρύο νερό, πιθανώς λόγω αγγειοσύσπασης, μπορεί να αναστείλει τη ροή της περιόδου για ώρες έως 1-2 ημέρες.

Αν χρησιμοποιείτε ταμπόν, φροντίστε να επιλέγετε το κατάλληλο μέγεθος, η εφαρμογή του να γίνεται μετά από καλό πλύσιμο των χεριών και να το αλλάζετε συχνά (3 ώρες περίπου ή και συχνότερα σε αυξημένη ροή). Διαφορετικά μπορεί να προκληθούν δυσάρεστες καταστάσεις, με σοβαρότερη το «τοξικό σοκ».

• Το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου, εφόσον τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής, δεν συσχετίζεται με υπογονιμότητα.

Αν είστε έγκυος και δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην κύηση, μπορείτε να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας. Αποφεύγετε τις κρύες θάλασσες και την ηλιακή ακτινοβολία.

*Από τον Βασίλειο Θ. Βαγγόπουλος, M.D., Ph.D., Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

(www.vaggopoulos.gr, e-mail: v.vaggopoulos@gmail.com)

Vaggopoulos