Γιατί το καλοκαίρι κάνουμε περισσότερο σεξ

COVERS__7

Το καλοκαίρι με την ανεβασμένη θερμοκρασία, τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας, τη χαλαρή διάθεση, την αυξημένη λίμπιντο και τον ελεύθερο χρόνο, όλοι λίγο πολύ σκεφτόμαστε πιο έντονα τον έρωτα, το σεξ και την περιπέτεια. Όσοι είναι σε σχέση, επιθυμούν να έρθουν ακόμη πιο κοντά συναισθηματικά και σεξουαλικά και όσοι δεν έχουν είναι σε πιο εντατική αναζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο για κάτι σταθερό όσο και για μία εφήμερη εμπειρία.

Αυτό ενισχύεται και από μια σχετικά πρόσφατη έρευνα της εταιρίας προφυλακτικών Durex (2008), όπου συμπεραίνει ότι εκείνοι που ζουν σε ζεστά κλίματα, όπως αυτά της Ελλάδας και της Βραζιλίας, είναι πιο δραστήριοι σεξουαλικά και κάνουν μεγαλύτερη χρήση προφυλακτικών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καθώς αναφέρθηκε, η ερωτική επιθυμία σημειώνει αύξηση το καλοκαίρι. Η πτώση της κατά τους χειμερινούς μήνες εξηγήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τασμανία. Κατέληξαν πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ως μια βιολογικά καθορισμένη λειτουργία που έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν μας, η λίμπιντο μειώνεται. Φαίνεται ότι η πτώση του μεταβολικού ρυθμού και η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας τον χειμώνα, βοηθούσε τους προγόνους μας να προστατευτούν από το κρύο και επιβιώνουν. Κατά  αυτή τη θεωρία λοιπόν, ο κρύος καιρός βοηθά στη μείωση των βιολογικών ρυθμών με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ετοιμάζεται για επαναλειτουργία.

Φεύγει λοιπόν ο χειμώνας και έρχεται ένα φωτεινό και ζεστό καλοκαίρι. Ο ήλιος αυξάνει τόσο τη σεξουαλική επιθυμία όσο και τη γονιμότητα. Ο καθηγητής Α. Μύερσον υποστήριξε πως το ζεστό κλίμα βοηθά στην έκκριση ορμονών και στα δυο φύλα. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι το έντονο φως προκαλεί αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης αλλά και άλλων γυναικείων ορμονών, ενώ είναι ευεργετικό για την ποιότητα του σπέρματος και την ωορρηξία.

Η έκθεση στο φως του ήλιου επιδρά άμεσα στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα της διέγερσης πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Όσο η μέρα μεγαλώνει τους πιο ζεστούς μήνες εκτός από τη σεροτονίνη, έχει καταγραφεί αύξηση και των ποσοστών της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη έχει την ικανότητα να αυξάνει τη λίμπιντο καθώς και αυτή ελέγχει τη διαδικασία της διέγερσης. Συγκεκριμένα, μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης οδηγεί στην παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία βελτιώνει τη σεξουαλική διάθεση στους άντρες αλλά και στις γυναίκες.

Είναι γνωστό πως η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λειτουργεί βοηθητικά για το σύνολο της σεξουαλικής ζωής καθώς επιδρά στο μυοσκελετικό σύστημα. Η χαλάρωσης των μυών οδηγεί σε καλύτερη αισθητικότητα αλλά και μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας, κάτι που μας φέρνει κοντά στον πιο αισθησιακό αλλά και συναισθηματικό εαυτό μας.

Ακόμη και αν η κοινή γνώμη συμφωνεί ότι η ιδέα του ιδρώτα είναι περισσότερο απωθητική παρά διεγερτική, υπάρχουν έρευνες που θα το αμφισβητήσουν  Με την εφίδρωση αναδύονται αλλά και ενισχύονται φυσικά αρώματα του δέρματος συνδυαστικά με φερορμόνες – που είναι και υπεύθυνες για την έλξη από το άλλο φύλο. Η λειτουργία αυτή επιδρά στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σεξουαλική παρόρμηση και ξυπνούν την επιθυμία. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να καταλάβουμε και τον λόγο που συνηθίζουν  πολλοί άνθρωποι να μυρίζουν φορεμένα ρούχα του συντρόφου τους, προκειμένου να τον νιώσουν πιο κοντά.

Γενικότερα, η ζέστη αλλά και το κλίμα που επικρατεί το καλοκαίρι, πέρα των βιολογικών αλλαγών, παρεμβαίνει στην σεξουαλικότητα μας. Οι άνθρωποι το καλοκαίρι φορούν λιγότερα ρούχα, αφήνουν περισσότερες περιοχές ακάλυπτες και εκπέμπουν σήματα συντροφικότητας, συνειδητά και μη. Επιπλέον, η εποχή αυτή ευνοεί τη διασκέδαση αλλά και τις γνωριμίες. Οι διακοπές, ο κόσμος σε παραλίες και κλαμπ αλλά και η κατανάλωση αφροδισιακών φαγητών, συμβάλλουν στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης.

Ενδιαφέρον είναι πως η περίοδος μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου θεωρείται περίοδος χωρισμών για τις ηλικίες 25 και 44. Η αίσθηση της ελευθερίας, αλλά και η ανάγκη για φλερτ και επιβεβαίωση, γίνονται πιο έντονες. Μην ξεχνάμε πως η αυτοπεποίθηση μας είναι ανεβαίνει το καλοκαίρι. Το μαύρισμα, η κοινωνικοποίηση, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ που μειώνει τις αναστολές αλλά και η συχνή άσκηση μέσα από το κολύμπι και τις ρακέτες , υποβοηθούν την αναζήτηση του καλοκαιρινού συντρόφου που θα είναι είτε προσωρινός είτε θα μας ακολουθήσει και τον χειμώνα που έρχεται.

Μπορεί λοιπόν το καλοκαίρι να διαρκεί μόνο τρεις μήνες, αλλά είναι αρκετό για να μας βοηθήσει να ανανεώσουμε με πάθος σχέσεις ή να βγούμε από τη μοναξιά αλλά και αναδείξουμε μια σεξουαλικότητα που ξεχνάμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy (210 77 1000 4, 6972586625 – antzanou@gmail.com)

TzanouAngeliki