Γιατί δεν πρέπει να είσαι υπερπροστατευτική με το παιδί σου

παιδί

Η αγάπη των γονέων θεωρείται η κύρια πηγή έμπνευσης στην ανατροφή των παιδιών και είναι συνήθως συνυφασμένη με την έννοια της προσφοράς και της θυσίας, που δεν αφήνει περιθώριο στο παιδί να νιώθει δυσαρεστημένο, απογοητευμένο ή περιφρονημένο. Πολλές φορές όμως οι γονείς επιθυμώντας οι ίδιοι να αισθάνονται ότι είναι καλοί ή τέλειοι γονείς καταφεύγουν σε υπερβολές και γίνονται έτσι υπερπροστατευτικοί απέναντι στα παιδιά τους.

Υπερπροστασία ονομάζεται η υπερβολική εκείνη φροντίδα και προστασία των γονέων προς τα παιδιά τους με τρόπο τέτοιο που να περιορίζονται η αυτενέργεια και η πρωτοβουλία των παιδιών και να αποκτούν τα ίδια σχέση εξάρτησης με τους γονείς. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς θέλοντας συνήθως να προφυλάξουν τα παιδιά τους από πιθανούς κινδύνους τείνουν να τα εμποδίζουν στο να συμμετέχουν σε διάφορες σωματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες από φόβο μήπως χτυπήσουν ή πληγωθούν συναισθηματικά από άλλους τονίζει η Σιδηροπούλου Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός Τράπεζας Χρόνου του Προγράμματος «ΣΤΗΡΙΖΩ» στο Δήμο Καβάλας.

Τείνουν επίσης να αναλαμβάνουν οι ίδιοι όλες τις ευθύνες - υποχρεώσεις των παιδιών τους όπως π.χ. τακτοποίηση δωματίου, ετοιμασία σχολικής τσάντας, ντύσιμο, διάβασμα κ.α. για να μην τα κουράσουν.

Διαβάζω περισσότερο στο infokids.gr